- Malo je kuća u Hrvatskoj, a i organiziranih dočeka u kojima se u novogodišnjoj noći neće poslužiti francuska salata - jer što se mora, mora se!
- Obožavamo je, a makar je jeli i samo jednom godišnje, njezine kaloričnosti smo itekako svjesni
- Uživati u francuskoj salati do mile volje, no u francuskoj s manje kalorija čini nam se zato kao win-win situacija
Bili ljubitelj ove salate koja, unatoč kod nas uvriježenom imenu francuska salata (niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz - salatu je prvi pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860-ih godina), sva je prilika da ćemo je ovih dana jesti. Em je postala tradicija u novogodišnjoj noći, i još danima kasnije, dok se sve ne pojede, em će nas na svakom koraku njome nutkati. Pa, nemamo ništa protiv!
Osim, kad pomislimo na kalorije. Glavni krivac za njihov veliki broj i pozamašnu količinu masnoće u francuskoj salati svakako je majoneza. Ne pomaže niti punomasno kiselo vrhnje, a još kalorija dodat će i krumpir, radimo li francusku s krumpirom. Zato je pred svima izbor: napraviti klasičnu hard core francusku salatu pa pojesti žličicu, dvije pazimo li na liniju ili zdraviju verziju koja ne sadrži uobičajene sastojke i u njoj uživati bez grižnje savjesti
Najkaloričnija je ona francuska salata koja uopće ne sadrži vrhnje ili jogurt, već je napravljena samo od majoneze, a njena energetska vrijednost penje se do čak 500 kalorija po porciji. No jedan je trik da dio majoneze zamijenimo vrhnjem, a još je bolje upotrijebiti ono od 12% mliječne masnoće. Ili sasvim zaibići vrhnje i koristiti jogurt.
A glavnog neprijatelja majonezu, zamijeniti možemo majonezom light - zadržat ćemo okus koji volimo, a salata će biti laganija. I zadnje, zaobiđi kockice krumpira, zamijeni ih korijenom celera. S ovim trikovima možemo srezati kalorije s 500 po porciji na 200 po porciji. Evo recepta!
Francuska salata s manje kalorija
Sastojci (za 8 osoba):
- 400 g grašaka
- 400 g mrkve
- 200 g kiselih krastavaca
- 50 g korijena celera
- 200 g jabuke (neka od kiselih sorti)
- 150 g majoneze light
- 150 g kiselo vrhnje 12 % m.m.
- 150 g grčki jogurt
- sol (prema ukusu)
- sok od ½ limuna
Priprema:
1. Mrkvu i celer nareži na kockice podjednake veličine i skuhaj (najbolje odvojeno, da ne bude celer premekan ili mrkva ostane pretvrda). Skuhaj i grašak.
2. Kad se ocijeđeno povrće ohladi, dodaj kisele krastavce i jakuke nasjeckane na male kockice.
3. Posoli, dodaj sok od limuna te umiješaj majonezu, vrhnje i grčki jogurt.
4. Salatu ohladi, najbolje preko noći.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.