Life&style 15. prosinca 2015.

Gdje skijati ove sezone: Otkrivamo sve o najboljim skijalištima

Pixsell.

Najpoznatije skijaško pero Dan Figenwald otkriva sve o najboljim skijalištima i donosi top 5 pregled u tri kategorije. Od skijališta za početnike i obitelji preko onih za adrenalinske fanove do i top 5 zabluda.

Top 5 „luk i voda“ skijališta (početnici i obitelji)

1. Kranjska Gora, Slovenija

O Kranjskoj gori uglavnom znamo puno. Jer je nekad bila „naša“, jer je na dva sata vožnje o Zagreba, jer je simpatična, pitoma, smještena između fantastičnih alpskih vrhunaca. Znamo i njezine mane, one su uvijek bile balast zbog kojeg nikad Kranjsku Goru nismo smatrali vrhunskim skijalištem. Ali...

Ako tražimo mjesto u kojem ćemo napraviti prve skijaške korake, onda je gotovo nemoguće i zamisliti bolje mjesto od ovoga. Staze lake, pregledne, jedna uz drugu, završavaju uglavnom na istom mjestu. Žičare solidno efikasne, gužve su rijetke. Pobjednik Top 5 za početnike i obitelji s mlađom djecom. Hotela je puno, solidni su, mnogi s bazenima. Preporuka: Ramada (ex Larix)

Ocjena: *****

 | Autor: arhiva arhiva

2. Gerlitzen Alpe, Austrija

Gerlitzen je mjesto prve FIS pobjede naše Janice Kostelić. Dakle, ima i ozbiljnu stazu. I puno neozbiljnih, baš kakve trebaju početnici i obitelji. Sustav žičara dobro funkcionira, s  sunčani plato mjesto je svih sastanaka, priča i ispijanja kuhanog vina. Smještaj svakako na planini, praktično je. Skuplje ali praktičnije.  

Ocjena:  ****+

 | Autor: arhiva arhiva

3. Alta Badia, Italija

Jasno je kao dan da će se sada brojni poklonici jedne od najljepšh europskih skijaških regija naći uvrijeđenima. Jer, oni su dobri, odlični skijaši, što im onda netko tamo ima govoriti da su njihove najdraže staze u stvari – laganica. Ali jesu. Uz nekoliko izuzetaka, ovo je pravi raj za „tudume na snijegu“. I za obiteljsku „skijaču“. Puno sunca, savršeno uređenje staza.

Ocjena ****+

 | Autor: arhiva arhiva

4. Sillian, Austrija

Sve popularniji među Hrvatima. Nije čudno – lako se dođe, prolazi se kraj Mc Donald'sa (u Lienzu), gdje ćeš bolje!? Sillian ima dvije staze za iskusne i velik broj onih za nevješte.  Thurntaller žičara vozi nas do oaze lakih staza. I dječje cike. Preporuka je, ako vam dubina džepa do dozvoljava, odsjesti u Sporthotelu Sillian. Nema boljeg wellnessa u regiji!

Ocjena: ****

 | Autor: arhiva arhiva

5. Plan de Corones/Kronplatz, Italija

Skijamo, a ne znamo gotovo sve o Kronplatzu? Teško moguće. Znamo i da je upravo idealan za obitelji i za početnike. Zaboravimo Sylvester, Herrnegg, Ertu, Pre da Peres i vjerojatno najbolju stazu cijelog Kronplatza – Piculin. Sve ostalo na Kronplatzu uglavnom je luk i voda. Izvrsno za one koji se na skijama bore za život. I s puno gondola, da se čovjek lijepo odmori nakon te borbe. Obitelji jako vole Kronplatz.

Ocjena ****

 | Autor: arhiva arhiva

Top 5 adrenalinskih dizalica

1. Val d'Isere, Francuska

Radi se o najboljem skijalištu Europe, po mnogima i svijeta. I da, kao i Val Thorens, dobrim je dijelom prikladan za osrednje i one tek malo bolje skijaše. Međutim, ono što Val d'Isere nudi izvan staza, uz nekoliko fantastičnih „grbavih“ padina (cascade), spada u skijaško savršenstvo. Visina je, kako to često biva u Francuskoj, iznad 3000 metara, ozračje kozmopolitsko, a ako ostane energije (i novca) za večernje aktivnosti – teško da ima boljih mjesta. Dalek nam je, ali isplati se potruditi i platiti. Val d'Isere i sustav L'Espace Killy vraćaju višestruko!

