Life&style

Izlasci kojima se veselimo: na ova dva događanja baš sve se vrti oko hrane i gurmani ih ne smiju zaobići

  • Iako nam povratak u svekodnevicu uvijek teško pada, i njega je lakše preživjeti uz zabavna događanja kakvih ovih dana u Zagrebu ne nedostaje
  • Pred nama je tjedan dana uživanja u dva obožavana festivala kojima su ukusni zalogaji u prvom planu, a koji kao i svake godine dosad donose i pregršt drugih prilika za uživanje, druženje i opuštanje
  • Food Film Festival smjestio se na Tuđmancu gdje je krenuo jučer, a na zagrebački nam Britanac ovog ponedjeljka stiže novo izdanje Food Truck Festivala

Povratak s godišnjeg odmora uvijek nam teško pada, ali srećom, zagrebačka je scena puna zanimljivih događanja koja nam povratak u svakodnevicu čine lakšim i slađim. Kao i svake godine, ponovno su tu dva festivala kojima su u fokusu ukusni zalogaji i koje gurmani nipošto ne bi smjeli zaobići.

Food Film Festival

Na Tuđmancu je upravo započelo novo izdanje Food Film Festivala koji još jednom uspješno spaja ljubav prema hrani i filmovima. Jedinstvena prilika za uživanje u kulinarskim delicijama uz projekcije filmova na otvorenom pruža nam se sve do 7. rujna do kada festival traje, a s obzirom na našu ovogodišnju retro tematiku za koju su se organizatori odlučili, svakodnevno nas čekaju najbolji  filmovi i klasici koji su obilježili određeno desetljeće, počevši od 1940-ih pa sve do danas!

Projekcija filmova je besplatna i dostupna svima, a svi filmovi prikazuju se od 20,30 sati, osim subotama kada će počinjati nešto kasnije, nakon projekcije filma za djecu. Zvuk filma reproducira se putem slušalica koje se može iznajmiti na licu mjesta, baš kao i  dekice za gledanje filma na livadi, a za najam slušalica i dekica kao garanciju je potrebno ostaviti neki osobni dokument koji, kada vratimo slušalice i dekicu, dobivamo nazad.

 | Autor: Food Film Festival Zagreb Food Film Festival Zagreb Foto: Food Film Festival

Na velikom platnu jučer se mogla vidjeti kultna 'Casablanca', danas nas očekuje 'Singin’ in the rain', a u narednim danima 'Breakfast at Tiffany’s', 'The Godfather', 'Pretty Woman', 'The Notebook', 'Inception', 'The Shawshank redemption', ali i neki noviji hitovi poput umjetničkog 'Poor Things' i 'Dune: Part 2', a na rasporedu će se naći i jedan od najpopularnijih novih animiranih filmova – 'Wish' te foodie film 'Ratatouille' kako bi i oni najmlađi mogli uživati u zabavi na otvorenom. 

 | Autor: Food Film Festival Zagreb Food Film Festival Zagreb Foto: Food Film Festival

Osim u filmu, posjetitelji će na Tuđmancu moći uživati u okusima i delicijama iz svijeta, kao i tradicionalnim, domaćim specijalitetima koje će ovoga puta pripremati čak 10 ugostitelja. Na meniju će se tako, između ostalog, naći i autentični meksički tacosi, smash burgeri, azijski specijaliteti poput bao bunsa, katsu sando sendviča i gyoza, ali i neki domaći specijaliteti s modernim twistom poput skradinskog rižota u arancinima, slanutka sa sipom (šibenske cicvarde), bunsa s trganom pašticadom, crnog rižota, plate s pršutom i sirom, čevapa i mnogih drugih.

 | Autor: Food Film Festival Zagreb Food Film Festival Zagreb Foto: Food Film Festival

