Life&style
1/10

Jarke boje za dom sa stilom

Kolorit vašeg životnog prostora, da bi se u njemu dobro osjećalo, morao bi odražavati karakter vlasnika. Poznato je da boje utječu i na raspoloženje – žarke boje se obično drže dobrim medijem snažnog protoka pozitivne energije, šireći atmosferu topline, povjerenja i  vitalnosti.

Ove boje također stvaraju 'mladenački' izgled prostora, u kojem se uvijek, bez obzira na godišnja doba, ugodno osjeća, stoga ih se nikako ne biste trebali bojati.

Jarke boje i njihove kombinacije

Suprotno uvriježenom mišljenju da su jarke boje u interijeru relativno nova pojava koju vežemo uz 20. stoljeće, valja podsjetiti na da je upotreba ovakvog kolorita poznata još od Antike (crveni stupovi na Kreti, narančasta i crvena boja na freskama u Pompejima itd.), a postaje naročito popularna u viktorijansko doba (19.st.). Ovakve boje dobro izgledaju kako u klasičnim, tako i u ultra modernim stanovima, a posebno su dobrodošle u tzv. frekventnim prostorijama - hodnicima, stubištima, kuhinjama i blagovaonicama.

 | Autor:

Govoreći o jarkim bojama, ovdje ćemo prije svega podrazumijevati žarko crvenu (ili grimiznu), žarko ružičastu, oker žutu i žarko narančastu. Navedene boje naročito se lijepo kombiniraju s plavom (nijansa koju nalazimo u paunovom repu), limetom i bojom mandarine, a zahvalne su i u kombinaciji sa svim ostalim toplim bojama (posebno sa širokim spektrom svojih nijansi), kao i neutralnom paletom.

Kako se jarke boje mogu naći bilo gdje u interijeru (namještaj, dekorativni elementi, tepisi, zavjese), donosimo nekoliko savjeta za interijere u kojima su njima obojeni zidovi i kako ih kombinirati s ostatkom prostora.

Jarki zidovi

Kako je riječ o intenzivnoj boji, savjetujemo da razmislite da li ćete u istu jarku boju staviti na sve zidove, ili samo na jedan ili dva. Ukoliko stavljate na sva četiri zida (npr. fuksija u sobi kćeri tinejdžerke), tada savjetujemo da ostatak interijera bude u nježnijim nijansama ružičaste (nježno roza, lila) i bijele ili boje prirodnog svijetlog drva. Jarko ružičastu koja je na zidovima u takvoj sobi koristite samo za neke detalje, poput jastučića na krevetu ili u dezenu tepiha. Na namještaju ili tekstilu može se naći još jedna od jarkih boja (primjerice žarko narančasta). Za razbijanje jednoličnosti i kao interesantan dodatak, strop i niše prozora neka budu u neutralnoj bijeloj boji, ili pak nježnijoj sivoj nijansi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako se pak odlučite za kombiniranje dvije jarke boje (posebno efektno na stubištima), uvijek pazite da zadani prostor ima dovoljno prirodnog svjetla (poželjno je i da je riječ o nešto većem prostoru, jer jarke boje mogu vizualno smanjiti kvadraturu), kako se ne bi 'ugušio' bojom. U prostorima gdje su zidovi obojeni u dvije (ili više) jarke boje, poželjno je staviti što jednostavniji, tamni ili svijetli namještaj te jednobojne dekorativne elemente.

 | Autor: Paola Lenti Paola Lenti

Vrlo lijepo zidu izgledaju i kombinacije dviju jarkih boja (alternativno, i više njih) u vidu vertikalnih ili horizontalnih pruga – ipak, za ovu varijantu preporučujemo samo jedan (najviše dva zida), osim kad je riječ o npr. kombinaciji drvenih panela postavljenih do sredine visine zida ili više, čiji će gornji dio biti u prugama. Varijanta prugica u jarkim bojama vrlo će lijepo izgledati u kuhinjama, ali i kupaonicama (u oba slučaja savjetujemo da se odlučite za namještaj modernih, jednostavnih linija, po mogućnosti u svijetloj boji – isto vrijedi i za sanitarije u kupaonici). U kuhinjama stavite jarke boje na zid iza elemenata ako su oni u nekoj neutralnoj boji. Alternativno, ako su primjerice elementi u jarko crvenoj boji, zid može biti narančast, ali tada u jednoj od tih boja obojite najviše jedan, optimalno suprotan zid.

Elementi interijera u jarko obojanom prostoru

U interijerima s jarko obojenim zidovima, lijepo može izgledati gotovo svaki stil ili boja namještaja. Ipak, posebno ističemo tamni/crni i bijeli namještaj visokog sjaja (lakirani), jednostavnih linija, što je i ovogodišnji hit. Dobro će izgledati i smeđi, antikni namještaj (posebno u kombinaciji sa žarko crvenom/grimiznom), kao i svi dekorativni elementi u tonu starog zlata (okviri slika i ogledala, vaze, zdjele za voće, svijećnjaci…). Od tekstila preporučamo svilu, damask, baršun i pamuk. Tepisi mogu biti u svim stilovima, a poželjno je, ako nisu jednobojni, da sadržavaju i notu jarke boje koja se nalazi na zidu. Uz jarke zidove dobro će izgledati i tepisi s dezenom zebre ili tigra, posebno u samačkim stanovima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Najbolje podne obloge su tamno drvo (u bilo kojoj varijanti postavljanja, bilo da je riječ od grubljim daskama ili parketu na uzorak riblje kosti), tamni mramor ili tamne keramičke pločice. Alternativno, navedeni podni materijali u svijetloj varijanti. Uz jarke boje dobro ide karirani uzorak (kao i crno-bijele 'šahovske' pločice). Direktnu rasvjetu postavite podalje od jarkih zidova, za razliku od ambijentalne koja se idealno postavlja (izvor od gore ili dolje) tik uz jarke zidove.

Savjeti

Obratite pažnju da dio stana uređen u jarkim bojama nema 'preradikalan' prijelaz na dio uređen u neutralnim bojama. Uvijek napravite neku vrstu vizualne poveznice (ako je npr. hodnik oker žute boje, stubište koje vodi u neutralno uređen prostor neka bude u bljeđoj žutoj boji). Jarke boje stvaraju atmosferu aktivnog okruženja, stoga nisu dobar izbor za prostorije poput kućnih biblioteka ili radnih soba.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Korištenje isključivo jarkih boja može se pokazati suviše jakim izborom, stoga ih kombinirajte s nježnijim, mutnijim varijantama. Ako je jedan zid u jarkoj boji, a drugi u npr. bijeloj, povežite ih nekim dekorativnim detaljem (veliki keramički ćup sa suhim cvijećem) ili tepihom u bojama koje sadrže istovjetnu jarku i bijelu boju. Jarke su boje idealne za studentske i ženske samačke stanove, ali i u svim prostorima s tonom egzotike (safari stil, marokanska varijanta mediteranskog stila, meksički).

Prekrivač na krevetu neka ne bude iste jarke boje kao i zid iza kreveta. Jarke boje su idealne za blagovaonice (žuta i crvena potiču dobro raspoloženje i bolji apetit). Ako su obojeni zidovi direktno izloženi suncu, velika je vjerojatnost da će vremenom izblijedjeti i tražiti novi premaz.

Photo: Paola Lenti

Komentari 0