Life&style

Izložba 'Dark Euphoria/The Afterparty' Maše Barišić: "Zavodi te u svoj svijet i poziva na još jedan 'after'"

  • U Galeriji SC 19. svibnja sati otvara se izložba 'Dark Euphoria/The Afterparty' autorice Maše Barišić
  • Do sada je ostvarila četiri samostalne izložbe te dvadesetak skupnih, članica je HDLU-a i predsjednica udruge Atelje na br. 1
  • " Autorica ciklus gradi pažljivo stvarajući snažne odnose, dinamične i istovremeno melankolične atmosfere, kao i ispreplitanja simbolike naziva slika i subliminalnih referenci na pop kulturu koje gledatelju ne mogu promaknuti", stoji u predgovoru kustosice Karle Pudar

Sutra, u petak 19. svibnja u Galeriji SC s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe 'Dark Euphoria/The Afterparty' autorice Maše Barišić. Izložba je otvorena do 31. svibnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. 

Maša Barišić rođena je 25. 3. 1986. Rodom sa Hvara. Živi i radi u Zagrebu od 2012. Godine 2009. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Engleskoj, University of Fine Art Lincoln, 2012. diplomirala BA Fine Art i 2018. završila ženski studij, Centar za ženske studije Zagreb. Također je 2008. pohađala Scuola di restauro di legnio u L'Aquilli u Italiji. Izlagala je na četiri samostalne izložbe u Zagrebu i Splitu.

 | Autor: Maša Barišić Maša Barišić

Od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji ističu se sudjelovanje na Bijenalu slikarstva 2021., Salon mladih 2018. i Hrvatsko trijenale crteža 2018. u Zagrebu. Članica je HDLU-a i predsjednica udruge Atelje na br. 1.

 | Autor: Atelje na br. 1 Atelje na br. 1

U predgovoru kustosice Karle Pudar stoji:

"Petak je prijepodne, sjedimo u Mašinom ateljeu na Ilici i pijemo kavu. Slušamo jeku tramvaja, usputna zaustavljanja pod prozorom. Sobu puni dim. Pričamo dok zavaljene u sofu šarenog cvjetnog uzorka gledamo u slike. Istu onu sofu koja se poput lightmotiva provlači tim slikama, kada ju prekrivaju isprepletena mlada tijela, barokne draperije i odvažni kolorit.

U koloristički opijenim kompozicijama autorica namjerno izaziva kič, ali s punom kontrolom. Slikama stoga dominiraju upravo vješto oslikane draperije, titrave i opipljive u kontrapunktu s nagim tijelima, licima čiji se pogledi gube u daljini i smirujućim inkarnatom. Teško mu se oduprijeti, očaravajuć je. Pun detalja, života. Iz njega gotovo da vrišti stanje svijesti društva spektakla, generacije rastrgnute između privatnog i javnog, stvarnog života i iluzija serviranih na društvenim mrežama, tuluma i afterpartija. Sjaja konfeta u letu i prljavih čaša u zoru.

 | Autor: Maša Barišić Maša Barišić

Gledamo slike u ateljeu, nižu se jedna za drugom, poput digitalne galerije mobitela, kadrovi su fragmentirani, likovi eterični, uzorci nas vuku i jednostavno želimo još. Mračna euforija iz naslova krije se u naborima draperije, u atmosferi i spuštenim pogledima, usputnim dodirima i osamljenim likovima što leže u masi. Mašino zanimanje za istraživanje tjelesnog dolazi do posebnog izražaja u detaljima ruku, pažnji koju pridaje tonusu kože te odnosima odjeće i tijela.

 | Autor: Maša Barišić Maša Barišić

Dodatnu začudnost postiže zanimljivim poigravanjem izlomljenih kadrova koji se nastavljaju iz slike u sliku stvarajući fragmentiranost i neočekivanost u pretapanju motiva. Atmosfera koja se time stvara postaje bestežinska, baš kao i prividno stanje protagonista, zapelih u limbu 'proturječja i ambivalentnosti suvremenog stanja'. Autorica ciklus gradi pažljivo stvarajući snažne odnose, dinamične i istovremeno melankolične atmosfere, kao i ispreplitanja simbolike naziva slika i subliminalnih referenci na pop kulturu koje gledatelju ne mogu promaknuti. Rezultat je neosporan, trag vremena i poetika življenja pretočene u (auto)biografski portret distopijske generacije. Mračna euforija vibrira asocijacije iz suvremene kulture, jezika i podsvjesnih značenja. Zavodi te u svoj svijet i poziva na još jedan after."

Photo: Maša Barišić

Komentari 0