Life&style
Željka Fattorini

Sam nagovještaj da bi se Željka Fattorini mogla vratiti na TV, dovoljan je da se prisjetimo njene fantastične karijere

  • Željka Fattorini legenda je HRT-a, pa nas je razveselila makar i najava njezinog povratka na male ekrane - koju HRT to ipak nije potvrdio
  • Žeža, inače diplomirana biologinja, imala je tek 12 kada ju je zapazio utemeljitelj Zabavnog programa tadašnje TV Zagreb, legendarni Anton Marti. Tamo je radila čak 49 godina
  • Emisija 'Nedjeljno popodne' koju je vodila imala je rekordnu gledanost

Hrvatska radiotelevizija najavila je novi zabavni show, zasad nepoznatog naziva, koji bi se trebao emitirati vikendom u udarnom terminu nakon 'Dnevnika' - ova vijest koja je prije samo nekoliko sati uzbudila hrvatske medije, na žalost je demantirana. Da vijest nije točna i da se detalji emisije tek dogovaraju za Slobodnu Dalmaciju izjavili su s HRT-a: "Željka Fattorini neće voditi nikakvu novu emisiju namijenjenu starijim gledateljima, niti se još znaju detalji te emisije. To se tek dogovara".

Podsjetimo, u medijima se pojavila informacija kako se na HRT-u priprema novi zabavni show, namijenjen prvenstveno gledateljima "u zlatnim godinama", a koji bi se trebao emitirati vikendom u prime timeu, iza Dnevnika, a što nas je posebno razveselilo, među voditeljima se trebala naći i Željka Fattorini (77). Slavna spikerica, voditeljica i novinarka jedno je od najvažnijih imena u povijesti nacionalne televizije, čija je televizijska karijera počela sasvim slučajno. Godine 1957. godine, kad je kao 12-godišnjakinja nastupila s Dječjim zborom Radio Zagreba, iz grupe djece izdvojio ju je utemeljitelj Zabavnog programa tadašnjeg TV Zagreb, legendarni Anton Marti: ”Ti mala s kečkama, dođi i pročitaj ovo pred kamerom!”  Od tada, pa sve do odlaska u mirovinu 2006. godine, prošla je put do spikerice i najavljivačice, do novinarke i urednice, put dug 49 godina.

Rano je ostala bez majke

Djetinjstvo je provela u središtu Zagreba, gdje je s roditeljima stanovala u Boškovićevoj ulici. No jedva da je i navršila 15 godina kad joj se razboljela majka i umrla. Prije no što je upisala fakultet već je bila u sretnoj vezi s današnjim suprugom, kirurgom Ivanom Fattorinijem. Naime, Ivan je bio sin najbolje prijateljice njezine majke, a poznavali su se od djetinjstva. Već na fakultetu znali su da će jednog dana zasnovati obitelj i mislili su da je dovoljno da jedan od supružnika radi noćne smjene i da ga nikad nema kod kuće. Stoga je Željka upisala Prirodoslovno-matematički fakultet - smjer eksperimentalna biologija. I diplomirala 1970. godine. No televizijsku karijeru jednostavno nije mogla izbjeći. Naime, tih godina je već prikupila veliko televizijsko iskustvo i nekako se podrazumijevalo da posao u laboratoriju zamijeni poslom u studiju, pa je protivno planovima, počeo njezin rad u smjenama. 

- Ono što drugi dobivaju kad odlaze u mirovinu, ja sam dobila na početku karijere -  otkrila je u šali i prisjetila se 1960. godine kad je u prigodnom dječjem programu za Novu godinu, u društvu Vlade Štefančića preodjevena u Djeda Mraza i Slavice File, dobila sat kao nagradu za obavljeni posao. Nakon dječjeg počela je raditi u omladinskom programu, a zatim voditi emisiju “Nedjeljom u 7” s Ratkom Buljanom i Vojom Šiljkom. Sredinom ‘70-ih već je dobila prve novinarske zadatke u kratkoj informativno-obrazovnoj emisiji za mlade koja se zvala “Dnevnik 10”. 

Voljeno lice s naslovnice

U dnevnom programu radila je pak kao najavljivačica i spikerica, a u ono je doba to bio iznimno cijenjen i zahtjevan posao koji se morao pošteno naučiti. Karijera Željke Fattorini dosegla je vrhunac u razdoblju od 1975.- 1982. godine kad je vodila mozaičnu emisiju “Nedjeljno popodne”, koju je uređivao Saša Zalepugin i koja je potukla sve rekorde gledanosti u bivšoj državi.
- Nije bilo novina na kojima moja fotografija nije bila na naslovnoj stranici. Zahvaljujući mozaičnoj emisiji ‘Nedjeljom popodne’, koju sam vodila uz urednika Sašu Zalepugina te voditelje Vladimira Levaka i Božu Sušeca, potukli smo sve rekorde gledanosti u bivšoj državi pa sam osvojila i simpatije brojne publike, rekla je. 
Emisija je emitirana uživo i naravno da se dogodi i pokoji lapsus, no profesionalci znaju kako se nositi s tim.  

