Life&style

Hoćemo je! Ova biljka u sobi sprječava hrkanje!

Bez obzira jesi li ti 'hrkač' ili muškarac pokraj tebe - za ovu biljku za koju NASA-ini znanstvenici kažu da sprječava hrkanje moraš znati

Svatko tko je ikad spavao uz osobu koja hrče zna koliko je teško provesti besane noći. Lijeka, međutim, izgleda ima, pogotovo ako znate njegovati biljke. Iako se inače ne preporučuje imati biljke u sobi, znanstvenici iz NASA-e su otkrili jednu biljku koju je poželjno držati u prostoriji u kojoj spavate jer sprječava hrkanje.


Riječ je o ananasu! NASA tvrdi da 'ananas proizvodi kisik i poboljšava kvalitetu zraka po noći što pomaže kvaliteti sna i smanjuje hrkanje'. Ananas navodno nije teško uzgojiti, a čak smo i pronašli video koji će te naučiti kako posaditi ovu biljku od vrška ploda:
 

Ukratko: odreži vršak skupa sa 25 mm ploda i obreži mesnati dio sve do tvrde, vlaknaste sredine iz koje su izrasli listovi. Ostavi neka se suši dva ili tri dana kako biljka ne bi istrunula. Obreži donje listove i postavi vršak ananasa na pijesak. Biljka mora biti na svijetlom, toplom mjestu pri temperaturi od oko 23°C. Nakon otprilike mjesec dana, presadi biljku u teglu. Sobna temperatura ne bi trebala biti niža od 18 stupnjeva, biljku redovito prskaj vodom, no pazi da zemlja ne bude previše vlažna. 

Photo: Getty/Guliver