Life&style

Jedeš sama za stolom? Evo zašto bi to trebala mijenjati. Hitno

Samotnički obroci jedan su od glavnih uzroka nezadovoljstva, pokazalo je novo istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 8000 osoba

Istraživanja koje je organizirao britanski trgovinski lanac Sainsbury zapravo je trebalo otkriti kako poboljšati svakodnevni život, ali u prikupljanju podataka slučajno je na vidjelo izišla i činjenica da se raspoloženje nacije vidno pogoršalo u posljednjih šest mjeseci, za čak 0,5 bodova.
Taj se pad u zlovolju dijelom može pripisati sezonskim faktorima kao što su loše vrijeme i kaos u javnom prijevozu, ali i same znanstvenike je iznenadila spoznaja da na osobnu sreću najviše utječe činjenica jedemo li sami ili u društu. Ljudi koji jedu sami su najnesretniji, gotovo 8 bodova ispod nacionalnog prosjeka, dok su oni koji ručaju i večeraju u društvu ne samo općenito zadovoljniji i raspoloženiji, nego imaju i više vremena za razonodu, dobar seksualni život i još k tome bolje spavaju od prosječnog Britanca ili Britanke.

 | Autor: Instagram Instagram
Jedino što rastužuje više od samotnog ručka su psihički problemi kao što su depresija, napadi panike ili tjeskoba i oni koje to muči su 8,5 bodova nesretniji od prosjeka. Nije samo jelo u društvu temelj za sreću: istraživanje je pokazalo da je dovoljno brbljati sa susjedima i provoditi vrijeme s obitelji da indeks sreće osjetno skoči, dok je s druge strane potvrđeno da sms poruke, elektronička pošta i društvene mreže niti podižu raspoloženje niti donose zadovoljstvo.
 | Autor: Instagram Instagram

Dakle, sad kad je i znanstveno dokazano da sreća nije, da tako kažemo, pitanje sreće, nego se stvara kroz druženje, susrete u živo i osobne kontakte, uzmi stvari u svoje ruke: pozovi društvo na večeru, mamu na kavu, prijateljicu u šetnju. Nemoj se uz ionako naporne dnevne obveze još dodatno opterećivati digitalnom komunikacijom, nego si daj vremena i uživaj u zajedničkom jelu i druženju s bliskim ljudima. Još ako k tome možeš učiniti i nešto dobro za drugoga, sreća je zajamčena.

 

Photo: Instagram

Komentari 0