- To vam je čar programa uživo. Upravo ležernost Saše Zalepugina, njegovo češkanje po glavi, poneki naš lapsus, davali su začin emisiji. Naravno da sam i ja neki put pogriješila, pretvorila čamac u ‘člamac’ ali sve to prolazi ako emisija ima dobar koncept i spremne voditelje, objašnila je.  Ali čak i u doba najveće slave, obitelj je Žeži, kako je zovu pijatelji, bila na prvom mjestu. Baš u to doba rodila je oboje djece - najprije kćer Ivu, a zatim sina Renza.

 | Autor: Pixsell Pixsell Vrhunski tandem - sa Sašom Zalepuginom

Obitelj joj je bila najveći oslonac i u trenucima koji nisu bili više tako sjajni. Nakon velike popularnosti na televiziji su odlučili ukinuti spikere i nakon tridesetak godina Željka Fattorini - koja je bila jedno od zaštitnih lica Hrvatske televizije, dobila bi samo tu i tamo neki usputni zadatak, poput čitanja vijesti u offu za Dnevnik. To joj je razdoblje profesionalna života bilo poput gorke pilule. 

 | Autor: Pixsell Pixsell S kolegama, Ksenijom Urličić i Miroslavom Lilićem

Nakon 49 godina odlazak s HRT-a

- Kad se nađu u sličnoj situaciji, ljudi nerijetko završe na psihijatriji i na sedativima. Sve je to dokaz da je slava prolazna i da je ne treba uzimati zdravo za gotovo. U tim trenucima divno je imati obitelj koja će te prigrliti i gdje ćeš naći utočište. Televizijsku karijeru završila je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. S mjesta voditeljice otišla je u mirovinu nakon čak 49 godina rada na HRT-u, a onda se prvi put doista morala brinuti o zdravlju svog supruga. 

 | Autor: Pixsell Pixsell Željka sa suprugom Ivanom

Poznati zagrebački liječnik i dugogodišnji ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj, Ivan Fattorini, dobio je naglo visoku temperaturu. Liječnici su najprije posumnjali u probleme s prostatom i  tek se nakon nekoliko dana pretraga ustanovilo da je riječ o perforaciji slijepog crijeva. No u međuvremenu se toliko zakompliciralo da je dobio sepsu i život mu je doslovno vidio o koncu. Spasio ga je pravodobnom intervencijom prijatelj, kirurg prof. dr. Mate Majerović u KBC  Rebru. 

- Od tada ga zovem sveti Mate, a mog Dedeka je operirao na praznik 5. kolovoza, kad su svi bili na godišnjem odmoru, a on je radio - prisjeća se Željka Fattorini. Oporavak je bio dug i mukotrpan, a razočaranje liječnicima neizmjerno jer je bila upravo riječ o struci kojoj je podredio cijeli svoj život i medicinom ‘inficirao’ i vlastitu djecu. Naime i Iva i Renzo također su postali liječnici. 

Samo najbolje za Dedeka

Željka i Dedek nerijetko voljeli su putovati, a budući da se nikad nije otisnula u znanost, stečena znanja iz biologije koristila je ponekad u kuhinji: 

- GMO namirnice su, na žalost, budućnost u prehrani, pa ih pokušavam izbjeći i pronalazim kod svojih omiljenih prodavačica na Dolcu zdravo, prirodno i svježe. Ništa od hrane ne bi bilo tako ukusno da nema korčulanskog maslinova ulja i mog Rafe koji uzgaja najfinije rajčice. A ribe? Tu u Zagrebu kod Tanje na Dolcu imam veći izbor nego na moru. Stoga će ovaj put s nama na Korčulu putovati u gepeku i jedna grdobina. Kako kaže, jedva čeka da se dočepa svojih korčulanskih papuča i da se prepusti kuhanju. Jedino što nikad nije ni pokušala jest da svog supruga zainteresira za kuhanje:  

- To ne dolazi u obzir! Kuhinja je moje carstvo i meni je užitak kuhati za njega. Svaka čast i djeci i unucima, ali moj Dedek je meni bio i ostao na prvom mjestu.

Željka i Ivan su 2018. obnavljali bračne zavjete u crkvi sv. Marka u Korčuli. Razmijenili su isto blagoslovljeno prstenje kao i na vjenčanju prije 50 godina, također u crkvi sv. Marka, ali i u zagrebačkoj crkvi. Tada je 'mladoženja' uz beskrajno veselje djece i unučadi, poljubio 'mladu'. A ona je, piše Gloria, blistala kao i prije pola stoljeća odjevena u bijelu ljetnu haljinu koju joj je darovala kći zajedno s buketom koji je napravila od lavande i ružmarina iz njihova vrta. Korčula nije iz hira odabrana za proslavu zlatnog pira, od tamo su roditelji Ivana Fattorinija, Fattorini i Arneri. A i sva su svoja ljetovanja proveli na tom otoku za koji ih vežu samo lijepe uspomene.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukić

Komentari 0