Life&style

Znači, zbog ovoga muškarci onako pate kad se prehlade

Poznato ti je: ima temperaturu 37,4, leži na kauču, kuka kao da umire, ne može mu nitko pokloniti dovoljno pažnje, brige ni utjehe, jer on je BOLESTAN. Sprdale smo se da je prehlada među najtežim muškim bolestima, a sad ispada da i jest...

Svi ih poznajemo: dečke koji kukaju i cvile čim se prehlade – kao da umiru. Ako si ismijavala dragog (brata ili tatu) dok je za vrijeme bezazlene (muške) prehlade zapomagao i kukao kao da umire, danas bi mogla imati grižnju savjesti. Naime, znanstvenici su nedavno dokazali da muškarci doista više pate od žena za vrijeme prehlade i gripe. 

Znanstvenici već godinama prikupljaju dokaze i vrše istraživanja kako bi otkrili zašto su žene otpornije na gripu i zašto je lakše podnose. Razlog za to leži u imunološkom sustavu muškaraca. Dok ženski estrogen stimulira imunitet, muški testosteron slabi muški. Dakle, što je više testosterona, to je češće muškarac bolestan. 

„Općenito se može reći da muškarci - u usporedbi sa ženama – češće i teže obolijevaju od upala te na njih slabije djeluju cjepiva“, kaže dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein sa Sveučilišta Innsbruck. 

Stil života 

Međutim, do te hormonske nepravde dolazi i zbog činjenice da žene općenito bolje paze na sebe, zdravije se hrane, idu brže kod liječnika te redovitije piju propisane lijekove.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0