Life&style

Isprobala sam deterdžente iz rinfuze u outletu i evo što sam zaključila

Već ste sigurno čuli za outlet u kojem se prodaju sredstva za čišćenje u rinfuzi po, dakako, puno povoljnijoj cijeni, pogotovo ako donesete svoju bocu. Odlučila sam isprobati i vidjeti postoji li razlika između pakiranja sredstava koje kupujemo u dućanima i ovih iz deterdženomata

Često znam svratiti u Žabac Food Outlet na Trešnjevci jer je blizu mene doma, ali nikad dosad se nisam zadržavala pored aparata s deterdžentima. Jednostavno, nikad mi nije palo napamet. Svaki put kad bih se našla u tom dućanu netko bi kupovao neko sredstvo za čišćenje i ljudi bi dolazili s vlastitim bocama, što je, osim cijene, i još jedna od prednosti jer se tako smanjuje plastični otpad. Jedan dan kad mi je ponestalo deterdženta za pranje suđe, odlučila sam i ja isprobati deterdženomat. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Došla sam u outlet i odlučila da ću osim sredstva za pranje suđa kupiti i tekući deterdžent za pranje odjeće. Znam da su to sve Labud proizvodi koji se mogu kupiti i u ostalim dućanima, ali me baš zanimalo ipak ima li neke razlike zato što su ovi iz rinfuze. Cijene su jeftinije nego pakiranja u dućanima, ali to je bilo i za očekivati. Postoji opcija da doneseš svoju bocu pa da ti prodavač/ica ulije u nju deterdžent ili, pak, ako nemaš bocu kod sebe, možeš kupiti u trgovini. Cijena boce je 2 kune, a čep je 30 lipa. Na blagajni uvijek napomenu da će i cijenu boce uračunati u cijenu sredstva kako ne bi došlo do zabune. Na polici su već bile napunjene boce sredstvima, pa je na meni bilo da samo odlučim što mi treba. Na polici s bocama raznih veličina je i istaknuto da se ambalaža dodatno naplaćuje. Ukoliko doneseš svoju bocu, ambalaža se, naravno, ne naplaćuje. Također postoji i vaga da, kada ti natoče deterdžent u vlastitu bocu, izračunaju iznos koji moraš platiti te isprintaju etiku s cijenom. Inače, cijene se kreću od 5,99 kuna do 7,99 kuna za litru.
 
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Odlučila sam se za tekući deterdžent za rublje od jedne litre čija cijena je bila 8,04 kn i sredstvo za suđe, također od litre, čija je cijena bila 7,07 kn. Uz ambalažu moj trošak je iznosio 19,71 kunu.  
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Na blagajni mi je ljubazna prodavačica rekla da se sva sredstva jako dobro prodaju jer je ljudima tako isplativije, i da su jako zadovoljni kvalitetom. 
Po dolasku doma, odmah sam odlučila isprobati što sam to kupila. Prvo na redu je bilo suđe. Čim sam otvorila bocu, osjetila sam osvježavajući citrusni miris. I kao i u reklamama, već od male kapi moja spužvica se jako zapjenila. Kao dokaz kako sredstvo čisti, slikala sam čašu prije, za vrijeme i poslije pranja.
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Prije, za vrijeme i poslije pranja
Na kraju moje suđe je bilo oprano i čisto kao i svaki put dosad. Tako da mogu reći da se ne razlikuje sredstvo od onih koje kupujemo u dućanima. 

Poslije suđa, išla sam oprati na ruke majicu da vidim kakav je deterdžent za rublje. Već na otvaranje čepa, miris me podsjetio na to kako je mirisao oprani veš kod moje bake kad sam bila mala. 
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Voda se počela se brzo pjeniti i također je sve bilo kao i kod svakog drugog deterdženta. Miris na rukama mi je ostao još neko vrijeme, pa sam bila jako sretna kad se isprao jer ipak od mirisa nostalgije draži su mi možda neki drugi, rekla bih ''laganiji'' mirisi. 
Ali, sredstvo je odradilo svoju ulogu. Istina, da sam još kupila i omekšivač kao što ga i inače koristim za pranje rublja, možda bi i miris bio, meni osobno, draži. 

Na kraju mog testiranja dva od sveukupno šest ponuđenih proizvoda zaključak je da se stvarno isplati kupovati i koristiti te deterdžente iz rinfuze. Osim ekološkog plusa, dobri su i za tvoj novčanik. Sredstva su odradila svoj posao, a sve ostalo su osobne preferencije kad se radi o mirisu. Detredžent je isti kao i onaj iz dućana, ali ćeš ga, ako poneseš svoju posudu, platiti dvostruko manje. Isplati se, zar ne? 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0