Life&style

Insta-prevara: Kako je ova blogerica ulovljena u lažiranju (pre)savršenog života

Bajkovit život popularne blogerice Amelije Liane prepun je luksuznih putovanja, neograničenog shopinga, najnovijih dizajnerskih komada i uvijek čarobnog zalaska sunca. Jedino što se čini da to nema veze sa stvarnošću

“Instagram je prije svega društvena mreža za dijeljenje slika”- ovako su 2012. godine opisivali tada još nepoznatu besplatnu aplikaciju. Od tada se promijenilo gotovo sve. Instagram je danas paralelni svijet gdje sudionici možda i prečesto kreiraju prikaz posve nerealnog “savršenog” života. S vremenom nam ipak postaje sve jasnije da je zanemariv postotak Instagram fotografija koje odgovaraju stvarnosti i sljedeći put prije nego osjetiš zavist kad vidiš idiličan život neke Insta-cure, zapitaj se koliko je od toga zaista istina. Jer, granice se pomiču iz dana u dan, a Instagram je već odavno iz jednostavne društvene mreže namijenjene za dijeljenje fotki s prijateljima postao mjesto za nadmetanje, bildanje ega i nabijanje kompleksa.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Glavna zvijezda trenutno aktualne Instagram afere je britanska blogerica Amelia Liana čiji Instagram profil prati čak 461 tisuća ljudi. Optužena je da photoshopira svoje fotke, a brzi pogled na neke od njih dovoljan je da se složimo kako ova optužba zaista drži vodu.
Evo, recimo, jako je sumnjiva fotka na kojoj Amelia pozira sasvim sama ispred inače uvijek krcatog Taj Majala. Tu su i detalji poput savršeno uhvaćenih ptica i neobjašnjive sjene, ali i činjenica da je na istom putovanju snimala vlog s iste lokacije na kojoj se jasno vidi da je u tom trenutku tamo bilo i more drugih turista. Amelia je također bila i u New Yorku gdje se jasno vidi da na fotki nedostaje "Freedom Tower" sagrađen prije četiri godine, kao i ona fotka gdje Amelia nonšalantno čita knjigu iz svog kreveta iza kojeg se pruža (pre)savršen pogled na London (LOL).
 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Tu nije kraj ludostima. Mlada Njujorčanka Ellie Grace podijelila je svoju sumnju vezanu uz istinitost ostalih Amelijinih fotki. Ovaj tip sladoleda navodno je dostupan na sasvim drugom kraju New Yorka od mjesta na kojem je ona snimljena, pa se nametnulo pitanje kako je moguće da je za vrijeme toplotnih udara sladoled prenesen s jedne lokacije na drugu udaljenu gotovo pola sata vožnje u savršenom stanju. Otkako je afera započela, njezini pratitelji ne prestaju ukazivati na "neobjašnjive" nepodudaranosti na njezinim slikama.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

 | Autor: Twitter Twitter

 

Malo igre u photoshopu ne škodi nikome. No što kada blogeri koji su i dalje veliki uzor djevojkama i dječacima diljem svijeta ipak pretjeraju?! Osobno ne želim gledati do savršenstva uređene slike na Instagramu. Želim pratiti osobu zbog njezinog stila, dobre hrane, genijalnih recepata, zanimljivih ljudi, pomno uređenih interijera... Kada dobijem tu potrebu za oku ugodnim perfektnim slikama, radije ću otvoriti francuski Vogue nego Instagram aplikaciju. 

No posljednjih godina situacija se promijenila i sve ono što je normalno, uobičajeno i svakodnevno nije "dovoljno dobro". Teži se savršenstvu, a ne cijeni se ono što se ima. Savršeni je primjer slika Eiffelovog tornja s profila iste blogerice. Zar je doista bilo potrebno nadodati nekoliko sazviježđa na ovu sliku? Zar ni građevina poput Eiffelovog tornja više nije "dovoljno dobra"? Umjesto ove preumjetne i u suštini izrazito dosadne slike, bolja je opcija bila mobitel spremiti u torbicu i uživati u pogledu i noći u Parizu. Ako je uopće slika uslikana tamo gdje piše da je.
 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus


miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

 

 

 

 

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0