Life&style

Je li moguće da je ljubomora nuspojava kontracepcijskih tableta?

Antibebi pilule sve su češće tema istraživanja i razgovora. Jednom sprječava bolesti, a drugi puta povećava rizik od raka dojke i tromboze. Međutim, to nije sve…

Mišljenja oko ovog kontracepcijskog sredstva su već duže vrijeme podijeljena. A nedavno se pojavilo jedno finsko istraživanje u kojem se govori o tome da je žena koja uzima kontracepcijske tablete ljubomornija! 

Istraživanje: antibebi pilule pojačavaju ljubomoru

Finsko istraživanje (objavljeno u časopisu „Evolution and Human Behavior“), nije potkrijepilo argumentima rezultate nekih prijašnjih istraživanja u kojima se navodilo da uzimanje (osobito u početku)  kontracepcijskih pilula negativno djeluje na vezu, ali znanstvenici su došli do jednog drugog rezultata.

Nakon što su ispitali 948 žena - koje su koristile različite kontracepcijske metode – o njihovom ljubavnom životu, došli su do sljedećeg rezultata: žene koje su uzimale antibebi pilule bile su ljubomornije. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog za to dodatna doza estrogena. Ovaj hormon – koji se nalazi u gotovo svakoj kontracepcijskoj tableti – značajno djeluje na našu psihu i libido. 

Photo: None

Komentari 0