Lifestyle 2173 prikaza 12. kolovoza 2017.

Iskušaj najbolji recept za sangriju

Thinkstock.

Zašto je najbolji? Zato što pravila gotovo nema - uzmete svako voće koje vam se sviđa i nalijete alkohola koliko vam paše. Tako to rade Španjolci koji su ovo genijalno osvježavajuće ljetno piće i izmislili

Sjajnu sangriju može napraviti i najveći početnik/početnica koji nema ni dana barmenskog staža, a ovo genijalno piće donijet će vam višestruke koristi: a) fenomenalno osvježava kad je vruće, b) svi će se diviti jer po bircevima uglavnom dobivate lošu i razvodnjenu verziju c) društvo će veselo plesati do dugo u noć jer slatka sangria zapravo ima dosta alkohola. Treba ti dakle:

1. Voće po želji. Najčešće su to jabuke, breskve i/ili naranče. Želiš li baš izvoditi bravure može se dodati i dinja, lubenica, bobičasto voće, grožđe.

2. Sok od naranče (svježe iscijeđen ili onaj iz dućana, ali od 100 posto voća)

3. Smeđi šećer (finiji je od bijelog)

4. Brendy (možeš ga zamijeniti i rumom, ali Španjolci ti to ne bi priznali. Koriste isključivo brendy. Kad kušaš, vidjet ćeš da je to taj pravi okus sangrije).

5. Crno vino voćnih nota (Shiraz, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon, na primjer) 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Voće narežeš na kockice i očistiš od sjemenki ako ih ima. Nije ga potrebno guliti. Bobičasto voće i bobice grožđa ostaju u komadu, naravno. O količinama nećemo jer sangriju možeš raditi u vrču od litre ili u škafu za pranje rublja ako ti dolazi veće društvo. Vino pomiješaš sa sokom od naranče. Omjer može biti pola-pola ili, 2/3 vina i 1/3 soka, ovisno kako jaku sangriju i kakvog okusa želiš.

Vino preliješ preko voća, pa miješajući dodaješ postupno smeđi šećer i brendy. Opet po želji. Dok ti ne bude dovoljno slatko i dovoljno alkoholno. Sangria će se najbolje rashladiti ako prenoći u hladnjaku i servira se sljedeći dan. Kad se toči u čaše može se aranžirati listićima svježe metvice.

 

Komentari 0