Life&style 25. ožujka 2013.

Hit predstava posvećena izumitelljima

1/7

U petak, 22. ožujka, s početkom u 19 sati, u Maloj dvorani Tehničkoga muzeja u Zagrebu premijerno je izvedena predstava 'Tko je to izumio' u produkciji Teatra Tirena, prema tekstu Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković.

 | Autor:

Gledajući veselu predstavu 'Tko je to izumio' gledatelji su mogli doznati nove informacije o hrvatskim izumiteljima. Premda je ponajprije namijenjena djeci, osobito školarcima, predstavu su s jednakim zanimanjem i zadovoljstvom pratili i odrasli.

Ova četrdesetominutna predstava edukativnoga karaktera prati dogodovštine dvoje protagonista Ruđera (Petar Cvirn) i Slavoljube (Sanja Milardović). Ruđer je kroz predstavu pokušavao naučiti Slavoljubu o hrvatskim izumiteljima kako bi ona bila spremna za školski test. Međutim, Slavoljuba teško zadržava koncentraciju te od skoro svakoga izuma stvori igru.

 | Autor:

Upravo kroz njezine i Ruđerove etide oko svakoga izuma gledatelji imaju mogućnost nekoliko puta čuti izumiteljevo ime i naziv izuma i time ih lakše zapamtiti. Na taj su način gledateljima otkrili dvadeset i pet hrvatskih izuma, bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv. Za neke od njih, poput termosice, termofora i apaurina, nismo ni svjesni da potječu iz naše zemlje.

Redateljici Frani Mariji Vranković i dramaturginji Nini Horvat ovo je šesta suradnja. Komedije Nine Horvat „I živjeli su sretno…?“ na Sceni Gorica i „Dok nas smrt ne rastavi“ u Gradskom kazalištu Jastrebarsko kao i kratku radio-dramu „Bicikl“ režirala je Frana Marija Vranković, na čijoj je magistarskoj predstavi „The Two-Character Play“ T. Williamsa, N. Horvat bila dramaturg. Zajedno su osnovale Festival DeSADU na ADU.
 

Više fotografija pogledajte u galeriji...

Komentari 0