Life&style
Komplimenti koji su zapravo uvreda za žene

Ove izjave zvuče kao kompliment kad imaš 20, a s 30 su već uvredljive

  • Svatko od nas je tijekom godina dobio poneki (sumnjivi) kompliment
  • Naprvu je zvučao dobro, ali na kraju smo ostali češkajući se po glavi: je li ovo samo nespretno rečeno ili je dobro upakirana uvreda? 
  • 5 izjava za koje smo mislili da su sjajne kad nam je bilo 20, ali koje bi nas trebale razljutiti kad napunimo 30 

Često pohvala za neku ženu znači poniziti sve ostale - to nije kompliment, to je uvreda. Natjecanje u koje smo gurnuti bez našeg pristanka. Dobra stvar: što smo stariji, sve više shvaćamo ono što nam se zapravo prodaje kao kompliment. Ono što smo mislili da nam je laskalo kad smo imali 20 godina, doista nas ljuti kad imamo 30 (ili bi barem tako trebalo biti).

5 komplimenata koji nisu lijepi, nego su mizogini

Ovdje se ne radi o osuđivanju svih koji su nam u prošlosti davali takve „komplimente“. Većina njih zapravo misli da ženi govore nešto lijepo - i sami smo dovoljno dugo vjerovali u to. I upravo je zato vrijeme da širiteljima ukažemo na učinak i stvarno značenje sljedećih sumnjivih komentara.

1. „Puno si ljepša od njegove nove djevojke, sigurno ćeš pobijediti“

Odnosi se na tipa koji je ostavio djevojku, kao svojevrsni ohrabrujući izraz solidarnosti prijateljici čiji bivši ima novu partnericu. Zapravo, ova se rečenica još uvijek čini čudnom u trenutku kada je izgovorena. Naime, stavlja žene u natjecanje za muškarca: tko je ljepši, tko ga više „zavrjeđuje“, tko mu je bolja „nagrada“?

via GIPHY

2. „Ti si najljepša djevojka ovdje/večeras/u sobi/s kojom sam ikada bio“

„Vau, kakav kompliment!“, mislimo si, naučeni da je izgled nevjerojatno važan i da se upravo time trebamo izdvojiti od svih drugih žena. Ali, čekaj malo: s jedne strane se radi i o usporedbi žena i isticanju pozitivne kvalitete temeljene na „slabostima“ drugih. Također možeš reći nekome, a osobito ženama, da je smatraš lijepom bez obezvređivanja drugih. Naime, točka dva: svaka žena je različita, kao i svaki muškarac, baš kao i svaka osoba, ima različite interese, prednosti, slabosti. Stoga usporedba nije potrebna. Hvala Bogu!

3. „Ti si cura za ženiti“

„Hvala Bogu, bojala sam se umrijeti kao stara cura. Dakle, ipak će doći vitez na bijelom konju u sjajnom oklopu i učiniti me časnom ženom, aleluja.“ Ništa što žene rade ili su učinile u svom životu nema za cilj pronaći muža ili od sebe učiniti savršenu ženu. Učimo, doživljavamo, jer želimo oblikovati svoj život na način da ga uživamo živjeti, a ne da netko otkrije veliki potencijal žena. Ovakve izjave lažno impliciraju da je pronalazak partnera glavni prioritet žene. I to je koliko uvredljivo, toliko i pogrešno.

via GIPHY

4. „Nisi kao druge žene“

U prošlosti bismo takvu rečenicu shvaćali kao potvrdu naše nenadmašne individualnosti i jedinstvene seksepilnosti. (Da, svi smo uspješno internalizirali mizoginiju. Vrijeme je da to odbacimo!) Potrebno je vrijeme da shvatimo da kompliment koji se temelji na omalovažavanju cijelog spola nije sladak, nego je jedna stvar: mizogin. Mogao bi također reći: „Mislim da žene općenito nisu tako sjajne, ali ti si OK, hvala Bogu.“ 

5. "Ne razumijem zašto si solo, tako si nevjerojatna/lijepa/sjajna“

To bi zapravo trebao biti kompliment. A tko ne voli čuti da je sjajna osoba? Ali, ovakve rečenice impliciraju da žena ne može biti sjajna i slobodna u isto vrijeme, da „ostaju“ solo samo one žene koje su nekako čudne, a „dobre“ moraju nekoga dobiti! Takvi komentari mogu natjerati žene da se osjećaju potpune jedino u vezi ili da je slobodna žena tek faza u pronalaženju nekoga (ili da ih netko ponovno pronađe). U stvarnosti, naravno, ništa od toga nije istina.

via GIPHY

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    u 20ima ti nista ne smeta