Life&style

Istraživanje je dokazalo: žene su sve jače, a muškarci sve slabiji

To smo znale: jači spol nisu muškarci, nego žene! OK, nešto slično je objavljeno u sklopu nedavnog američkog istraživanja – žene dobivaju na snazi, a muškarci postaju slabiji

Prema tome bi se od danas scenariji za akcijske filmove trebali pisati malo drugačije: muškarci nisu više nužno snažni junaci koji rasturaju sve i sva – to mogu sada biti i žene! 

Naime, to bi mogla biti konsekvenca ako ćemo vjerovati jednom američkom istraživanju koje je objavljeno u „Journal of Hand Therapy“. S pomoću takozvanog dinamometra mjerena je snaga hvata kod 237 muškaraca i žena u dobi između 20 i 34 godine u Sjevernoj Karolini pa su rezultate usporedili s onima iz 1985. godine. 

Snaga žena raste 

U dobnoj skupini 30 do 34-godišnjakinja pokazalo se da današnje žene imaju snažniji hvat od generacije svojih majki. Muškarci su pak u prosjeku pokazali 20 posto manju snagu hvata nego generacija njihovih očeva. Muškarci u dobi od 25 do 29 godina pokazali su se na testovima još slabiji od onih u dobnoj grupi između 30 i 34 godine. 

Koliko su važni, odnosno vjerodostojni ti rezultati?

Prije nego krenemo u teretanu i počnemo razbacivati teške utege, moramo upozoriti na sljedeće: muškarci se jesu u ovom istraživanju pokazali slabijima nego prije, ali su još uvijek puno jači od nas (fizički). Dok su žene na testiranjima postigle prosječnu vrijednost od 37,5 kg, kod muškaraca je iznosila 49 kilograma. 

Osim toga, sudjelovalo je tek 237 osoba, a i svi iz North Caroline. Dakle, radi li se o svjetskom fenomenu „slabljenja“ snažnijeg spola, to nam ovo istraživanje ne može otkriti. Dakle, još ćemo morati malo pričekati da se pojavi ženski Rambo… 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0