Life&style
Na društvene mreže često stavljamo selfieje

Istraživanje je pokazalo što sve možeš otkriti o sebi samo jednim – selfiejem!

  • Neki će selfieje napraviti vrlo spontano dok će drugi uložiti puno truda prije nego što dobiju savršenu fotografiju
  • U svakom slučaju, postoji niz nesvjesnih detalja koji se ‘uguraju’ u fotku, a drugima govore o tvojoj osobnosti
  • Upravo se dubljim značenjem selfieja pozabavilo jedno istraživanje, a njihovi rezultati su vrlo zanimljivi 

Bez društvenim mreža mnogima je život nezamisliv. Dok svakodnevno prebiremo sadržaje najdražih digitalnih platformi često nailazimo i na selfije koji obično ostavljaju određen dojam. Osim što to mogu biti dobro osmišljene fotografije, puno je toga nesvjesnog što svojim ekspresijama i položajima protagonisti fotografija mogu poručiti. Upravo ovime pozabavilo se jedno singapursko istraživanje, a u nastavku možeš saznati što su sve otkrili.

Bonnie Rodríguez Krzywicki Možda vas zanima Uz trikove ove influencerice tako je lako napraviti savršenu Instagram fotografiju. Uvjeri se sama Rubrika Life&style Life&style

Atraktivna strana

Prouči nekoliko svojih selfieja – pokazuješ li na njima desnu ili lijevu stranu lica? Vjerojatno ćeš naići na dosta fotografija na kojima više izlažeš svoj lijevi obraz. Razlog tomu je vrlo zanimljiv. Naime, lijeva strana bolje odražava emocije i općenito se doživljava kao više atraktivna strana lica prema istraživanju. Ovu informaciju i nije loše upamtiti prije okidanja sljedećeg selfieja!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Sampaio (@sarasampaio)

Ženstvenost i krhkost

Ako se obično fotografiraš iz ptičje perspektive, podsvjesno vjerojatno želiš naglasiti svoju ženstvenost. Prema istraživanju, žene na ovaj način djeluju sitnije što je zapravo suprotno veličini koju muškarci žele postići fotografirajući se iz žablje perspektive. Držeći kameru visoko iznad sebe dok rade selfie žene komuniciraju i da su vjerne i lijepe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Ova djevojka prekrasno se izruguje sa "savršenim" i potpuno nerealnim Instagram fotkama

Autentičnost i spontanost

Selfieji često pokazuju raspoloženje. Istraživanje pokazuje da poziranje u svakodnevnim, prirodnim situacijama može signalizirati da se radi o autentičnoj osobi. Uživaš u proljetnom povjetarcu ili opuštajuće se na svoj način? Selfie u tom trenutku mogao bi dati puno informacija drugima o tvojoj osobnosti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by camila (@camila_cabello)

Neurotična vibra

Neuroza se obično povezuje s epizodama tjeskobe ili upadanjem u lose raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su često radili ‘duck face’ pred objektivom pomalo neurotični, posebno ako su sami na fotografiji. Naravno, ne znači kako je ova informacija u svakom slučaju istinita. 

Ljubiteljice Instagrama pozor! U Zagrebu se u subotu otvara prvi selfie room

Komunikativna osoba kojoj se može vjerovati

Ako obično fotkaš selfije tako što gledaš direktno u kameru i pokazuješ pozitivne emocije, vjerojatno će te doživjeti komunikativnom. Istraživanje pokazuje da na ovaj način šalješ signale kako e radi o ljubaznoj, društvenoj i kooperativnoj osobi kojoj se može vjerovati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emilia_clarke

Photo: Shutterstock

Komentari 0