Life&style

Iza Cukeraja stoje doktorice koje peku najbolje kolače

Sestre Marina Krpan i Vesna Ceraj vlasnice su poznate zagrebačke slastičarnice Cukeraj koja je, nakon Jaruna, Dubrave i Britanca, dobila još jednu u Centru

Djeca se nerijetko rastuže i teška srca daju rezati svoju rođendansku tortu. Toliko im budu lijepe te kućice Jagodice Bobice, dvorci, likovi iz bajki ili crtića... Za sve te divne torte zaslužna je jedna naša zaposlenica koja radi torte u raznim oblicima, figurice, ukrase. Završila je školu za primjenjenu umjetnost i iz njezinih ruku doista izlaze sama umjetnička djela – kaže Marina Krpan, jedna od vlasnica Cukeraja. Sa sestrom Vesnom Ceraj prije osam godina otvorila je prvi Cukeraj na Jarunu. Imao je dvije zaposlenice i često bi nakon posla ili vikendom i same uskakale ipekle torte i kolače. Kako bi se bližio Božić prvih godina sestre bi uzimale godišnji da pomognu u izradi kolača. Danas uz Jarun imaju još tri Cukeraja i 24 zaposlenika. Kolačima mogu zahvaliti i nova prijateljstva s vlasnicama konkurentnih slastičarnica. S njima nesebično dijele sve informacije. Zdrava konkurencija, smatraju sestre, mora postojati. Ona ih tjera da budu još bolje. Njihovih ‘tisuću listića’ su među slasticama kojima se sestre najviše ponose.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

‘Ponoćna torta’ pobijedila je na natjecanju “Slatki gušti”, a tu su i nadaleko poznati išleri od lješnjaka. Svi su, ističe Vesna, rađeni rukom, isto kao kada ih spremamo u vlastitoj kuhinji.

– Želja Cukeraja je od osnutka do danas raditi kolače koje više ne stignemo zbog ubrzanog životnog tempa raditi doma. Htjeli smo da postoji mjesto gdje ih baš takve – kao iz vlastite kuhinje - mogu kupiti, da u njima osjete i tučeno slatko vrhnje, pravu čokoladu, pržene lješnjake, bademe – kaže Marina.

Njihova je priča krenula zahvaljujući i baki Katarini uz koju su odrasle, od koje su naučile peći kolače i razvile ljubav prema tome. Ideja o slastičarnici rodila se na jednom ljetovanju, a realizirali su je već početkom sljedeće godine. Baka, nažalost, nije dočekala otvaranje prvog Cukeraja, ali njezinim se išlerima i drugim kolačima danas sladi pola Zagreba. Prvu su slastičarnicu sami uređivali, šivali zavjese i jastuke, shabby chicom htjeli dočarati toplu obiteljsku atmosferu i uspjeli su. Klijenti im kažu da jako vole njhovu slastičarnicu jer se u njoj osjećaju kao u bakinoj kuhinji. Svaka od četiri zagrebačka prostora ima svoje specifičnosti. U nedavno otvorenom Cukeraju u Petrinjskoj ulici nude i doručak.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

– Puno je ljudi koji tu rade, i prije otvaranja ispitivali su nas hoćemo li imati nešto slano, doručak. Pomislili smo “zašto ne?” a danas, među ostalim, nudimo svježi kravlji sir, kiflicu pečenu od domaćeg tijesta, integralne ili obične kroasane, razne štrudle koje sami razvlačimo. U Dubravi radimo „beze“ kore. Jarun i Britanac imaju vrlo sličnu ponudu, većinom slatki program i sitne kolače – priča Marina.

Zbog vođenja četiri slastičarnice ni jedna sestra nije ostavila svoj posao. Marina je dr. sc. nutricionizma, Vesna dr. medicine. Posao sa slasticama olakšava im Marinin suprug Tomislav koji upravlja Cukerajom. Iako svako malo od klijenata čuju “sad ste i u ovom kvartu, a kod nas vas još nema” za sad se ne planiraju širiti. Peta, šesta... slastičarnica vjerojatno će se otvoriti ali ne tako skoro.

– Zasad smo dobro pokrili Zagreb, od Jaruna do Dubrave. Prije nego što se odlučimo na novi prostor valja se dobro etablirati i upoznati klijente, njihove želje – smatra Vesna koja je u Cukeraju zadužena za recepte. Većinu ih je kao djevojčica naučila od bake, neke je dobila od prijateljica, neke skupila po raznim svjetskim izvorima i kuharicama, a neki su rezultat istraživanja i vlastitog razvoja. U njihovoj ponudi tako ima i neobičnih, rijetkih kombinacija poput parfea od maka, ponoćne torte u kojoj su naranče, bademi, čokolada... Već su najavili da će plasirati i tortu od šampanjca koju su razvili, no za sada je još nisu stavili u ponudu.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

– Izvrstan je to recept. Podloga torte su hruskave pahuljice u karameli. Napravit ćemo je tati u čast, jer nije više s nama, a bio je oduševljen i s tortom i s Cukerajom – kaže Marina. Žao im je što, kad osmisle novu slasticu, nije ju tako lako staviti u ponudu. Ako pokušaju neke starije privremeno maknuti iz ponude, kupci se tada žale da im nedostaje baš njihova omiljena torta. I dok Vesna često smišlja razne kombinacije i recepte za kolače, Marina brine o zakonskim regulativama sigurnosti hrane. Tu su i njihovo četvero djece, Marinini sinovi Vito i Dan, Vesnini Tin i Andrej.

– Oni su i najveći kritičari, iskreni su, odlični kad eksperimentiramo s novim idejama. Jasno kažu što valja a što ne. Vole i peći kolače. Često su s nama u kuhinji, čak i dečki – priča Vesna. Malo je slastica koje sestre vole, a nema ih u Cukeraju. Zato Vesna već razmišlja o torti s maslinovim uljem, štrudlama od naranči ili mandarina. Znaju da svojim idejama itekako daju posla zaposlenicima.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

– Zahvalne smo im jer taj posao nije lagan i potrebno je jako puno rada i dobre volje. Vole svoj posao, a zadovoljni kupci najveća su potvrda da ga rade dobro. Bez svih njih ne bi bilo Cukeraja – kaže Marina. S novim idejama i novim tortama izaći će i na ovogodišnji “Food and film festival”. Vole se pojavljivati na raznim sajmovima, a jedno od najdražih okupljanja su im ona na Zrinjevcu. Tada i one opet obilaze štandove kolega, a slastice Cukeraja upoznaju i oni rijetki koji još nisu kušali njihove kolače.

 

Photo: Robert Anić/PIXSELL

Komentari 0