Life&style

Iznenađujuće: obilježja lica koja te čine privlačnijom drugima

  • Što to čini lice privlačnijim? Pune usne ili izražene kosti lica?
  • Često ljude privlače lica koja su slična licima vlastitih roditelja ili bližih rođaka
  • Neki znanstvenici tvrde da naš mozak lakše preradi simetrično lice te je zbog toga ono privlačno širokim masam

Što zapravo čini lijepo lice? Odgovor na to je različit od čovjeka do čovjeka – u konačnici, ljepota je u oku promatrača. Međutim, znanost ima neke jasne odgovore i zna koja karakterna obilježja čine čovjeka atraktivnijim. 

Sličnosti 

Može zvučati čudno, ali što je više sličnosti lica i lica, toliko su jedno drugome privlačniji. To je otkrilo istraživanje novozelandskog Sveučilišta Otago, koje je otkrilo da je „poznata lica jednostavno obraditi i kategorizirati“. I naši preci su povezivali slična lica sa sigurnošću – moguće je da je privlačnost moderni ekvivalent onome što je prije bilo povezano s pouzdanošću. 

Paralela s roditeljima 

Često ljude privlače lica koja su slična licima vlastitih roditelja ili bližih rođaka. To su dokazala dva američka psihologa u istraživanju za „Personality and Social Psihology Bulletin“. Važno je također napomenuti da je seksualna privlačnost na nesvjesnoj razini. 

„Babyface“

Mladoliko lice, poznato kao i „babyface“, djeluje vrlo privlačno na druge. To je dokazalo istraživanje američkog psihologa Michaela Cunninghama – muškarcima su na odraslim ženama jako privlačna dječja obilježja lica, poput velikih očiju, malog nosa i uske brade. 

 

Simetrija 

Znanstvenici odavno znaju da simetrija igra važnu ulogu za privlačnost lica. Međutim, na pitanje „zašto“ još uvijek postoje različita mišljenja i odgovori. Neki za to vide temelj u evolucijskoj biologiji – gdje kod izbora partnera nesvjesno tražimo dokaze koji nam otkrivaju da je baš on potencijalni kandidat za razmnožavanje, odnosno širenje naših gena. Tko ima simetrično lice i glatku kožu, izgleda zdravo i stoga je optimalan partner. Međutim, postoji drugo mišljenje koje tvrdi da naš mozak lakše preradi simetrična lica te je zbog toga ono privlačno širokim masama. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0