Ocjena: *****

 | Autor: arhiva arhiva

2. Les Deux Alpes, Francuska

Hvala Deanu Prelogovoiću iz ITC-a koji je prije 25 godina Hrvatima približio ovaj raj. Puno fantastičnih staza, uz prednost nad konkurentima: staze su tako okrenute da se u travnju ovdje skija najbolje u Europi! Tada legendarni free-ride La Grave više nije u punoj formi (završetak staze je nisko).

Ocjena: *****

 | Autor: arhiva arhiva

3. St. Anton, Austrija

Ovaj tirolski biser ima 2811 visoku Vallugu i zbog toga je ovako visoko plasiran na našoj listi. S Valluge se skija izvan piste – nestvarno dobro. Kao plus, St. Anton nudi sjajne barove i odličnu atmosferu u gradiću. Snobizam ovdje ne stanuje, za to treba voziti još samo malo, do Ischgla.

Ocjena: ****+

 | Autor: arhiva arhiva

4. Chamonix, Francuska

Mnoge skijaške priče počinju i završavaju u ovom gradiću podno Mont Blanca. Uostalom, dovoljno je reći da se samo ovdje može skijati niz najviši europski vrh, sve ostalo je nebitno. Pa ipak, adrenaliskih injekcija ima i po lokalima, noćni život ne zaostaje za dnevnim, snježnim.

Ocjena: ****+

 | Autor: arhiva arhiva

5. Verbier, Švicarska

Glamur jednog Courchevela ili Gstaada i čisti adrenalin ludog spuštanja niz Mont Fort. Takvu kombinaciju u Europi ima samo Verbier. Skupo je, naravno, a kako bi moglo i biti u Švicarskoj? Ali Verbier ima svoju priču i misliti o sebi kao sjajnom skijašu, a ne „odraditi“ Stairway to Heaven, besmisleno je.

Ocjena: ****

 | Autor: arhiva arhiva

Top 5 skijaških zabluda

1.Kitzbuehel, Austrija

Nitko pri zdravoj pameti neće reći da je Kitzbuehel loše skijalište. Ali – usporedimo ga s cijenama koje nudi, s čuvenjem koje ga prati, on je u stvari jedna promašena investicija za turista koji za puno novca želi doboti i puno skijanja.

Previše dosadnih stazica, premalo stvarno izazovnih, svi putevi, do doline – ako želimo na skijama završiti dan – često su zaleđeni i izglodani. Uz sve to, bitno je manje sunca nego u Italiji ili u Francuskoj pa sve skupa nekako ostavlja loš dojam. Pustimo Streif, Briatorea, Ecclestonea i društvo, to je bajka koja traje tri dana i nema puno veze s onim što Kitzbuehel u stvari jest. Odnosno nije.

Ocjena: *****

 | Autor: arhiva arhiva

2. Madonna di Campiglio, Italija

Tako zvučna, poznata, lijepo smještena, s dobrim hotelima i s nekoliko zanimljivih barova. Ali skijaški gotovo bezvezna. Puno je staza, sve se one lickaju i predantno uređuju, ali – no fun! Nema u Madonni, ma koliko ona bila poznata, pravog skijanja. Dosta sunca i puno „folera“ u najskupljoj opremi. I to je – to.

Ocjena: ****

 | Autor: arhiva arhiva

3. Obertauern, Austrija

Njegovi su aduti vrlo konkretni – skoro uvijek najviše snijega, pa cijela priča izgleda privlačno. I živahan noćni život, ok. Ali kad se malo pogrebe po površini, naiđe se na hrpu prekratkih i beskrajno dosadnih staza, na skijalište s jednom od najmanjih visinskih razlika (1630 – 2315), te s viškom oblačnih dana. A skupo.

Ocjena: ****

 | Autor: arhiva arhiva

4. Bad Kleinkirchheim, Austrija

Hrvati kao ovce hrle u to koruško mjesto bez mjesta. I to desetljećima. Neobjašnjivo.  Nema centra, šetnice, dućana, planinske atmosfere. Bez duše. Staze ok, bolje one u St. Oswaldu, ali spoj s njim i dalje „šepa“. Puno sunca, malo snijega. Ipak onda bolje obrnuto, kao u Obertauernu. U redu, nije skup.

Ocjena: ***+

 | Autor: arhiva arhiva

5. Passo Tonale, Italija

Voziš se i voziš i voziš... Da bi stigao u lošu kopiju Francuske. Jest, visoko je, ima snijega, solidan je i broj staza. Ali, za razliku od susjednog Ponte di Legna, samo dvije (2!) su vrijedne pažnje. Osim ako ste skijaški početnik.  No, kako i naziv govori, to je ipak samo planinski prijelaz.

Ocjena: ***

Komentari 0