Life&style

Je li znoj ustvari dobar za vašu kožu?

Otkrijte kako znoj utječe na vašu kožu i poslušajte savjete američkog stručnjaka

Temperature su se već popele jako visoko i gotovo je nemoguće izbjeći znojenje. Bilo da ste se 'rastopili' u lokvicu na gradskom asfaltu ili se namjerno znojite u teretani, sigurno ste se bar jednom zapitali je li ta dodatne hidratacija dobra za vašu kožu?

Odgovor je i da i ne. "Znoj funkcionira kao hidratizator, pomaže u čišćenju pora, hlađenju kože te čak i ubija neželjene bakterije pomoću peptida dermacidina," kaže njujorški dermatolog dr. Neal Schultz. No jako je bitno i oprati taj znoj te se pobrinuti o svojoj koži.

"Pazusi, stražnjica i čelo najviše se znoje tijekom ljeta," kaže dermatolog. No problem nije sol koju taj znoj  sadrži, već ono što se dogodi kada on ostane predugo na koži. Najčešće posljedice su iritacija i crvenilo, a znoj može i isprati vašu kremu za sunčanje, što povećava izloženost štetnim UV zrakama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tu je i neugodan miris, kojeg ipak, unatoč popularnom mišljenju, ne uzrokuju bakterije. "U znoju nema bakterija," ističe dr. Schultz. "Ipak, ako se znoj ne opere s tijela, može uzokovati neugodan miris koji potiče razvoj bakterija, kojima je za rast potrebna vlaga. Ovo posebno važi u području pazuha i prepona."

Znoj različito utječe na različite dijelove tijela, pa tako, primjerice, na leđima može izazvati akne, a na stopalima dermatitis. A kada je riječ o licu, znoj tamo djeluje kao aktivator, odnosno potiče razvoj i rast bakterija.

Najbolje što možete uraditi je redovito uklanjati znoj s tijela, tuširati se najmanje jednom dnevno i pokušati se rashalditi na sve moguće načine.

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0