Life&style

HIIT, trening koji te usrećuje (pa nikad nećeš odustati)

Priznajemo – i mi smo se kratko nasmijale kad smo pročitale ovo. Međutim, kad smo malo bolje proučile o čemu je riječ, rezultati istraživanja čine nam se sasvim prihvatljivi…

Pretpostavka da nikad nećemo htjeti prestati se baviti nekim sportom, mnogima zvuči vjerojatno otprilike jednako kao i obećanje da će Hrvatska u četiri godine postati najbogatija zemlja Europske unije. Nalazimo često svaki mogući alibi da ne odemo na trening, a i kad odemo - prvih nekoliko puta trening se uglavnom sastoji od preslagivanja rekvizita po teretani te isprobavanja svih mogućih sprava bez reda i ideje. OK, ergometar, bicikl i traka za trčanje naši su glavni saveznici – tu ne možemo pogriješiti… Ali, što ako doista postoji sport koji – kad ga jednom iskušamo – nećemo više htjeti prestati baviti se njime? 

Prema nedavno provedenom istraživanju doista i postoji – i zove se HIIT-trening. To je kratica za High Intensity Interval Training, odnosno trening visokog intenziteta. Razlog za to je prihvatljiv: što je trening naporniji, proizvodimo više endorfina – takozvanog hormona sreće. A što ga više proizvedemo, sve se bolje osjećamo! 

Općenito se nakon sporta osjećamo dobro (to je svima poznato), bez obzira jesmo li bile na jogi ili u teretani. Međutim, za naš mozak su hormoni sreće kao droga – naše tijelo postane ovisno o endorfinu, pa je zbog toga HIIT-trening – tvrde razna nova istraživanja – najbolji sport koji će umiriti tu potrebu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

No, što još reći o HIIT-u, ako vas do sad nismo uvjerili? Ova metoda drastično skraćuje vrijeme treninga, povećava ukupan broj potrošenih kalorija (slušaš???) i mišićnu izdržljivost, ubrzava metabolizam i čuva mišićnu masu. Brojne studije i istraživanja su potvrdili veću učinkovitost HIIT- a pri metabolizmu ugljikohidrata i sagorijevanju masti od tradicionalnog aerobnog treninga.

Ovaj je trening metoda kardiovaskularnog vježbanja tijekom kojeg se izmjenjuju kratkotrajni intervali visokog intenziteta - sprint, primjerice, s intervalima niskog intenziteta tijekom kojeg se tijelo aktivno odmara (sporo hodanje) ili potpunog odmora. Cilj je u intervalima visokog intenziteta dati svoj maksimum, a u intervalima niskog intenziteta / oporavka spustiti srčanu frekvenciju na 50 posto te vrijednosti te se nakon treninga ohladiti i temeljito istegnuti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

HIIT trening može od 4 do 30 minuta, ovisno o razini treniranosti. Za početnike je dovoljno i svega nekoliko minuta ovako intenzivnog treninga. Mislim ako ovo nije inspirativno, ne znamo što jest. Početi možemo sa samo 4(!) minute treninga. Sitnica! A još će nam i endorfini poludjeti! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0