Life&style

Imate autoimune bolesti, hormonalne tegobe ili problema s kožom? Funkcionalna medicina vam može pomoći

Zvuči li vam ovo poznato? Borite se s kroničnim umorom, stalnom napuhnutošću, lošim stanjem kože ili čak imate „konkretnije“ stanja i bolesti poput dijabetesa, Hashimotovog tireoiditisa, PCOS-a ili endometrioze. Liječnik vam daje lijekove koji donekle uspješno maskiraju simptome ili vam govore kako su zahvaljujući prepisanoj terapiji vaši nalazi u referentom okviru i vi ste dobro i trebate se osjećati dobro? No, činjenica je da se ne osjećate dobro – uz osnovnu bolest, muči vas nesanica, umor, izmaglica u glavi (brain fog) i cijeli niz simptoma – i , sve ste samo ne dobro. 

Prepoznajete li se u opisu vrijeme je da se upoznate s funkcionalnom medicinom. Riječ je o zdravstvenom pristupu u kojem je osnovna ideja otkriti kako i zašto je došlo do razvoja bolesti te na koji način možemo na prirodan način iscijeliti tijelo. Funkcionalna medicina se razvila kao odgovor na ograničenja konvencionalne medicine u tretiranju kroničnih stanja i bolesti, poput autoimunih bolesti, probavnih tegoba, hormonalnih poremećaja i ženskih tegoba, neuroloških bolesti, itd. Ono što danas znamo da je razvoj ovih kroničnih stanja i tegoba snažno povezani s našom prehranom, okolinom i načinom života, zbog čega se u funkcionalnoj medicini smatra kako modifikacija prehrane i životnog stila ima snažno terapeutsko djelovanje.

Je li funkcionalna medicina za mene?

U slučaju da ste zbog svojih simptoma posjetili brojne liječnike bez postizanja pravog olakšanja ili čak bez prave dijagnoze ili ste pak na dugotrajnoj terapiji lijekovima, ali bez pravog pomaka, funkcionalna medicina bi mogla predstavljati rješenje. Najčešća stanja i bolesti koja se mogu olakšati pomoću funkcionalne medicine uključuju:

  • Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, sistemskog eritemskog lupusa, Hashimotove bolesti, Sjögrenovog sindroma i sl.
  • Hormonalne poremećaje uključujući bolesti štitnjače (osobito subklinička hipotireoza), iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda i sindrom kroničnog umora, PMS , PCOS, dismenoreja, endometrioza, simptomi menopauze, neplodnost
  • Probavna stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa,  refluksa, meteorizma, sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO)
  • Neurološka stanja poput anksioznosti i depresije 
  • Bolesti kože poput dermatitisa, ekcema, rosaceje i psorijaze
  • Prekomjerna tjelesna masa i debljina
  • Kandidijaza
  • Alergije, migrene, kronični sinusitis i sl. 
  • Zloćudne bolesti

Osim toga, svi koji su zainteresirani za prevenciju nastanka kroničnih bolesti, optimiziranje zdravlja  i postizanje visoke kvalitete života mogu profitirati savjetovanjem s praktičarem funkcionalne medicine. 

Funkcionalna medicina je dostupna i u Hrvatskoj

Prepoznavši potrebu klijenata za ovakvim pristupom magistrica nutricionizma Sandra Krstev Barać je nakon opširne edukacije na američkom Institutu za funkcionalnu medicinu prošle godine otvorila savjetovalište za nutricionizam i funkcionalnu medicinu gdje svakodnevno radi s klijentima s kroničnim bolestima poput autoimunih bolesti, tegoba sa štitnjačom, probavnih tegoba, hormonalnih poremećaja, dermatoloških stanja,  kao i s onkološkim bolesnicima. Interesa ne nedostaje, pa se stalnom timu nedavno pridružila i Petra Tonković, mag. nutr. , koja se također počela educirati u smjeru funkcionalne medicine.  

 | Autor: Sandra Krstev Barać i Petra Tonković

U želji da približi funkcionalnu medicinu širokoj publici magistrica Krstev Barać je pokrenula i edukativni blog, čiji je osnovni cilj prenijeti zainteresiranima znanstveno dokazana znanja i mogućnosti tretiranja kroničnih bolesti na prirodan i neškodljiv način. Više saznajte na www.funkcionalnamedicina.com 

Photo: Shutterstock