Life&style

Izložbom vlastitih aktova Mara Bratoš predstavlja 27 godina rada: "Zadržala sam mladenački elan"

  • Suvremena fotografkinja Mara Bratoš u Umjetničkoj će galeriji Dubrovnik predstaviti 27 godina svoga rada izložbom „Istina“ koja će biti otvorena u srijedu, 20. srpnja u 20 sati
  • Izložba obuhvaća izbor portretistike vlastitih aktova nastalih u ciklusima od 1995. godine do 2022. godine
  • Mara nam je otkrila zašto se izložba zove Istina i na što je najponosnija u svojoj karijeri

Mara Bratoš suvremena je fotografkinja rodom iz Dubrovnika, a upravo će u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstaviti 27 godina svoga rada izložbom „Istina“. Izložba obuhvaća izbor vlastitih aktova umjetnice nastalih u ciklusima od 1995. godine do 2022. godine, a koji uključuju 'Autoaktove u šumi' (1995.), 'Autoaktovi' (2005.), 'Autoaktovi 2015' (2015.), 'Ljubav i život žene' (2017.), 'Autoportret s kćeri' (2021.) i 'Pavla i Mara' (2022.). 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Portret umjetnice Mare Bratoš

"Prekrasan je osjećaj da jedan takav presjek radova mogu pokazati u svome rodnom gradu. Jako sam uzbuđena," kazala nam je Mara o izložbi čije je otvorenje u srijedu, 20. srpnja u 20 sati, a moći će se pogledati sve do 4. rujna 2022.

O tome kako je i zašto uopće krenula raditi autoportrete Mara odgovara kako joj je oduvijek bilo zanimljivo ljudsko tijelo i sam akt. "U toj ranoj fazi nije bilo lako naći modele pa sam krenula sa sobom. Nisam znala da će potrajati tako dugo, ali s vremenom se to pretvorilo u jedan analitički projekt," osvrće se Mara na same početke.

"Promatrajući svoje tijelo koje se mijenja pričam priču o svim ljudskim tijelima"

 Kada je pregledala sve radove nastale kroz 27 godina, kustosica Petra Golušić odlučila je izložbu nazvati "Istina". Za taj naslov se odlučila jer su radovi napravljeni bez ikakve primisli da budu ili pokažu bilo što drugo osim ono što tijelo je.

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš Iz ciklusa 'Pavla i Mara' (2022.)

Od mlade djevojke do žene, majke; prikazuju se razna kretanja bez maske. Iskrenost prema sebi kod Mare Bratoš postaje iskrenost prema drugome. Tijelo je izreka oslobođenog duha - apsolutne slobode u njezinoj beskrajnoj, neograničenoj oslobođenosti. Tijelo je u radu Mare Bratoš - istina. Ono je refleksija iskonske boli, patnje, opasnosti, egzistencijalne nesigurnosti, odsutnosti, praznine, nagona za samoodržavanjem, iskustva krize, nemira, traume, drame, psihoze, rane svijeta.

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš Iz ciklusa 'Pavla i Mara' (2022.)

Metafora je proživljenog sociokulturnog okruženja i civilizacije u kojoj egzistira. Istodobno, akt uprizoruje istinsku slobodu, svjedočanstvo tajanstvenosti, sigurnost, sakralnu prazninu, mir, harmoniju, senzualnost, senzibilnost, platonski Eros, tajno pismo, mistiku, bezgraničnost duha.

Tehnike se izmjenjuju od analognih do digitalnih zapisa. Fotografirano tijelo prikazuje se u cjelini ili u dijelovima, pozira se. Tjelesnost viđena kroz nasuprot postavljen objektiv ulazak je u univerzum bića koje se predstavlja. Navode se razna bivstvovanja, a subjekt kojeg promatramo je u samoreprezentaciji. Induktivnom metodom umjetnica razmatra i zapisuje tijelo koje na više razina preispituje. 

Ona fotografira sve ono potisnuto, sakriveno i  tajnovito. Egzistencijalna i ontološka iskustva neprestano su prisutna u radu autorice, a rad je tu da svjedoči - istinu - bez obzira kakva ona bila. Istina nije nikakva nadvremenska bitnost, ‘već ono što usudno pogađa čovjekovu egzistenciju i čini ju odgovornom’. 

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš Iz ciklusa 'Autoportret s kćeri' (2021.)

"U svojoj karijeri najponosnija sam na predanost i ustrajnost"

Život slobodnog umjetnika pun je izazova, uspona i padova te često zna biti obeshrabrujuć. Zato nije mala stvar kada umjetnik obilježava 27 godina karijere. "I više", ispravlja me Mare i nadodaje kako je 27 godina samo autoportreta, ali ona radi i stvara nešto duže od toga, gotovo 30 godina. 

Upravo je na tu konzistentnost i trajnost i sama najponosnija. "Slobodni umjetnik na tržištu treba imati puno snage i volje da stalno kreće ispočetka. Najteže je zadržati tu početnu borbenost i elan koji imaju početnici. Ako me pitate na što sam u svojoj karijeri najponosnija onda je to predanost i ustrajnost. Mislim da sam uspjela zadržati taj mladenački elan".

 

Photo: Mara Bratoš

Komentari 0