Life&style

Impulzivna kupnja i kako je možeš izbjeći

„Pogledaj kako je lijepo, moram to imati! Još samo ova sitnica, imam dovoljno novaca!“ Zvuči poznato?

Impulzivna kupnja je svaka neplanirana kupnja bez prethodno formiranog stava ili razmišljanja o mogućim posljedicama kupnje na tvoj novčanik, a prema istraživanjima čak između 30% i 50% svih kupnji može se svrstati u kategoriju impulzivnih.

Postoje razni načini kojima se kupce nastoji potaknuti upravo na takav tip kupovine, a mi ih najčešće nismo ni svjesni. Izlaganje artikala u prolazima na kraju redova, isticanje znaka „akcija“, smještaj proizvoda u razini očiju ili smještaj proizvoda u blizini blagajne kako bi ga kupci vidjeli dok čekaju u redu samo su neki od načina kojima se trgovci služe kako bi potaknuli impulzivnu kupnju. Također, atmosfera u prodavaonici važna je za poticanje kupovnog uzbuđenja potrošača. Atraktivno uređenje, kreativan merchandising, odgovarajuće osvjetljenje, glazba i mirisi utječu na raspoloženje i emocije koji mogu potaknuti ishitreno ponašanje.

via GIPHY

Kako uz sav ovaj trud trgovaca odoljeti impulzivnoj kupovini?

1. Planiraj kupovinu – napravi popis i drži ga se!

2. Razmisli o tome – kad ugledaš nešto poželjno, daj si malo vremena. Zapitaj se što će ti donijeti ta kupovina. Želiš li i dalje taj artikl?

3. Pričekaj popust – najnovije kolekcije uvijek su skupe. Ako ćeš i nakon nekog vremena htjeti to nešto, tada ćeš moći kupiti po nižoj cijeni. Mudra odluka.

4. Prisjeti se svih loših odluka – svi smo bar jednom impulzivno kupili nešto čime na kraju nismo bili zadovoljni. Podsjećanje na to otežat će odluku o ponovnoj brzopletoj kupnji.

5. Ne liječi loše raspoloženje kupovinom – instant rješenje zapravo i nije rješenje jer stvara nepotreban trošak i u konačnici ponovno loše raspoloženje zbog osjećaja krivnje.

6. Ne plaćaj karticom – nestajanje stvarnog novca pred tvojim očima može te trgnuti iz čarolije impulzivne kupnje.

7. Smatraj ishitrenu kupnju neprijateljem svojih financijskih ciljeva – želiš na putovanje? Preseliti se u bolji stan? Kupiti novi mobitel? Svaka nepromišljena kupnja udaljava te od tih ciljeva.

8. Nagradi se – za svoje planirano upravljanje financijama. U konačnici, ne možemo si nikad ne dopustiti nešto što nas u tom trenutku veseli

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0