Life&style 16. svibnja 2015.

Istražite Sloveniju na biciklu

U Sloveniji je sve nadohvat ruke! To je mala, ali raznolika i po mnogočemu bogata zemlja, čija se raznolikost može doživjeti i biciklom u produljenom vikendu, ali ako se stvarno želite stopiti s prirodom i ljudima, trebat će vam tjedan dana i više. A onda ćete željeti još više!

Najraširenija vrsta biciklizma u Sloveniji, s obzirom na konfiguraciju terena, brdski je biciklizam (MTB), no sve je više i tzv. cestovnih biciklista koji se uglavnom voze po lokalnim, prometno neopterećenim cestama. Oni često putuju od mjesta do mjesta i na taj način obilaze Sloveniju. Za spustaše su pripremljeni biciklistički parkovi do kojih se može doći žičarom, a spuštaju se preko umjetnih drvenih barijera.

 | Autor:

Naravno, u Sloveniji je moguće i „shuttlanje“, kombijem i biciklom na brdo, a nizbrdo po dozvoljenim ‘singlicama’ u dolinu. U ponudi su više od 60 smještajnih jedinica; hotela, pansiona, kampova specijaliziranih za pružanje usluge biciklistima. Pored raznih programa za bicikliste, u ponudi su oprema, servis, zaključane prostorije za odlaganje bicikla, pranje bicikla i sušenje opreme.

Vožnja biciklom u Sloveniji moguća je po različitim terenima i područjima, od alpskog, visoravnima i nizinama Mediterana, Krasa, Prekmurja, Dolenjske, Posavja. Možete istražiti ruševine iz rimskog doba, obići srednjovjekovne dvorce i upoznati neke od još aktivnih majstora/obrtnika. Možete odabrati koliko vremena želite posvetiti biciklizmu, a koliko kulturi, ali na svakom koraku bit će prilike za oboje.

 | Autor:

Sloveniju možete i “okusiti” u autentičnim lokalnim gostionicama, uz čašu vrhunskog slovenskog vina i uz tradicionalna jela i slastice. U Sloveniji ćete naučiti da “savršena staza” nije samo uživanje u prekrasnoj “divljoj stazi” ili osvajanje serpentinskog uspona, nego je to uživanje u vožnji koja je utkana u okolinu, okružena ljudima, prirodom, kulturom, domaćom kuhinjom i iznenađenjem na svakom zavoju.

Više na www.slovenia.info/outdoor

Komentari 0