- Cijeli mjesec listopad u hotelu Esplanade posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke
- Ugledni hotel se i ove godine aktivno se priključio udruzi P.I.N.K. life te pružio podršku globalnoj i lokalnoj inicijativi
- Pročelje je zasjalo u ružičastoj boji, svi djelatnici nose ružičaste trakice, a u ponudi su i posebno kreirana pića i mali slatki i slani zalogaji u ružičastoj boji
Mjesec listopad posvećen je obilježavanju borbe protiv raka dojke, a u okviru toga svatko pronalazi način kako najbolje pridonijeti ovoj temi. Katkad je to podizanje svijesti, katkad konkretna pomoć, stoga i ove godine zagrebački hotel Esplanade to radi na oba načina.
Partnerskom suradnjom s udrugom P.I.N.K. life obilježava se cijeli mjesec listopad, a tim je povodom sinoć zasjalo i pročelje hotela Esplanade koje će biti ružičasto sve do ove nedjelje. Ovo okupljanje popratile su i brojne osobe iz javnog i političkog života grada koje su došle pružiti svoju podršku inicijativi.
Prema podacima, u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2.999 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena u Hrvatskoj, nakon raka pluća i kolorektalnog raka.
Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u okviru kojeg se svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina s ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke, otkrivanja raka dojke u početnom stadiju i poboljšanja kvalitete života bolesnica. Od pokretanja Nacionalnog programa i uvođenja mamografskog probira ostvaren je pomak jer se vidi povećanje udjela slučajeva raka dojke otkrivenih u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. Petu godinu zaredom u Republici Hrvatskoj bilježimo pad mortaliteta od raka dojke (25%), što je osnovni cilj Programa.
Važnost samopregleda dojki, redovit odlazak na mamografske preglede, kao i provođenje aktivnosti u svrhu edukacije i osvještavanja javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti, od presudnog su značaja za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.
Zagrebački hotel Esplanade i ove godine aktivno se priključio udruzi P.I.N.K. life i pružio podršku globalnoj i lokalnoj inicijativi te je u okviru programa odgovornog poslovanja kreirao prekrasnu ružičastu priču s humanitarnom porukom. Naime, cijeli mjesec listopad u hotelu Esplanade posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke.
Svi djelatnici nose ružičaste vrpce, a popularni Popodnevni čaj dobio je svoje ružičasto ruho. Poznata chefica Ana Grgić Tomić (Chef 2022. godine po izboru Gault&Millau) i nagrađivana slastičarka Mirjana Špoljar udružile su ženske snage i dizajnirale privlačne slatke i slane ružičaste zalogaje koji se poslužuju prigodno na etažeru uz vrhunski čaj Ronnefeldt.
Uz to, vrhunski koktel-majstor i bar manager Vjenceslav Madić – Master Kishoni, za ovu je prigodu kreirao niz ružičastih koktela poput Villa Sandi Prosecco Rosé, Rossecco, Pink gin tonic ili Esplanade pink fizz koji savršeno zaokružuju priču i cjelokupan doživljaj.
Ideja ove ružičaste priče jest uključiti dame da sudjeluju, odjenu ružičasto, fotografiraju selfie te svojom objavom i utjecajem na društvenim mrežama potaknu žene na rane preglede. Hotel Esplanade će 10% iznosa od konzumacije ružičastog popodnevnog čaja na kraju mjeseca donirati udruzi P.I.N.K. life. Ponuda je dostupna od 7. do 31. listopada svaki dan od 12 do 18:30 u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail baru ili na terasi Oleander. Limitirano ružičasto izdanje popodnevnog čaja za dvoje stoji 320 HRK. Rezervacija stola može se napraviti na telefon 01-4566-633.
"Raduje me što smo i ove godine u hotelu Esplanade nastavili s tradicijom i cijeli listopad posvetili Mjesecu ružičaste vrpce. Limitirano izdanje ružičastog popodnevnog čaja prošle je godine bilo pravi hit, a vjerujem da će i ove godine u Esplanade bar i na terasu Oleander privući brojne dame koje će putem društvenih mreža podizati svijest o ranim pregledima. Iskreno se nadam da ćemo našim angažmanom barem malo pridonijeti ovom plemenitom cilju. Svim partnerima i damama iz udruge P.I.N.K. life zahvaljujem na divnoj suradnji za koju sam sigurna da će se nastaviti u budućnosti”, istaknula je Sanda Sokol, glasnogovornica zagrebačkog hotela Esplanade.
Predsjednica udruge P.I.N.K. life, Nives Moric, ovim je povodom izjavila: "Udruga P.I.N.K. life pridružuje se svjetskim gradovima već sedmu godinu zaredom, a Esplanadi već drugu godinu u projektu osvjetljivanja. Podršku borbi protiv raka dojke pružamo podizanjem svijesti o važnosti prevencije raka dojke ranim otkrivanjem. Želim zahvaliti svim donatorima, sponzorima i pokroviteljima te institucijama koje su danas ovdje i koje nas podržavaju. Cilj nam je da ova akcija s hotelom Esplanade postane tradicionalna i da tijekom cijele godine radimo na ovom projektu pružanja pomoći oboljelima od raka dojke.”
Podršku ovoj hvalevrijednoj inicijativi na ružičastom koktel-domjenku u Esplanadi dala je tvrtka Miva galerija vina, koja je osigurala pjenušavu dobrodošlicu uz Prosecco Villa Sandi Rosé i džin Scapegrace, kao i Cvjetna galerija Renate Lovrenčić, koja je svojim kreativnim cvjetnim dekoracijama u ružičastim tonovima dotjerala prostor hotela Esplanade, zatim Nikel – domaća kozmetička kuća koja je osigurala ružičaste poklone za uzvanike, vinarija Krauthaker koja je osigurala rose vina te Lite Prom, koji je osigurao razglas i osvijetlio prostor Esplanade Lounge & Cocktail bara te pročelje hotela u ružičasto.
Hotel Esplanade za uzvanike ovog događaja pripremio je svoju ružičastu inačicu popodnevnog čaja uz privlačne delicije po izboru šefice kuhinje Ane Grgić Tomić. Gosti su tako tijekom večeri mogli uživati u ružičastim zalogajima poput lososa mariniranog u soku od cikle, kroketa od kulena i začinskog bilja, hrskavih košarica punjenih mousseom od skute, kao i neizostavnim Esplanadinim Huštruklima, dok su slatki zalogaji u obliku ružičastih macaronsa sa sušenim laticama ruže, ruby kocaka s malinama, lollipopsa s jagodama i zlatnim prahom, cupcakesa s hibiskusom te panna cotte od šipka i bijele čokolade bili poseban gurmanski doživljaj.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.