Life&style

Galaksija Bowie: Ovaj tjedan se u Kinoteci gleda filmski prednastavak hit serije 'Twin Peaks'

  • Zagrebačka Kinoteka u listopadu i studenom istražuje isprepletenost legendarnog Davida Bowieja s kinematografijom
  • Ludilo kao motiv zauzima posebno mjesto u Bowiejevu opusu, stoga se program Galaksije Bowie nastavlja filmovima u kojima je ludilo zapravo specifičan pogled na stvarnost
  • Posebno nam je privukao pažnju filmski prednastavak hit serije Davida Lyncha 'Twin Peaks', u kojem je David Bowie imaju kratku ali efektnu ulogu

David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i svijet.Tijekom karijere često je mijenjao lica – od 1960-ih naovamo bio je Major Tom, Aladdin Sane, The Thin White Duke, a lik u čijem je kostimu postao globalni fenomen na pozornicu je stupio prije točno pedeset godina.

Riječ je o Ziggyju Stardustu, protagonistu Bowiejeva petog studijskog albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spidersfrom Mars – androginom, biseksualnom izvanzemaljcu koji je poslan na Zemlju kako bi je spasio od galopirajuće apokalipse.

Povodom ove obljetnice u Kinu Kinoteka kreće „Galaksija Bowie“, ciklus koji će tijekom listopada i studenog istražiti Bowiejevu isprepletenost s kinematografijom.

Ludilo kao motiv zauzima posebno mjesto u Bowiejevu opusu, dijelom i zbog bliskog odnosa sa starijim bratom, koji je bolovao od shizofrenije. Stoga se putovanje Galaksijom Bowie ovo tjedna nastavlja filmovima u kojima ludilo nije prikazano samo kao bolest, nego kao specifičan pogled na stvarnost.

U srijedu 12. listopada prikazuje se 'Kabinet doktora Caligarija', klasik njemačkog ekspresionizma koji je na Bowieja ostavio veliki utisak kada ga je prvi puta gledao kao dječak. Bowie se u svojim nastupima često vraćao ikonografiji i temama njemačkog ekspresionizma i prve filmske avangarde, među ostalim i nadrealističkom klasiku Andaluzijski pas Salvadora Dalíja i Luisa Buñuela, koji se prikazuje prije Caligarija.

 | Autor: Kinoteka Kinoteka

U četvrtak 13. listopada će se gledati 'Čovjek slon' Davida Lyncha, biografska drama smještena u viktorijanski London, koja je uvelike inspirirana ekspresionističkom estetikom.

 | Autor: Kinoteka Kinoteka

U petak se gleda 'Jubilej', kultni film Dereka Jarmana u kojem se pojavljuju brojne punk ikone, a autor glazbe je Bowiejev suradnik Brian Eno. Jubilej je uvelike inspiriran punk estetikom svoga vremena, no bio je vrlo kritičan prema njegovoj površnosti i koketiranju s fašizmom – što je boljka koja nije mimoišla ni Bowieja. Bowie i Jarman nikada nisu direktno surađivali, no njihova postmodernistička, queer i rodno fluidna estetika kao da dolaze iz istoga svemira.

Tjedan zaključuje 'Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom', filmski prednastavak nadrealističke hit serije Davida Lyncha i Marka Frosta, gdje David Bowie ima kratku ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta koji se materijalizira u jednoj od mnogih razina stvarnosti ovog uznemirujuće zabavnog psihološkog trilera.

 | Autor: Kinoteka Kinoteka

Reakcije na dugometražnu inačicu bile susasvim drugačije – izuzev predanog i nadahnutog nastupa Sheryl Lee, kritičari su se okomili na sve ono što je seriju činilo posebnom. No, film je u međuvremenu revaloriziran, a neki ga drže i za Lynchev magnum opus. David Bowie u filmu ima kratku ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta, koji se iz snova Dalea Coopera materijalizira u njegovu „stvarnost“ – ili kako god bismo tu razinu postojanja u Lynchevu svijetu mogli nazvati.

 | Autor: Kinoteka Kinoteka

Ulaznice je moguće kupiti online na ovom LINKU ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Na blagajni kina ulaznice je moguće platiti gotovinom i kreditnim karticama.Cijena ulaznice za projekcije u sklopu tematskih ciklusa je 25 kuna.

Photo: Kinoteka

Komentari 0