Life&style
Pekara Adelie

Iza nove luksuzne francuske pekarnice Adélie u Splitu krije se neodoljiva i inspirativna priča jedne svjetske putnice

  • U Splitu će sretnici uskoro moći uživati u svježim i mirisnim izvornim francuskim pekarskim proizvodima 
  • Otvara se Adélie, luksuzna francuska pekara, vlasnice Céline Lukic, a nudit će najbolje od najboljeg, široku paletu svježeg peciva, kolača kroasana i drugih slastica i pekarskih proizvoda, uvijek pripremljenih po najvišim standardima te od izvornih francuskih sastojaka
  • Razgovarali smo sa Céline Lukic, koja nam je otkrila sve o otvorenju pekare te ispričala svoju nadasve zanimljivu životnu priču, dostojnu scenarija za film 

U Splitu se uskoro otvara Adélie, prva prava francuska pekara u Lijepoj Našoj, kojoj je fokus je na sastojcima visoke kvalitete i načinima pripreme koji sežu duboko u francusku tradiciju. Gosti će moći dobiti uvid u ekskluzivni svijet francuske pekarske umjetnosti u Zagrebačkoj 29 u Splitu. 

Povodom skorašnjeg otvorenja pekare, razgovarali smo s Céline Lukic, vlasnicom pekare Adélie, svestranom ženom francusko-hrvatskih korijena, koja svoj životni san ostvaruje u srcu Dalmacije, gradu pod Marjanom. 

„Rođena sam u Bretanji u Francuskoj od majke Francuskinje i oca Hrvata, a odrastala sam u Nici. U Francuskoj je pekara dio našeg svakodnevnog života. Često jedemo slatki doručak, a moj omiljeni je tartin kruh s maslacem i marmeladom te čokoladni kolač. Ne moraš hodati više od nekoliko minuta kako bi pronašla pekaru u Francuskoj gdje god da živiš“, otkrila je Céline.

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie Foto: PR/Pekara Adelie, Celine Lukic

„Moji su roditelji imali restoran u Bretanji pa zatim u Nici. Od malih nogu sam jurcala po restoranu, a naš stan je bio iznad obiteljskog biznisa. Kao dijete sam uvijek željela pomagati kuharu pa su me dodijelili postaji za deserte. Tako sam još kao djevojčica radila deserte i isprobavala ih, naravno“, dodala je. 

Nakon srednje škole išla je na pravni fakultet, „jer roditelji nisu htjeli da se bavim ugostiteljstvom, mislili su da je to previše rada i da bih trebala nastaviti intelektualnu karijeru. Ali, voljela sam raditi u restoranu, jer sam to najbolje znala raditi. Osim toga, rad u ugostiteljskoj industriji omogućio bi mi da putujem, što sam i učinila kad sam napustila fakultet u Nici“, otkriva Céline. 

Svjetska putnica bogate karijere 

„Živjela sam u Londonu što mi je omogućilo da naučim engleski jezik jer sam pokušavala raditi u Monaku gdje se nisam mogla zaposliti osim ako uz francuski nisam znala i engleski. Zaposlila sam se u Monte Carlu, a zatim sam se preselila u Dubai za tu istu tvrtku koja je otvorila svoju prvu franšizu u Abu Dabiju. Potom sam dobila posao u New Yorku, što je bio moj dugogodišnji san. Tada sam imala 26 godina“, priča Céline. 

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Sa 30 godina promijenila je karijeru dovodeći žeđ za putovanjima na novu razinu. Postala je pilot i danas posjeduje čarter tvrtku i nekoliko aviona u New Yorku. Celine je veselo dodala: „Znam sve najbolje pekare u svakom gradu ili selu u koji letim. Baš sam zaljubljena u peciva i pravi hrskavi francuski baguette za svoj jutarnji tartin!“ 

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Ljubav prema pekarstvu i povratak u Hrvatsku

Celine za sebe skromno kaže da zapravo nije toliko talentirana i strpljiva za pekarstvo, ali je fascinirana time. „Toliko je toga uključeno u pekarstvo. Temperatura, vlaga, nadasve puno strpljenja i još puno, puno toga! Kemijske reakcije... Cijelo francusko kuhanje i pečenje je fascinantna znanost“, objašnjava. 

