Life&style

Najslađi kvadrati: kako urediti mali stan

Što je prostor manji, to treba više kreativnosti i dovitljivosti da ga dobro namjestimo. No, u tome je i čar, mali lijepo namješteni sladak je kao bombonijera

Imaš vrlo mali stan ili garsonijeru? Onda si i sama svjesna da je prostora malo te ga treba najbolje moguće iskoristiti. Srećom, ideja ima dosta, a ne nedostaju ni odličnih komada namještaja koji su za to prikladni. Najvažnija je, međutim, tvoja kreativnost, jer je upravo u malim stanovima bitno stvoriti ugodnu atmosferu, gdje te prostor neće gušiti, biti prenatrpan, kaotičan, mračan... Donosimo nekoliko savjeta za uređivanje malog stana:

Rasvjeta - više manjih izvora svjetlosti: Dobra rasvjeta uvijek je od velike važnosti, a u malim sobama još je bitnija. Pomoću prirodnog svjetla, podnih svjetiljki te drugih rasvjetnih tijela stvaraš ugodno ozračje. Zapamti: mnogo malih izvora svjetlosti je bolje nego nekoliko velikih.

 | Autor: Instagram Instagram

Namještaj - jedan ali velik komad: Mnogo malih komada namještaja čine sobu pomalo neugodnom i stvaraju osjećaj nemira, bolja opcija je jedan veliki ormar. Zanimljivo je da je veći namještaj bolji za male stanove jer nudi više prostora za odlaganje stvari. No, obrati pažnju na dubinu ormarića i ladica, budući da postoje različite varijante. Što plići ormar, to je bolje, ali da ipak u njega stanu sve haljine te cipele. Veliki komadi namještaja mogu poslužiti i kao razdjelnici prostorije, na primjer mogu odvojiti kuhinju od dnevnog boravka.

 | Autor: Instagram Instagram

Boje - sklad, sklad, sklad: Obrati pozornost na harmoniju boja. Ako se boja vitrine jako razlikuje od boje zida, nije dobro. Bolje je savršeno uskladiti boje namještaja, ukrasa te zida. Upotrijebi ton kartu za lakši odabir boja.

 | Autor: Instagram Instagram

Ogledalo - obavezan trik za povećanje prostora: Ovo si sigurno već čula. Velika ogledala male sobe čine većima. Ako još postaviš ogledalo na mjesto gdje može reflektirati danje svjetlo, to je dobitna kombinacija.

 | Autor: Instagram Instagram

Kreveti - obavezno spavanje na kat: Kreveti na kat nisu samo pogodni za dječje sobe. Odličan su odabir za manje stanove gdje donose dodatni prostor - ispod kreveta može biti prostor za odlaganje. Zapravo, ako imaš dovolno visoke stropove ispod kreveta može biti još cijela druga soba. Osim toga, danas postoje savršeno dizajnirani kreveti na kat, nisu to više samo stvari za klince. 

 | Autor: Instagram Instagram

Vrata - komu još uopće trebaju: Ako imaš više prostorija u stanu, izbaci sva vrata koja možeš (da ne narušiš svoju intimu. Nezgodno je odreći se vrata od WC-a). No, zato ne trebaju vrata između hodnika i dnevne sobe, dnevne sobe i kuhinje i sl. Micanje vrata (a može i zida, djelomično ili sasvim) otvorit će prostor, vizualno ga povećati. 

 | Autor: Instagram Instagram

Inspiracija: Pronađi ideje direktno iz trgovina s namještajem ( čitaj: IKEA :) ) – u njima možeš pogledati već namještene mini stanove. Često su to sitnice koje čine razliku, poput malih dekoracija.

Čišćenje i pospremanje: Posebno je u malim stanovima važno da je sve na svom mjestu i da stvari ne leže okolo. To  traži volju za čišćenjem, ali mali stan s razbacanim stvraima posvuda jednostavo će se vizualno "stisnuti".

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: Instagram

Komentari 0