Life&style

Itekako će ti trebati! Ova Britanka zna kako proizvesti što manje kućnog otpada

Danas je Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica, a ova mlada eko aktivistica i blogerica iz Velike Britanije nam je prava inspiracija. Pročitajmo neke njezine savjete!

Kako od televizijske zvijezde gotovo preko noći postati ekološka aktivistica? Ako se pita bivšu MTV-jevu voditeljicu Kate Arnell, prilično jednostavno. Baš poput nje, i mi možemo promijeniti svije(s)t. Kako na pametan način reći NE brzoj hrani, modi, plastičnim vrećicama, pa i tamponima, otkrila je ova Britanka slučajno čitajući knjigu Zero Waste Home. Kako već više od 5 godina živi život uz reciklažu i ne ostavlja iza sebe gotovo nikakav otpad, otkrila je u ovih 5 savjeta koje bismo i mi mogli usvojiti:

 

A post shared by Kate Arnell (@kate_arnell) on

1. U potpunosti odbaci ono što ti ne treba - plastične vrećice, plastične štapiće za uši, plastične slamke...

2. Sve što možeš ponovno upotrijebiti, upotrijebi - postoje alternative za jednokratnu robu - umjesto plastične vrećice odaberi platnenu vrećicu koju ćeš moći upotrebljavati godinama. Kao što ćeš i brzu modu moći zamijeniti second hand odjećom. Zamisli koliko štete izrada novog poliestera čini okolišu.

3. Odbaci sve ono što ti više ne treba - proslijedi proizvode dalje, odnesi u second hand trgovine, saznaj gdje se održavaju buvljaci, pokloni stvari potrebitima. Nemoj se lakomisleno odricati stare odjeće i potrepština i bacati ih u smeće, nekome mogu biti pravo blago.

4. Recikliranje nije prva stavka na popisu - prvo dobro razmisli trebaš li još uvijek taj proizvod ili robu, iskoristi je koliko možeš, a tek onda recikliraj.

5. Kompostiraj - sama Kate kaže kako u svom kućanstvu posjeduje smeće u kojem nakuplja kompost, no usput se zalagala da njezina četvrt usvoji zanimljiv prijedlog - da svaka četvrt dobije uslugu servisa za odvoz organskog otpada i hrane. I uspjela je! Njezina četvrt sada ima još više ekološki prihvatljivi odvoz kućnog otpada.

 

A post shared by Kate Arnell (@kate_arnell) on

Ova eko blogerica i sama shvaća kako put do ekološki razvijene svijesti nije lagan, no počinje se malim koracima. Prije svega, svatko bi trebao samome sebi zadati zadatak i popisati sve plastične proizvode koje u danu koristi: i supermarketi su počeli naplaćivati plastične vrećice kako bi kupce "prisilili" da nose ekološki prihvatljive vrećice koje se više puta mogu iznova upotrijebiti.

Također, sve je više ljubitelja kave koji svoju kofeinsku dozu umjesto kod kuće, potraže na Coffee-to-go prodajnim mjestima. Imamo li uopće pojma koliko se na ovaj način potroši plastičnih čaša? A tek hrana iz dostave? Možeš se dogovoriti sa svojim dobavljačem hrane ili restoranom da ti umjesto svakodnevnih plastičnih posudica, donose hranu u tvojoj personaliziranoj posudici, a možeš i nositi svoju termosicu.

 

A post shared by Kate Arnell (@kate_arnell) on

Ekološki osviještenoj Britanki nije niti jasno zašto postoji toliko voća i povrća, a posebno salata, koje se prodaju u plastičnim pakiranjima? Nije li ukusnija svježa glavica salate umjesto rikole iz plastične vrećice? Neusporedivo je!

Možda vas zanima Ideš na piknik? Imamo nekoliko savjeta... Rubrika Life&style Life&style

Što još savjetuje Kate? U Britaniji je sve više zero waste trgovina, trgovina u kojima možeš sve obaviti bez korištenja plastike - natočiti deterdžent i omekšivač na automatu, natočiti mlijeko u staklenu bocu, kupiti sredstva za čišćenje na decilitre i skladištiti ih u posudice koje ćeš koristiti godinama... (Nadamo se ovakvoj inicijativi i kod nas - mlijeko i deterdžent barem već možemo na ovakav način kupovati... A što se tiče sredstava za čišćenje, sve je više zagovornika mješavine sode bikarbone i octa, koja uklanja i najgore mrlje u kućanstvu.

Što se tiče odjeće, second hand roba osim što je prihvatljivija za okoliš, i košta puno manje od nove odjeće. Isto tako, odjeća koja je već imala vlasnika po povoljnim cijenama se može naći i na web shopovima, a i bit ćeš drugačija od drugih.

 

A post shared by Kate Arnell (@kate_arnell) on

I uz postojeće, Kate je dala još nekoliko dobrih savjeta koje možeš prigrliti već danas:

"Modni magazini i brza moda ti ne trebaju zapravo, osvijestit ćeš koliko si novaca uzalud potrošila..."

"Ne koristim britvice, nego žilete. Imaju puno dulji rok trajanja, i nisu plastični."

"Kupovanje odjeće, namještaja i knjiga u second hand trgovinama doista štedi novac."

"Zaboravi na tampone i uloške - zamijeni ih menstrualnom čašicom."

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0