Posjetitelji će između ostalog moći sudjelovati u cooking radionicama by Metro u suradnji s poznatim chefovima, prezentaciji novih Mlinarovih proizvoda i izradi svojih vlastitih, filmskim i foodie pub kvizovima, turniru u beli  te uživati u retro arkadnim igrama. Svake nas večeri od 18 sati očekuje i bogati DJ program koji će u nama probuditi nostalgiju i odvesti nas na putovanje kroz vrijeme, a za one koji žele predah od sunca i gradske vreve, bit će postavljena Staropramen chill zona s dekicama u kojoj se svatko može opustiti i uživati u najboljoj hrani i piću, romantičnoj Mlinarovoj ljuljačci. Festival će biti otvoren svaki dan od 18 do ponoći, a vikendom od 14, ukoliko vremenski uvjeti i vrućine to dozvole.

Špancirfest u Varaždinu Možda vas zanima Danas počinje 'Špancirfest' u Varaždinu, očekuje nas 10 dana odlične zabave za sva čula Rubrika Life&style Life&style

Food Truck Festival

Po prvi puta od svog nastanka, Food Truck Festival stiže na Britanac. Tijekom šest dana, od 2. do 7. rujna, posjetitelji će svakodnenvno od 17 sati pa do ponoći imati priliku uživati u bogatoj gastro ponudi domaće i internacionalne kuhinje, chill i mingle zoni, vinima, koktelima i različitim pivima te specijaliziranim jelima za djecu, a naći će se ovdje i uređeni kutak za naše ljubimce.

 | Autor: Food Truck Festival Food Truck Festival Foto: Food Truck Festival

Više puta nagrađivani street food koncept BBQ Hot Yard svim ljubiteljima dobrog roštilja ponuditi jela pripremljena u stilu američkog BBQ-a te burger šaljivog naziva 'Oči boje kestena', Ajuni Food donosi bliskoistočne okuse falafela i uštipaka, dok će Burger Bar Mrav slasnim klasičnim i smash burgerima i beef pastrami sendvičima zadovoljiti svako nepce, a sve to u ukusnim i mekanim Pekar pecivima. Za sve ljubitelje azijske kuhinje tu je Rezanac sa svojim svježim i ručno rađenim rezancima.

 | Autor: Food Truck Festival Food Truck Festival Foto: Food Truck Festival

Osim truckova, ponuda će se odvijati i na štandovima tržnice pa će se tako na Ice Crone štandu moći probati trenutno najpopularnija slastica na svijetu – hrskavo-mekani kroasan punjen soft serve sladoledom te K Dogs – popularna korejska verzija hot doga – izvana hrskav, a iznutra kremast. Novitet na festivalu i prvi put u Hrvatskoj, Only Plants donosi biljna jela i mikro povrće koje se uzgaja, bere i kapsulira upravo u Zagrebu, osiguravajući svježinu i održivost u isto vrijeme. Za slatki dio su se pobrinuli Ferdinand knedle koji su osvojili regiju sa svojim neodoljivim tradicionalnim knedlama i novitetom – šufnudlama.

 | Autor: Food Truck Festival Food Truck Festival Foto: Food Truck Festival

Glazbenu kulisu festivala, svaki dan od 19h, krasit će tematske večeri Retro Britanac, The Brits na Britancu, Jazzy Market, R’n’Britanac, Tamo gdje je sve po mom, Mex Tex Fiesta uz nastupe uživo Lu Jakelić, Azil Jazz tria, Mihaela Kworke, Roberta Marekovića, Stanka Bondže, Frxa, DJ Mede i drugih.

Ova dva festivala su odličan način da se opustimo i zabavimo, zaboravljajući na stres koji donosi povratak u svakodnevnu rutinu. Bilo da smo ljubitelji filmova, gastronomskih užitaka ili jednostavno tražimo zabavan način za provesti vrijeme s prijateljima i obitelji, Zagreb ovih dana nudi baš sve što nam treba za savršen završetak ljeta.

Možda vas zanima Najromantičniji festival i ove će godine zašareniti nebo: istražili smo sve detalje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Food Film Festival Zagreb

Komentari 0