Life&style

Jaja Benedikt, ali na slavonski način, Picekova avantura ili Slatka tava - Eateria je predstavila odličan brunch meni

  • Tražimo li u Zagrebu dobro mjesto za brunch, nije lagan zadatak pronaći ga
  • Od ove je subote ipak malo lakše. "Brunch scenu" upotpunila je Eateria novim konceptom
  • Ponuda chefa Vilima Sikavice zvuči odlično, riječ je maštovitoj interpretaciji poznatih jela koja su spojena s našom gastronomskom tradicijom

Ako se nekome učinilo da Zagrebu nedostaje restorana u koje se usred dana može skoknuti na dobar brunch nije bio jako u krivu. No, ove je subote ponudu u tom segmentu svakako popravila Eateria predstavivši svoju verziju koncepta koji već godinama postoji u svjetskim metropolama, bottomless brunch. Da svima već na početku članka počnu teći zazubice, među interpretacijama tradicionalnih jela, kao favorite izdvojili smo Slavonski benedikt – kreativnu interpretaciju Eggs Benedicta s domaćim slanim muffinom i slavonskim špekom crne svinje, Seosku shakshuku - sataraš s jajima na oko, spoj poznatih, nostalgičnih okusa hrvatskih sela i Šnitu iz snova – pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicama.

 | Autor: Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Foto: Bojan Zibar

Brunch koji slavi tradiciju

Što znači bottomless brunch, u Eateriji ponudili su odgovor: vrhunska hrana i neograničena pića, uz dobru atmosferu: jednom kad sjednete, vaša čaša nikada neće biti prazna, a svaki tanjur donosi novo iznenađenje. uz ovaj hedonizam na kvadrat ne trena zaboraviti niti da se nalazite na jednoj od najljepših roof terasa u gradu...

"Željeli smo stvoriti iskustvo koje kombinira autentičnu hranu, vrhunske koktele i opuštenu atmosferu. Brunch je trenutak kada zaboravljamo na svakodnevne obveze i uživamo u malim stvarima. Zagreb zaslužuje ovakvo mjesto, mjesto koje prati lifestyle suvremenog čovjeka, njegove zdrave navike i poštuje njegovo slobodno vrijeme koje danas predstavlja najveći luksuz. Posebno sam ponosna na naš gastronomski potpis bruncha kojim smo pokazali kako spojiti tradicionalni doručak i ručak u jedinstveno, suvremeno jelo visoke kvalitete.” - izdvojila je Tena Majetić Škugor, vlasnica restorana Eateria.

 | Autor: Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Foto: Bojan Zibar

Zagorski grijeh, Picekova avantura, Car (ni)je gol

Naravno, ono što brunch čini nezaboravnim je - hrana. Jelovnik bruncha s više od deset gastro kreacija potpisuje chef Vilim Sikavica, koji posljednje tri godine predvodi kulinarski tim Eaterie, donoseći sofisticirani pristup autorskoj kuhinji. Ove subote, njegova interpretacija klasičnih jela ponovno je oduševila i najzahtjevnija nepca. Meni je pomno osmislio kako bi zadovoljio različite ukuse, ali i unio dašak mističnosti s kreativnim nazivima jela.

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

"Pri osmišljavanju menija fokusirali smo se na kvalitetne, domaće namirnice i njihovu pripremu na način koji naglašava izvorne okuse. Cilj nam je bio ponuditi tradicionalna jela koja smo naviknuli pripremati za doručak i ručak, objediniti ih u zanimljive porcije i dati im moderan karakter. Zagorski grijeh pripremamo od tradicionalnog domaćeg tijesta i svježeg sira, dok kod Slavonskog benedikta spajamo bogatstvo slavonskog špeka i mekoću svježe pečenog english muffina, naglasio je Sikavica prilikom predstavljanja brunch menija."

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

"Picekova avantura donosi klasične mlince koji upijaju bogate sokove pečenog piceka, dok sataraš s jajima na oko ostaje vjeran izvornim okusima, s domaćim paprikama i rajčicama koje daju intenzitet svakom zalogaju. Svakako bih izdvojio i domaće štrukle, sir i vrhnje s uštipcima te našu izvedenicu soparnika koji će, vjerujem, postati neizostavan izbor svakog bruncha.”

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

Poseban hit bruncha bila je i Slatka tava – inspirirana dutch palačinkama, ali s tradicionalnim izričajem, kao i Šnita iz snova – pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicama te neodoljivi carski drobljenac poslužen uz domaći džem ili rastopljenu čokoladu. Osim vrhunskih jela, gosti mogu uživati i u posebno osmišljenim koktelima među kojima se ističe neizostavna Mimosa, Bloody Mary, Bellini i Pelin Sour.

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

 | Autor: BOJAN HARON MARKICEVIC BOJAN HARON MARKICEVIC Foto: Bojan Haron Markičević

Dobra vijest je da se ovaj brunch neće stati samo na vikendu, iako je predstavljen baš proteklog vikenda. Brunch će biti dostupan svaki dan od 11 do 13 sati (osim ponedjeljkom) uz sezonsku izmjenu menija i bottomless koktele. Naravno, Eateria i dalje ostaje vjerna svom provjerenom konceptu slow fooda, za opcije ručka i večere a la carte, kojim su se već dokazali na gastro sceni.

 | Autor: Bojan Zibar Bojan Zibar Foto: Bojan Zibar

 | Autor: Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Bojan Zibar / Food: Bojan-Haron Markičević Foto: Bojan Zibar

Stoga, ukoliko tražiš savršen bijeg od poslovne rutine usred tjedna ili vikend hedonističko iskustvo s prijateljima, jedno je sigurno – ovdje se ne broje kalorije ni ispijene čaše, nego samo dobri trenuci.

Photo: BOJAN HARON MARKICEVIC

Komentari 0