Life&style

Jedan sasvim neobičan dalmatinski biznis: apartmani bačve!

Ima li kraja ugostiteljskoj kreativnosti? Marko Duvančić iz naselja Oklaja, općine Promina, dokazuje da mu ni Bill Gates nije ravan! Prije 3 godine je pokrenuo neobičan agroturizam - noćenje u bačvama!

Dok hipsteri još uvijek bruje o glampingu, spavanje u bačvama je vrući turistički trend! Kako su prije nekoliko sezona svi pričali o luksuznom kampiranju (glam kampingu) čija cijena noćenja je u nekom trenutku prelazila i 4-znamenkastu brojku, vinar i vlasnik agroturizma Duvančić je otišao korak dalje. Kupio je bačve pogona Dalmacijavina stare više od stoljeća i u njima uredio - fantastične apartmane. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

"Otkud ideja? Ne mogu vam to otkriti, ni Bill Gates nije otkrivao svoje tajne", u veselom duhu započinje Marko Duvančić, "vlasnik imanja, agronom, predavač na fakultetu, bravar, vodoinstalater, kuvar, i sve po potrebi". Na obiteljskom imanju je prije 3 godine započelo ovaj nesvakidašnji turizam noćenja u bačvama, a tradicija vinogradarstva obitelji Duvančić seže puno dalje, 2 desetljeća dalje. Vinogradi koji se prostiru na 13 hektara godišnje donesu od 30 do 40 000 litara vina, pa nije ni čudo da je ovo dalmatinsko mjestašce raj za vinopije, ali i ljubitelje nesvakidašnjeg odmora.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

"Dolaze nam najčešće obitelji, s djecom ili bez djece. Kažete 4-člane? Pa nisu uvijek! Znate valjda da neke obitelji imaju i 3 djece!", duhovito dodaje gospodin Duvančić čiji gosti su najčešće stranci, i to preko 90%. "Meni je gost - gost. Bitno je osluškivati želje svojih gostiju, to je jedini način da se i vrate. I prema svima se isto odnositi, ali ih i ugodno iznenaditi. Recimo, bio mi je jedan britanski par u gostima. Nekako sam kroz razgovor saznao da su imali godišnjicu braka, ali to nije bio isključivo razlog njihova dolaska. Ipak, mi smo ih odlučili razveseliti.

Stan smo im uredili u jednom svečanom tonu, dodali smo ružine latice, i bili su više nego ugodno iznenađeni! I ako ćemo iskreno, sve što su gosti do sada tražili, bilo im je ispunjeno!

Ali, vratimo se bačvama! Kako točno izgleda smještaj u bačvama starim više od 100 godina, u Konobi dida Marka? Uređenje je baš kao i vanjština, autohtono. Dominiraju veliki drveni kreveti, raskošni ormari sa zrcalima, a onda jedan sasvim suvremeni twist - moderno uređene kupaonice, klima uređaji i LCD televizori! Možeš li uopće zamisliti da se u ovim bačvama prije više od 100 godina skladištilo - vino?

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Naravno, zanimljive bačve su samo dio ponude. Gosti tako imaju priliku uživati na bazenu u dvorištu, igrati tenis na terenima, uživati u balotu, posjetiti neku od plaža jer je obala 35 kilometara udaljena od imanja Duvančić, ili mogu posjetiti Nacionalni park Krka koji se nalazi u blizini. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

"Uskoro će u ponudi biti i planinarenje, samo moram završiti tečaj do kraja.  Ima jedna planina u blizini. Tamo ima aromatskog bilja i mislim da će to gostima biti interesantno. Bit će još sadržaja: biciklizam, pa i konji... Sve što zanima mene, volim prirodu i zato se ne mičem odavde. Vole je i moji gosti."

Kako su gosti stranci saznali za Konobu dida Marka? "Prvi gosti preko interneta, preko Bookinga, a kasnije je bilo i gostiju koji su dolazili po preporuci ovih prvih", objašnjava poduzetni vinar. Mi pak, zaključujemo umjesto njega: ako bi s društvom voljela provesti jedan netipičan vikend ili čak godišnji odmor, možda su baš ove bačve pravi odabir za tebe! Živjeli!

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0