Life&style

Što kažu ginekolozi: koja je frizura tamo dolje zdravija?

Od punog grma do sasvim izbrijanog – trendovi frizura „ispod pojasa“ dolaze i odlaze. No koja je za tvoju vaginu – najzrdavija? Pogledaj što misle liječnici?

Brazilka, puni grm, podšišano, stilizirano – kad je riječ o stidnim dlakama, svaka žena ima neki svoj omiljeni stil. Međutim, pruža li neki više zdravstvenih benefita od ostalih? 

Mi nismo jedine koje se to pitaju. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da što je više dlaka „tamo dolje“ – to bolje! U istraživanju je ispitano više od 7.500 muškaraca i žena o navikama vezanima za stidne dlake. Znanstvenici su otkrili da je bilo koja vrsta „dotjerivanja“ povezana s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti – poput herpesa, HPV-a, gonoreje i klamidije. 

Ukratko: najzdravije je ostaviti sve prirodno kako jest. "Tvoje stidne dlake postoje kako bi zaštitile kožu oko dijelova stidnice, jer je koža tamo jako osjetljiva“, kaže dr. Donnica Moore, ginekologinja i predsjednica „Sapphire Women's Health Group. Također kaže da gust sloj dlake djeluje poput štita, odnosno sprječava iritaciju privatnih dijelova do koje može doći trljanjem o grubu tkaninu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

S druge strane, dr. Mary Jane Minkin, profesorica na Yale School of Medicine, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugoga. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugeriraju kako stidne dlake trebaju ostati neukroćene kakve jesu. „Nema puno podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprječavaju trenje te prljavštinu da dopre do genitalija. „Razvili smo se da imamo dlake na genitalijama s razlogom.“ 

Možda vas zanima Pogodi kakve bikini frizure će se nositi ovog ljeta? Rubrika Beauty Beauty

Međutim, ipak postoji jedna „mana“ kad je riječ o gustim, nedirnutim stidnim dlakama: veća je vjerojatnost od stidnih ušiju. Otkako se češće otklanjaju stidne dlake, broj slučajeva sa stidnim ušima strašno je pao, kaže dr. Moore. 

Kako bi iskoristila zaštitne prednosti „punog grma“, a ne osjećaš se kao pećinska žena, možda da samo malo podšišaš stidne dlake, umjesto da ih briješ, uklanjaš voskom ili laserom? 

 | Autor:

Photo: Getty Images
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • hircus

  najbolja je poslije tuša,za nju uvijek uzmeš vrijeme i posvetiš joj pažnje,bila ona rokerica ili skinsica...i cijeli joj se daš na raspolaganje.
 • ernesto

  sprječavaju?? dali tako i govoriš ili ti se jezik lomi? sprečavati je ugodnije jeziku i uhu
 • ernesto

  No koja je za tvoju vaginu – najzrdavija?