Life&style 14. ožujka 2017.

Iz prve ruke: Otkrivamo sve što trebate znati o filerima za usne

Guliver Image/Getty Images.

Fileri za usne više nisu tabu tema, a na tržištu se nudi svašta i svugdje, zato nam je Matija Miletić, dr.med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, otkrio što morate znati prije odlaska na tretman

Na početku, treba naglasiti da vaša očekivanja moraju biti razumna. Ako donesete fotografiju željenih usana, to može biti samo smjernica za doktora, ali nikako ne očekujte identične usne. Stručan doktor odmah će vam reći, s obzirom na vaše lice, što vam pristaje i koji dio usana treba naglasiti kako bi se ostvario sklad. Matija Miletić, dr.med., ukazao nam je na dvije bitne stvari koje treba znati već na vratima ordinacije: "Najbitnije je imati informaciju koji će se preparat koristiti za povećanje usana. Danas na tržištu postoje razni preparati čije je porijeklo upitno što znači da filer tj. hijaluronska kiselina  mora imati deklaraciju koja klijentu jamči sigurnost primjene. Hijaluronska kiselina je prirodni materijal koji je sastavni sastojak kože koji se starenjem smanjuje kao i kolagen čime nastaje višak kože, a time i bore. Prije same primjene poželjno je da klijent ne konzumira alkohol niti narkotike zbog povećanog rizika krvarenja tijekom samog izvođenja tretmana, kako bi se izbjegle neželjene komplikacije tj. hematom koji nastaje u tren oka i koji na kraju odgađa tretman za cca 10 dana do 2 tjedna koliko je potrebno da se hematom povuče. To je vrlo osjetljiva stvar jer klijent ima deformitet usne na mjestu hematoma i neugodan osjećaj jer privlači poglede tijekom socijalnog kontakta. Druga bitna stvar je količina filera koja se aplicira u usne i tehnika apliciranja koji utječu na izgled usana. Osobno volim prirodan izgled i svojim klijentima nastojim objasniti etape tretmana kao i budući eventualni izgled koji će nastati po završetku tretmana. Patkasti izgled usana nastaje prilikom apliciranja veće količine filera naročito u stražnji i vanjski dio usana kada se ona izvrće prema van. To može biti posljedica loše tehnike osobe koja aplicira filer, ali i želje klijenta." 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Matija Miletić, dr.med., otkrio nam je da se tretman može izvoditi u lokalnoj anesteziji tj. dentalnom bloku, kada se lokalni anestetik ubrizgava u projekciji korjenova zubi gornje i/ili donje čeljusti. Ovaj oblik anestezije je najbolji jer klijentu, ali i stručnoj osobi koja aplicira filer osigurava najbolje uvjete, što će reći, ako je tretman bezbolan ili minimalno bolan onda je i klijent miran i tretman je siguran. Druga opcija anestezije je primjena anestetičke kreme koja se nanosi na usne. Ta opcija je gotovo uvijek bolna i neugodna. Obično je potrebno držati kremu cca 20 minuta, a primijenimo li dentalni blok onda zahvat možemo obaviti za nekoliko minuta.

Traju četiri do devet mjeseci

"Nemojte se iznenaditi, nakon povećanja usne dodatno oteknu zbog traume tkiva koja nastaje zbog uboda igle, ali se povuče nakon 2 dana te je potrebno objasniti da usne neposredno nakon aplikacije nisu iste kao one nakon 2 do 3 dana kada splasne otok. Nije dozvoljeno izvođenje grimasa, pijenje na slamku, pušenje u trajanju do 3 dana koliko je potrebno da se filer organizira i preraspodijeli u usni. Ako se konzumira alkohol efekt oticanja je veći. Trajnost filera je od 4 pa do 9 mjeseci ovisno o kvaliteti filera i udjela hijaluronske kiseline u fileru. Drugi faktor koji utječe na durabilnost je i sposobnost organizma da razgrađuje filer. Moje je mišljenje da je muškarcima generalno prihvatljivije vidjeti povećane usne koje djeluju prirodno za razliku od onih koje sadrže pretjeranu količinu hijalurona i djeluju suviše umjetno i plastično“, zaključio je Matija Miletić, dr.med.

I Ines Preindl ispričala nam je svoje iskustvo s filerima za usne. "Oduvijek mi je smetalo što imam tanku gornju usnu, ali šminkom sam to nekako kompenzirala. No dosadilo mi je to svakodnevno iscrtavanje pa sam se konzultirala s doktorom Miletićem koji mi je predložio malu količinu filera koji će dati sklad mojim usnama. Zahvat je bio potpuno bezbolan zahvaljujući anesteziji, sljedećih 24 sata usne su bile lagano natečene, ali ne i bolne, no nakon toga sve je sjelo na svoje mjesto i prezadovoljna sam. Nisu napadne i potpuno su u skladu s mojim licem." 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0