Life&style

Fotkom dokazala zašto žene nisu same krive za silovanje

Amerikanka Bree Wiseman (22), i sama žrtva seksualnog nasilja, nedavno je zapalila Facebook svojim postom

„Suknja je bila prekratka!“ Ili: „Provocirala je, sama je to tražila!". Izjave poput ovih – koje impliciraju da su žene također krive što su silovane – čine nas nevjerojatno bijesnima! Odmah smo se sjetili „genijalne“ oslobađajuće presude gospićkog suda (u slučaju silovanja američke košarkašice) u kojoj je objašnjeno da je „guranje prsta u anus isto što i rukovanje“ (sjećaš se sigurno famoznog i sramotnog „ličkog rukovanja“). No, nažalost, takvih slučajeva, s oslobađajućom presudom ili tek blagom kaznom – jer „žena si je sama kriva“ - ima puno diljem svijeta. 

Mlada Amerikanka nije mogla razumjeti ljude koji traže krivnju kod žrtve, pa je – iz očaja i bijesa – stavila na fejs sljedeću fotku: 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Ne, znači NE – to razumije čak i pas! 

Fotografija je vrlo brzo šerana više od 300.000 puta: pokazuje psa koji sjedi pored odreska. Uz to je napisala: „Za ljude koji kažu da su žene silovane zbog načina na koji se odijevaju: tu je moj pas. Njegovo omiljeno jelo je odrezak. Pas sjedi pored mog tanjura. Neće dirati tanjur. I to zato jer sam mu rekla NE. Ako se pas može ponašati bolje od tebe, moraš doista razmisliti o svom životu.“ 

Njena poruka je jasna – i uspjela ju je prenijeti diljem svijeta. Ni jedna žena ne treba se osjećati krivom ako joj se dogodilo nešto tako strašno. U intervjuu za Huffington Post, objasnila je: „Jedina osoba koja je kriva za silovanje jest silovatelj. Njegova je odluka hoće li nekoga silovati. Žene ne smiju nikada brinuti kako izgledaju i kako se odijevaju.“

Veliko zanimanje medija i bezbroj šeranja pokazalo je Bree koliko je tema vruća. Svojom je usporedbom zasigurno natjerala mnoge na razmišljanje. 

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0