Life&style 17. lipnja 2015.

Izložba unikatnih recikliranih lampi Jelene Petranović

Privatno.
1/22

U četvrtak 18. lipnja u galeriji Pikto u Branimir centru održava se izložba Jelene Petranović. Umjetnica će na izložbi otvorenoj do 6. srpnja pokazati desetak lampi.

Jelena Petranović, akademska slikarica izrađuje lampe od recikliranih materijala - drveta vinove loze, starih bačvi, kamena, a sjenila oblikuje od tkanja s narodnim vezom i čipkanih stolnjaka. Materijale za lampe nalazi na sajmovima, u prirodi, kod susjeda i prijatelja, a čipku uglavnom otkupljuje.

 | Autor: Privatno Privatno

Civilizacijski i prirodni hibridi

"Kombinacijom čipke koju otkupljujem od ljudi te drveta i kamena iz mora, šume ili s otpada, nastojim stvoriti male estetizirane hibride prirodnih i ljudskih tvorevina maštajući pritom o harmonijskom odnosu čovjeka i prirode", opisala je Jelena Petranović glavnu ideju za kojom se vodi prilikom izrade lampi. Reciklažom tekstila, odnosno čipke i narodnog veza Jelena nastoji ukazati na njegovu vrijednost, ne samo estetsku nego i etnološku, a tako ujedno istražuje mogućnosti primijenjene umjetnosti.

"Doba industrijskog dizajna spremilo je tabletiće i heklane stolnjake duboko u ormare stvarajući na taj način svojevrsnu etnoamneziju. Ne mislim da se treba boriti protiv etnoloških mutacija koje su same po sebi vrlo interesantne, no smatram da je veoma važna reaktualizacija i njegovanje memorije kolektiva kao esencijalnog djela njegova identiteta. Generalno potičem recikliranje pa tako i u umjetnosti recikliranjem konzerviram vrijednost predmeta", objasnila je Jelena Petranović koja smatra da je recikliranje izuzetno važno za ekologiju jer se tako može uživati u novome bez da se potiče hiperproizvodnja ihiperkonzumacija. "Sama riječ re-cycle, znači ponovni ciklus, novi život, novu funkciju koja je stvorena u etički, ekološki i ekonomski boljim uvjetima", naglasila je.

 | Autor: Privatno Privatno

Obiteljsko nasljeđe u novom ruhu

"Počela sam s materijalima iz obiteljskog naslijeđa, jednim predivnim vezom, vođena konceptom o memoriji objekta, koji me generalno zaokuplja u vizualnom izražavanju. A sada izrađujem personalizirane lampe po narudžbi za one koji neki svoj drag predmet žele sačuvati od zaborava. Namjera mi je da što više predmeta koji čak nužno ne moraju biti čipka, a imaju sentimentalnu vrijednost za osobu, izvučem iz mraka ormara, podruma ili tavana te ih osvijetlim", objasnila je umjetnica i naglasila da iako iza finalnog unikatnog produkta stoje sati rada nastoji imati pristupačne cijene kako bi izbjegla stvaranje elitnog konzumerizma itekako prisutnog u umjetnosti.

 | Autor: Privatno Privatno

Svjetlo oblikuje prostor

"Lampe sam počela izrađivati prije dosta godina no tek zadnjih godinu dana sam se intenzivno posvetila njihovu oblikovanju. Lampa za mene predstavlja vrlo interesantan funkcionalni objekt, kojem je uz formu pridodan jedan nematerijalni element - svjetlo. Svjetlo kao takvo ima mogućnost da proširuje formu lampe na prostor u kojem se boravi. Lampa, odnosno svjetlo svaki prostor određuje na specifičan način, definira ga i obilježava. Jednako tako, ovisno o vrsti i intenzitetu, na senzoričko - psihološkoj razini utječe na onoga tko mu je izložen", rekla je Jelena Petranović.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0