Life&style

Isprobala sam tri gyrosa u gradu i otkrila koji je najbolji

I pronašla sam svog favorita, ali i mjesto koje ću ubuduće sigurno zaobići kad se zaželim ovog preukusnog grčkog jela

Za one koji još možda ne znaju priču o njegovu porijeklu, gyros je grčko jelo koje se sastoji od mesa, kruha odnosno lepinje, svježeg povrća kao što su rajčica, salata, krastavci, poznatog grčkog umaka tzatziki koji se priprema od jogurta te prženih krumpirića. Negdje krumpiriće „umotaju“ u lepinju zajedno s ostalim sastojcima, a negdje ih dobijete sa strane, kao prilog. Ono što je važno jest priprema mesa – ono se peče vrteći na uspravom ražnju. Neki gyros nazivaju „fast foodom za grčke bogove“, a u Zagrebu ga poslužuje tek nekoliko restorana, pizzeria ili fast foodova. Odlučila sam za miss7 isprobati gdje je u Zagrebu najukusniji gyros, ali i najbolja usluga, a važan faktor bila mi je i cijena pa sam se tako u subotu prije podne zaputila u grad.

Možda vas zanima Prvi smo probali preukusne bagele na dvije hot lokacije! Rubrika Life&style Life&style

 

Prva lokacija bila je novootvoreni El Greco u Tkalčičevoj 30. Kako i sam naziv govori u ovom fast food restoranu možete probati grčke specijalitete od, naravno, gyrosa do grčke salate i slastica. Ambijent je jako lijep, svira grčka glazba i sve je u tom stilu uređeno, a djevojka koja prima narudžbe je i više nego simpatična i ljubazna.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka
Gyros poslužuju na dva načina – svi sastojci i prženi krumpirići umotani u lepinju (gyros pita) ili svi sastojci odvojeni, posloženi na dasčicu i sami slažete kako ćete svoj gyros jesti (gyros porcija). Što se mesa koje ide u gyros tiče, možete birati između piletine i svinjetine. Odlučila sam se za porciju s piletinom koja je i više nego dovoljna za jednu osobu! Cijena iznosi 44 kune što je, s obzirom na količinu, prihvatljivo.


 | Autor: miss7 miss7
 

Meso je najvažnije u ovome jelu, a ovo je bilo izvrsno! Začinjeno odlično, posluženo uz pikantnu majonezu, tanke šnite pita-kruha i povrće. Jedina zamjerka jest što je krumpir izgleda odmrznut i nije bio baš hrskav, ali to je manja mana s obzirom na okuse svega ostaloga što je bilo na tanjuru (odnosno daščici) predamnom!

 | Autor: miss7 miss7

Sljedeće mjesto bila je Pizzeria Poma u Maksimirskom naselju IV 21. Ondje možeš odabrati između gyrosa s piletininom, vege gyrosa i gyrosa s mozzarellom, a ja sam se, pogađaš, odlučila za piletinu.

 | Autor: miss7 miss7

Ne znam odakle krenuti... Od prostora koji ti ne daje naslutiti o kakvoj se vrsti restorana radi, neljubazne konobarice ili onoga na tanjuru što zovu gyrosom. Cijena je bila samo tri kune niža nego na prošloj lokaciji, dakle 41 kunu, ali ovako loš sendvič nisam dugo pojela. Previše zapečeni kruh (ne lepinja, kruh!), grozni kupovni umak koji ga je natopio i razmljeckao, piletina ispečena na naglo te gomila ne tako svježeg povrća. Probala sam nekoliko zalogaja, platila i izašla van. Žao mi je, ali bilo je zaista nejestivo, ali tko zna, možda nisu stručnjaci za gyros, ali jesu za pizzu?

 | Autor: miss7 miss7

Posljednje mjesto koje sam posjetila bila je Pizzeria Paprika u Puškarićevoj 29, u Lučkom. Ista postoji i u Zagrebu, na Horvaćanskoj cesti 23, ali bilo je zatvoreno zbog godišnjeg pa sam otišla na drugu lokaciju. Konobari, interijer i ugođaj nisu tako dobri kao u El Grecu, ali sasvim je okej. No, zato je ovaj gyros žestoka konkurencija! 
Imaš četiri opcije na biranje – piletina za 36 kuna (da, opet sam odabrala taj!), svinjetina za 44, govedina za 48 i vege u koji umjesto mesa stave sir, također za 36 kuna. Osim mesa možeš birati između blagog, srednjeg, ljutog i extra ljutog umaka. Odabrala sam srednji.

 | Autor: miss7 miss7
Meso je bilo odlično ispečeno, još bolje začinjeno. Povrće je svježe i gyros nisu njime pretrpali kako bi stavili manje mesa, već je bilo obrnuto. Lepinja je isto super! I da nemaju još jedan restoran bliže gradu, ponovno bih otišla do Lučkog zbog ovog gyrosa!

 | Autor: miss7 miss7

Od tri lokacije jedna me potpuno razočarala, a između preostale dvije teško mi je reći gdje je bilo bolje. Možda će ovaj puta u mom slučaju prevagnuti novootvoreni, simpatični El Greco zbog ugođaja i cijelog truda da gosti zaista dožive Grčku, ali preporučila bih ti i da probaš onaj u Paprici, nećeš požaliti!

Photo: miss7

Komentari 0