Life&style 11. prosinca 2012.

Idealno zimsko štivo

Thinkstock.

''U čamcu'' je majstorski prvijenac Charlotte Rogan u izdanju Mozaika knjiga, koji je sudeći prema uspjehu sve samo ne klasični debitantski roman, uvršten na listu najboljih romana u 2012. godini, prema Giuardianu.

 | Autor: To je priča o teškim odlukama, častohleplju i izdržljivosti, ispričana krajnje neodoljivo, zastrašujuće i napeto i kao ocean po kojem plutaju brodolomci iz priče, duboko.

U ljeto godine 1914., Grace bježi s mladim Henryjem Winterom u London, gdje će se par zbog neodobravanja njegove imućne obitelji potajno vjenčati. Kad na otmjenom putničkom brodu kojim se vraćaju kući u Ameriku dođe do zagonetne eksplozije, Henry žrtvuje vlastitu sigurnost i omogućuje Grace mjesto u čamcu za spašavanje, za koji će se ubrzo pokazati da je preopterećen. Da bi neki preživjeli, neki će morati umrijeti, morat će sami skočiti u ledeni ocean. Ili biti gurnuti. No koji je to zakon, koje je to pravilo koje jasno kazuje tko mora umrijeti? Na pučini nasred Atlantskog oceana, s vremenom koje se sve više pogoršava i zalihama hrane i vode koje se smanjuju, brodolomci su uhvaćeni u opako nadmetanje između nesmiljenog ali iskusnog mornara i zagonetne žene s iznenađujućim moćima uvjeravanja. Grace je znala da će odabirom strane zapečatiti svoju sudbinu, ali morat će se snaći kako bi preživjela. Jer kad dođe vrijeme odluke tko mora napustiti čamac ona će biti podjednako teška kako za one koji ostaju tako i za one koji moraju otići u smrt.

 | Autor:

''U čamcu'' je očaravajuće, prekrasno napisan roman zbog kojega će čitatelji okretati stranice do duboku u noć. U njemu pripovjedanje doseže svoj vrhunac i mene je apsolutno zaokupilo od početka do kraja", izjavio je pisac Tim O'Brien o ovom romanu.

Komentari 0