Life&style 05. lipnja 2015.

Galerija Pikto - prostor neafirmirane umjetnosti

Juraj Vuglač.
1/12

Galerija Pikto koja se nalazi u Branimir Centru u samo se nekoliko mjeseci rada prometnula u jednu od bitnijih kulturnih točaka u Zagrebu. Iako u ovom prostoru djeluje tek pola godine, do sad je ostvarila brojne suradnje i ugostila nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, s jednom iznimkom koja ju čini izuzetkom od ostalih - ona predstavlja suvremenu umjetničku scenu s naglaskom na mlade neafirmirane autore.

Na temu ove galerije, njenog najnovijeg projekta "Reli po galerijama" i općenito kulturnoj sceni, popričali smo s Nelom Simić, voditeljicom galerije Pikto i urednicom književne emisije Kvaka 808 na Radiju 808.

 | Autor: Juraj Vuglač Juraj Vuglač

Kako i kada je pokrenuta galerija Pikto?

Priča o galeriji počela je još prije dvije godine kada smo u prostoru Radija 808 počeli organizirati izložbe fotografija i manje koncerte. S vremenom smo prerasli mali prostor radija i preselili se u veliki prostor u Branimir Centru. Galerija je počela samostalno djelovati i trebalo joj je novo ime pa smo piktogram kao ikonu za umjetnost i mjesto susreta skratili u Pikto. Pikto u novom prostoru djeluje od prosinca 2014. godine, a do sad smo postavili šest izložbi, organizirali nekoliko koncerata, druženja, okruglih stolova i predavanja.

 | Autor: Tarik El Kawam Tarik El Kawam

Po čemu je Pikto poseban?

Pikto se ucrtao na mapu zagrebačkih galerija sa željom da promovira suvremenu hrvatsku umjetniču produkciju, ali i da približi neke međunarodne umjetnike hrvatskoj publici. Željeli smo dati prostor za izlaganje mladim umjetnicima i kustosima koji traže svoje mjesto na sceni i žele pokazati svoj rad. Mladim kustosima je teže nego umjetnicima pa smo za njih osmislili ciklus "Samo jednom prvi put", u sklopu kojega mogu osmisliti i postaviti svoju prvu izložbu. Vjerujemo da su umrežavanje i suradnja vrlo važni kako bi se realizirali kvalitetni projekti pa smo osmislili "Reli po galerijama" koji okuplja četrnaest galerija u centru Zagreba, a posjetiteljima otvara mogućnost interakcije s izložbenim prostorima i kroz igru ih potiče na sudjelovanje.

 | Autor: Juraj Vuglač Juraj Vuglač

Što je bila inspiracija za projekt "Reli po galerijama"?

Željeli smo povezati galerije u Zagrebu koje još nisu surađivale na ovakav način, poput muzeja koji su se povezali u Noći muzeja, a inspirirala su nas brojna slična umrežavanja, ponajviše "Chelsea gallery night hop" u New Yorku. Posjetitelji i mediji su prepoznali ovo događanje pa se nadamo da ćemo ga uspješno ponoviti u rujnu. Cilj RPG-a bio je mapirati virtualni i realni prostor galerija u centru Zagreba te uključiti domaće posjetitelje i turiste u interakciju s izložbenim prostorima. Željeli smo uključiti i mlađu publiku koja zahtijeva prezentaciju umjetničkog sadržaja na novi način. Naravno da se umjetnost ne može konzumirati u samo četiri sata, a vrlo je teško u tako malo vremena posjetiti svih četrnaest galerija pa je to pošlo za rukom samo nekolicini posjetitelja koji su osvojili "Povelju časti za spas kulture", ali sve je to dio igre koja nas potiče na sudjelovanje i interakciju.

Koji umjetnici su izlagali do sad kod vas?

Do sad su u galeriji izlagali Ivona Jurić, Slaven Lunar Kosanović, Kelly Foster, Filip Vrtarić, Kristijan Smok, Leo Vukelić, Toni Mažuranić, Mercedes Bratoš, Matija Knežević i Ana Maleč.

 | Autor: Tarik El Kawam Tarik El Kawam

Kakav još sadržaj nudi vaša galerija osim izložbi?

Osim izložbi, organiziramo radionice, koncerte, okrugle stolove i predavanja. Uskoro planiramo projekt "Okupirani atelier" u sklopu kojega će umjetnici moći u galeriji realizirati svoje radove i vikend radionice za mlađe posjetitelje.

Ljubitelji umjetnosti također mogu pomoći u radu galerije na volonterskoj bazi zar ne? Koje su pogodnosti za volontere i tko se ima pravo prijaviti za volontiranje

Prostor za djelovanje je vrlo širok, volonteri koji se žele uključiti u rad galerije mogu nam pomoći čuvati izložbeni prostor, angažirati se u promociji i na društvenim mrežama, koordinirati pripremu prostora za predavanja i okrugle stolove, pomagati u postavu izložbi ili doprinijeti na neki svoj način, nekom tajnom vještinom koju nisam spomenula. Dobrodošli su svi koji žele pomoći, družiti se i učiti pa ih ovim putem pozivam da svoje prijave pošalju na piktogalerija@gmail.com

 | Autor: Juraj Vuglač Juraj Vuglač

Nedostaje li u Zagrebu još ovakvih prostora?

Prostori u kojima se može kreativno djelovati otvaraju prostor za kreativno djelovanje pa vjerujem da ih ne može biti previše i da se svaki novi prostor može popuniti brojnim kvalitetnim sadržajima, a zagrebačka umjetnička scena je zaista živa i bogata. Osim već postojeće scene, tu su i mladi umjetnici i kustosi koji se tek žele predstaviti publici, a ovakvi prostori im daju tu priliku.

 | Autor: Juraj Vuglač Juraj Vuglač

Budući planovi?

Velik dio želja se polako ostvaruje pa se prepuštamo kreativnom toku da nas dalje vodi, spaja s kreativnim ljudima, umjetnicima, kustosima i volonterima. Upravo je u tijeku natječaj za izlaganje u galeriji Pikto za 2016. godinu i jako se veselimo pristiglim radovima i onima koji će tek stići. Do kraja godine nas očekuje još nekoliko planiranih izložbi i nadamo se u rujnu još jedan "Reli po galerijama".

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0