Life&style

Humanitarna inicijativa: Hotel Esplanade zasjao je u ružičastoj boji, a nudi i posebno osmišljena pića i male zalogaje

  • Cijeli mjesec listopad u hotelu Esplanade posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke
  • Ugledni hotel se i ove godine aktivno se priključio udruzi P.I.N.K. life te pružio podršku globalnoj i lokalnoj inicijativi
  • Pročelje je zasjalo u ružičastoj boji, svi djelatnici nose ružičaste trakice, a u ponudi su i posebno kreirana pića i mali slatki i slani zalogaji u ružičastoj boji 

Mjesec listopad posvećen je obilježavanju borbe protiv raka dojke, a u okviru toga svatko pronalazi način kako najbolje pridonijeti ovoj temi. Katkad je to podizanje svijesti, katkad konkretna pomoć, stoga i ove godine zagrebački hotel Esplanade to radi na oba načina.

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Partnerskom suradnjom s udrugom P.I.N.K. life obilježava se cijeli mjesec listopad, a tim je povodom sinoć zasjalo i pročelje hotela Esplanade koje će biti ružičasto sve do ove nedjelje. Ovo okupljanje popratile su i brojne osobe iz javnog i političkog života grada koje su došle pružiti svoju podršku inicijativi. 

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Prema podacima, u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2.999 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena u Hrvatskoj, nakon raka pluća i kolorektalnog raka.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u okviru kojeg se svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina s ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke, otkrivanja raka dojke u početnom stadiju i poboljšanja kvalitete života bolesnica. Od pokretanja Nacionalnog programa i uvođenja mamografskog probira ostvaren je pomak jer se vidi povećanje udjela slučajeva raka dojke otkrivenih u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. Petu godinu zaredom u Republici Hrvatskoj bilježimo pad mortaliteta od raka dojke (25%), što je osnovni cilj Programa.

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Važnost samopregleda dojki, redovit odlazak na mamografske preglede, kao i provođenje aktivnosti u svrhu edukacije i osvještavanja javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti, od presudnog su značaja za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke. 

Zagrebački hotel Esplanade i ove godine aktivno se priključio udruzi P.I.N.K. life i pružio podršku globalnoj i lokalnoj inicijativi te je u okviru programa odgovornog poslovanja kreirao prekrasnu ružičastu priču s humanitarnom porukom. Naime, cijeli mjesec listopad u hotelu Esplanade posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke.

Marjana Filipović-Grčić, dr.sc Ana Tečić Vuger, Andrea Andrassy i Josipa Pavičić Možda vas zanima Sklopite #Pinkypromiss, obećanje koje život znači - jer rak dojke je izlječiv ako se na vrijeme otkrije Rubrika Life&style Life&style

Svi djelatnici nose ružičaste vrpce, a popularni Popodnevni čaj dobio je svoje ružičasto ruho. Poznata chefica Ana Grgić Tomić (Chef 2022. godine po izboru Gault&Millau) i nagrađivana slastičarka Mirjana Špoljar udružile su ženske snage i dizajnirale privlačne slatke i slane ružičaste zalogaje koji se poslužuju prigodno na etažeru uz vrhunski čaj Ronnefeldt.

Uz to, vrhunski koktel-majstor i bar manager Vjenceslav Madić – Master Kishoni, za ovu je prigodu kreirao niz ružičastih koktela poput Villa Sandi Prosecco Rosé, Rossecco, Pink gin tonic ili Esplanade pink fizz koji savršeno zaokružuju priču i cjelokupan doživljaj.

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Ideja ove ružičaste priče jest uključiti dame da sudjeluju, odjenu ružičasto, fotografiraju selfie te svojom objavom i utjecajem na društvenim mrežama potaknu žene na rane preglede. Hotel Esplanade će 10% iznosa od konzumacije ružičastog popodnevnog čaja na kraju mjeseca donirati udruzi P.I.N.K. life. Ponuda je dostupna od 7. do 31. listopada svaki dan od 12 do 18:30 u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail baru ili na terasi Oleander. Limitirano ružičasto izdanje popodnevnog čaja za dvoje stoji 320 HRK. Rezervacija stola može se napraviti na telefon 01-4566-633.

"Raduje me što smo i ove godine u hotelu Esplanade nastavili s tradicijom i cijeli listopad posvetili Mjesecu ružičaste vrpce. Limitirano izdanje ružičastog popodnevnog čaja prošle je godine bilo pravi hit, a vjerujem da će i ove godine u Esplanade bar i na terasu Oleander privući brojne dame koje će putem društvenih mreža podizati svijest o ranim pregledima. Iskreno se nadam da ćemo našim angažmanom barem malo pridonijeti ovom plemenitom cilju. Svim partnerima i damama iz udruge P.I.N.K. life zahvaljujem na divnoj suradnji za koju sam sigurna da će se nastaviti u budućnosti”, istaknula je Sanda Sokol, glasnogovornica zagrebačkog hotela Esplanade. 

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Predsjednica udruge P.I.N.K. life, Nives Moric, ovim je povodom izjavila: "Udruga P.I.N.K. life pridružuje se svjetskim gradovima već sedmu godinu zaredom, a Esplanadi već drugu godinu u projektu osvjetljivanja. Podršku borbi protiv raka dojke pružamo podizanjem svijesti o važnosti prevencije raka dojke ranim otkrivanjem. Želim zahvaliti svim donatorima, sponzorima i pokroviteljima te institucijama koje su danas ovdje i koje nas podržavaju. Cilj nam je da ova akcija s hotelom Esplanade postane tradicionalna i da tijekom cijele godine radimo na ovom projektu pružanja pomoći oboljelima od raka dojke.”

Podršku ovoj hvalevrijednoj inicijativi na ružičastom koktel-domjenku u Esplanadi dala je tvrtka Miva galerija vina, koja je osigurala pjenušavu dobrodošlicu uz Prosecco Villa Sandi Rosé i džin Scapegrace, kao i Cvjetna galerija Renate Lovrenčić, koja je svojim kreativnim cvjetnim dekoracijama u ružičastim tonovima dotjerala prostor hotela Esplanade, zatim Nikel – domaća kozmetička kuća koja je osigurala ružičaste poklone za uzvanike, vinarija Krauthaker koja je osigurala rose vina te Lite Prom, koji je osigurao razglas i osvijetlio prostor Esplanade Lounge & Cocktail bara te pročelje hotela u ružičasto. 

 | Autor: Goran Jakuš Goran Jakuš

Hotel Esplanade za uzvanike ovog događaja pripremio je svoju ružičastu inačicu popodnevnog čaja uz privlačne delicije po izboru šefice kuhinje Ane Grgić Tomić. Gosti su tako tijekom večeri mogli uživati u ružičastim zalogajima poput lososa mariniranog u soku od cikle, kroketa od kulena i začinskog bilja, hrskavih košarica punjenih mousseom od skute, kao i neizostavnim Esplanadinim Huštruklima, dok su slatki zalogaji u obliku ružičastih macaronsa sa sušenim laticama ruže, ruby kocaka s malinama, lollipopsa s jagodama i zlatnim prahom, cupcakesa s hibiskusom te panna cotte od šipka i bijele čokolade bili poseban gurmanski doživljaj.

Photo: Goran Jakuš

Komentari 0