- Zašto je najbolji? Zato što pravila gotovo nema!
- Uzmeš svako voće koje ti se sviđa i naliješ alkohola koliko ti paše.
- Tako to rade Španjolci koji su ovo genijalno osvježavajuće ljetno piće i izmislili!
Sjajnu sangriju može napraviti i najveći početnik/početnica koji nema ni dana barmenskog staža, a ovo genijalno piće donijet će ti višestruke koristi: a) fenomenalno osvježava kad je vruće, b) svi će se diviti jer po bircevima uglavnom dobiješ lošu i razvodnjenu verziju c) društvo će veselo plesati do dugo u noć jer slatka sangria zapravo ima dosta alkohola.
Trebat će ti:
- Voće po želji. Najčešće su to jabuke, breskve i/ili naranče. Želiš li baš izvoditi bravure može se dodati i dinja, lubenica, bobičasto voće, grožđe
- Vindi juice od naranče
- Smeđi šećer (finiji je od bijelog)
- Brendy (možeš ga zamijeniti i rumom, ali Španjolci ti to ne bi priznali. Koriste isključivo brendy. Kad kušaš, vidjet ćeš da je to taj pravi okus sangrije)
- Crno vino voćnih nota (Shiraz, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon, na primjer)
Voće narežeš na kockice i očistiš od sjemenki ako ih ima. Nije ga potrebno guliti. Bobičasto voće i bobice grožđa ostaju u komadu, naravno. O količinama nećemo jer sangriju možeš raditi u vrču od litre ili u škafu za pranje rublja ako ti dolazi veće društvo. Vino pomiješaš sa juiceom od naranče. Omjer može biti pola-pola ili, 2/3 vina i 1/3 soka, ovisno kako jaku sangriju i kakvog okusa želiš.
Vino preliješ preko voća, pa miješajući dodaješ postupno smeđi šećer i brendy. Opet po želji. Dok ti ne bude dovoljno slatko i dovoljno alkoholno. Sangria će se najbolje rashladiti ako prenoći u hladnjaku i servira se sljedeći dan. Kad se toči u čaše može se aranžirati listićima svježe metvice.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.