Life&style

Izazov: Provela sam vikend za 0 kuna!

Ne, nisam varala i ostala kod kuće, to bi bilo previše jednostavno. Naime, prošlog sam si vikenda postavila novi izazov ne bih li saznala mogu li se dobro zabaviti za vikend ako novčanik ostaviš kod kuće

Moram priznati da sam pomalo ovisna o shoppingu. Pritom ne mislim na opsjedanje krpicama niti trošenje na jako skupe stvari, ali nisam sigurna jesam li ikad otišla u shopping centar ili u grad, a da nisam posegnula za novčanikom - posebno sad kad te sa svih strana mame mirisi kuhanog vina, kobasica, fritula ili pak veliki crveni popisi: "Rasprodaja", "Popusti do 80%", "Božićni popusti", "1+1 gratis". 

Znala sam da nije nemoguće, ali sam isto tako znala da će biti jako teško jer helou!... što ako naletim na nešto što jako želim, a uz to je na nekom ogromnom popustu i to samo ovaj vikend?? Što ako je vani jako hladno i poželim se ugrijati uz vruću čokoladu?? Što ako završim u nekom klubu i naručim neko piće? Diši Sara, diši. Možeš ti to.

Prva i osnovna stvar - napraviti plan. Sreća mi se smješkala budući da sam slučajno odabrala prvi vikend adventa kad je baš sve išlo u moju korist - palile su se lampice i Advent u Zagrebu se službeno otvarao u subotu navečer, a prijevoz, nešto što sam možda smatrala i najvećim izazovom (jer, hej, koliko god bila predana nije mi padalo na pamet cijeli tjedan provesti na biciklu i voziti relacije Špansko-Centar-Špansko-Buzin-Špansko).

Ali dobro je prošlo - advent je počeo što je značilo da je prijevoz tramvajem vikendima besplatan! Jupi! Sve nakon toga bilo je jednostavno.... do otvaranja Nyx dućana. Morala sam doći, morala sam vidjeti, nisam mogla odoljeti, ali stajati u prostoriji okružena make upom za kojeg bih bez problema potrošila mjesečnu plaću bilo je pomalo bolno. Osjećala sam se poput trogodišnjeg djeteta kojemu je netko iz ruke uzeo lizalicu. S druge strane, bilo mi je drago budući da je moja tvrdoglavost u ovom slučaju bila jedina stvar koja me zaustavila da posustanem. Halo, subota je ujutro, čeka me još cijeli vikend!

Jesam li uspjela? Može li se? Pogledaj:

Bila sam dvaput u gradu. Na adventu sam uživala s frendicom koja me čak i odlučila počastiti kuhanim vinom (kunem se, nije bilo namješteno!). Šetale smo gradom i uspjele proći sve lokacije na kojima se nešto događalo i, vjerovala ili ne, uopće nisam imala potrebu trošiti novac - uživanje u prekrasno ukrašenom gradu je besplatno, baš kao i svi koncerti i sadržaji koji se nude. Super smo se provele i kući otišle zadovoljne baš poput mog novčanika.

Može li se? Može se. Uživala sam u šetnji, organizirala filmsku večer kod kuće, pekla božićne kekse koristeći isključivo namirnice koje sam već imala kod kuće, kitila sam bor, čak sam i radila! Rezultat? Umorila sam se. Užasno. U svojoj toj tvrdoglavosti i pokušavajući dokazati da se stvarno možeš zabavljati čak i kad čekaš plaću ili si ju već potrošila (jer se nisi mogla odlučiti između tri highlightera pa si ih uzela sve), odradila sam baš sve stvari koje su mi u tom trenutku pale na pamet što je moj free vikend učinilo napornijim od bilo kojeg radnog dana do sada. 

Zaključak? Sve se doista može kad se hoće, ali krajnosti u bilo kojem smislu nisu zabavne. I dalje stojim iza toga da "nemam para" nije dovoljno dobra izlika da propustiš druženje s frendicama, nečiji rođendan ili izlazak, samo nemoj biti ovako nadobudna i pretjerati s dokazivanjem. Bih li ovo ponovila? Možda, ali s jednim drugim scenarijem - onom u kojemu subotu i nedjelju provodim u pidžami kod kuće.

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0