Life&style
Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! 1/9 Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć! Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć!

Imate problematičnu kožu? Idealan ten je itekako moguć!

Ten koji je sklon aknama preko ljeta smanjuje aktivnost jer voli sunce, no za dolaska hladnih dana on se vraća u svoju neželjenu formu

Akne su zapravo znak da nešto s kožom i/ili organizmom nije u redu i mogu se pojaviti u svakoj dobi, ne samo pubertetskoj. Ten sklon aknama smiruje svoju aktivnost tijekom ljeta jer voli sunce, no prestankom vrućih dana on se vraća u svoju neželjenu formu i svakodnevno pokazuje znakove aktivnosti. Akne nastaju zbog začepljenja lojnica, za što je kriv sebum, a posljedica svega je razmnožavanje bakterija. Istraživanja kozmetičkih kuća pokazuju da više od 80% adolescenata te 40% odraslih žena i muškaraca pati od problema nečiste kože. Tretman ovakve kože je dugotrajan i zahtijeva ustrajnost jer uključuje rješavanje niza uzročnika: pojačano lučenje sebuma (seboreja), orožnjavanje žlijezda koje luče sebum, pojačano stvaranje bakterija i na koncu upalnih procesa. Što se tiče uzroka, njih je također nekoliko - akne mogu uzrokovati hormonalne promjene u svakoj dobi (upravo zbog toga česte su u vrijeme puberteta), stres, hiperaktivnost žlijezda lojnica, zatim nakupljanje mrtvih stanica kože, bakterije...

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell Kako spriječiti njihov nastanak? Prvo i osnovno, važno je čišćenje kože. Ovdje se koriste posebni gelovi za umivanje koji imaju protuupalno djelovanje. Blagi gelovi sadržavaju kamilicu i cink koji uravnotežuju lučenje sebuma. Ovakvoj koži zapravo nedostaje vlage, stoga su hidratizirajuće formule itekako dobrodošle, a poželjan je i losion koji će kožu dodatno navlažiti prije nanošenja kreme. Dermatolozi u ovom slučaju predlažu i micelarne otopine koje vrhunski čiste masnoću i nečistoće s kože lica. Micelarne su sve popularnije i kod drugih tipova kože jer sprečavaju nastanak ovakvih problema te kožu ostavljaju svježom i mekom, ne opterećuju njezin prirodan proces i biomehanizme. Neke od kozmetičkih kuća koriste inovativne, patentirane sastojke koji ciljano djeluju protiv nepravilnosti: jedan od njih je ceramid procerad koji štiti od pojave crvenih i smeđih mrlja te nakon nekoliko tjedana korištenja odčepljuje pore. Od kvalitetnih sastojaka tu su i aktivni ugljen te esencijalna ulja pačulija i lovora koja odlično čiste kožu, smanjuju mašćenje i začepljivanje pora te održavaju elastičnost.

Što se tiče šminkanja na ovakvu kožu, ono je, naravno, otežano. No rješenja ima, otkriva vizažistica Ena Čavlović, koja često radi s klijenticama čiji ten zahtijeva poseban tretman.

Koža ne smije biti dehidrirana 

- Generalni problem s aknama kod šminkanja je taj što se sjene i nepravilnosti na licu lakše mogu prekriti nego brazde, ožiljci ili bubuljice. Nerijetko se postigne efekt koji nikako ne želimo, a to je dodatno isticanje bubuljica. Za prikrivanje brazdi najčešće koristim Kryolanovu kremu Dermacolor Camouflage. Tankim kistićem i korektorom lagano prekrivam svaki izbočeni prištić. Ne koristim nikakve teške pudere i uvijek sve uspijem prekriti. Poanta je da nakon što smo utapkali korektor na sami prištić više ne diramo taj dio kože kako ne bismo skinuli korektor (prije fiksiranja puderom u prahu). Osobno volim prozračnije pudere kako bi koža mogla disati, bez obzira na to koliko je problematična. Za jako problematičan tip kože najbolje je, prije svega, posjetiti dermatologa. No, ipak, neki mali kućni trikovi nisu naodmet. Limunov sok koji stavimo ciljano na aknu isušit će je, a krema nakon toga dodatno hidratizirati. Često na to područje stavim i ulje crnoga kima. Koža općenito nipošto ne smije biti dehidrirana. Maslinovo ulje i žličica meda pomiješana s pola žličice sobe bikarbone napravit će vam izvrstan piling, a neće oštetiti vaše lice i izazvati vam alergiju.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell Odmah nakon kućnog tretmana, osjetit ćete kako su vam navedeni sastojci itekako osvježili kožu - savjetuje vizažistica. Dakle, uz problematičan ten idu lagani puderi i podloge koje neće začepiti pore. Blage podloge poput BB i CC krema idealne su i inače, ne samo kad problemi počnu. Primijetite li da vam lice “divlja”, odnosno mijenja se s vremenom, pa luči previše sebuma, pa je suho, možda je vrijeme za posjet dermatologu. U svakom slučaju, kućna rutina s čišćenjem i hidratantnim kremama svakako će pomoći, a i naravno - ne dirajte akne prljavim rukama. To su nam govorile još naše bake, stvarno su bile u pravu.

Uz lagane podloge predlažemo nježne nijanse sjenila i ruževa na bazi sjajila koji će lagano obojiti lice. Za dnevni look tu su varijante koje se slažu s bojom očiju, kao što su zelenkaste, plave i smeđe, a za usne svijetlo ružičaste ili za navečer - efektne femme fatale tonove fuksije ili opojne ruže.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0