Pekarnicu u Hrvatskoj odlučila je otvoriti prije tri godine. Tražila je mjesto gdje bi njen otac otišao u mirovinu sada kada mu može priuštiti ostvarenje njegovog sna  da se vrati u Hrvatsku kako bi svoje stare dane proveo u svojoj domovini. „Dok sam tražila novi dom za svog oca, zaljubila sam se u Primošten i jednu specifičnu nekretninu u staroj gradskoj jezgri. Dovela sam tatu da to pogleda, ali bio je jako uplašen količinom potrebnog posla i rekao mi je nakon nekoliko boravaka u Hrvatskoj da njegov san da ovdje provede mirovinu i nije više toliko vruć. Shvatio je da je nakon 60 godina provedenih u Francuskoj ipak ta zemlja njegov dom.

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Međutim, ja sam se zaljubila u Primošten, Hrvatsku, ljude, hranu, odlučila sam da bi ovo moglo biti dobro mjesto za provesti više vremena i sastajati se s prijateljima i obitelji i da će moji korijeni uvijek biti djelomično iz Hrvatske te da ću se jednog dana možda ja preseliti u domovinu svog oca. Kuća se još uvijek obnavlja, a od tada redovito putujem u Primošten. Bila sam jako tužna što nisam mogla pronaći kruh ili slastice kakve sam jela u Francuskoj. Međutim, nismo uspjeli pronaći adekvatni prostor u Primoštenu, pokušali smo čak i u Šibeniku, a onda se Split na kraju pokazao kao savršeno mjesto. Otkako se rodila ideja za Adélie Bakerie, išla sam na mnoge tečajeve kako bih naučila osnove i bolje razumjela izradu kruha i peciva“, ispričala je Céline.

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Što će se sve nuditi u pekari Adélie?

Doista ekskluzivne proizvode. Pratimo izvorne francuske recepte, francuske tehnike i koristimo uglavnom francuske sastojke. Naći ćeš razne francuske kruhove, razne slastice itd. Tu su i sendviči po francuskim receptima napravljeni u našem vlastitom domaćem kruhu. Le Croque-Monsieur i Pan-Bagnat su dva francuska tipična sendviča koja nikad nisam vidjela u Hrvatskoj. Naći ćeš ih kod Adélie. Nudit ćemo quiche, chocolate mousse, baba au rhum, eklere, religieuse i puno sezonskih slatkiša. Napravit ćemo francuske kolače i pite. U Francuskoj koristimo puno maslaca u svemu, a to ćemo raditi i u Adélie. Većina naših proizvoda dolazi iz Francuske, brašno, maslac te svi naši fini maloprodajni proizvodi poput čajeva i suhih kolačića. Ako uspijemo pronaći sličnu kvalitetu okusa, koristit ćemo lokalne proizvode koje ćemo nabaviti s malih farmi kako bismo podržali mala poduzeća jer vjerujemo u priču od farme do stola i podržavat ćemo lokalne poljoprivrednike najbolje što možemo“, rekla je Céline.

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Prvi 'Épicerie fine' u Splitu

„U Francuskoj imamo nešto što se zove 'Épicerie fine', što je mali dućan vrlo posebne fine hrane koju ne možeš pronaći u supermarketu. Adélie Bakerie imat će mali fini odjel koji će nuditi izbor isključivo francuskih suhih proizvoda i pića, čajeve, šampanjac, kolačiće, džemove i ostale sezonske suhe poslastice“, otkriva Céline.  

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

I dodaje: „Hrskavi francuski baguette bit će vrhunac, mora! Jako smo ponosni što ćemo moći ponuditi sendviče Le Croque-Monsieur te Le Pan-Bagnat, sendvič iz mog rodnog grada Nice, sada poznat širom svijeta, ali originalni recept zahtijeva crne masline iz Nice koje ćemo, naravno nabaviti i koristiti.“ 

Za kraj nam je Céline otkrila da nema namjeru stati u Splitu, nego bi voljela da se Adélie proširi te bi ona i njen tim voljeli vidjeti svoje pekare u Zadru, Hvaru, Dubrovniku, Zagrebu, Šibeniku - a možda i jednog dana u Primoštenu.

Ukoliko želiš osjetiti prave okuse i mirise francuske pekare, uskoro će ti biti dovoljno samo otvoriti vrata pekare Adélie. 

 | Autor: PR/Pekara Adelie PR/Pekara Adelie

Više informacija možeš pronaći na internetskim stranicama pekare te društvenim mrežama. 

Photo: PR/Pekara Adelie

Komentari 0