Life&style

Skrivate troškove od partnera? Možda je vrijeme da napravite ovo

  • Kupuješ impulzivno? Skrivaš od njega što si kupila? Plaća ti ne izdrži do kraja mjeseca?
  • Ako ti bilo što od ovog zvuči poznato, u mukama si s financijama
  • Financijska detoksikacija pomoći će ti da preuzmeš kontrolu nad svojim novcem i riješiš se nepotrebnih transakcija 

Za mnoge ljude novac nije rješenje, nego uzrok problema: čini im se da ga nikad nemaju dovoljno, a opet ga nerazumno troše i neprestano su u financijskim dramama. U tom slučaju novac postaje toksičan i dovodi do situacija u kojima si se možda i sama našla. A ako jesi, financijska detoksikacija pomoći će ti da preuzmeš kontrolu nad svojim novcem.

Kao što sama riječ govori, riječ je o oslobađanju od loših navika vezanih za novac. Naime, financijska detoksikacija smanjuje potrošnju na minimum, što znači da ne plaćaš ništa osim životnih troškova koje je nemoguće izbjeći. Cilj detoksikacije? Riješiti se svih nepotrebnih transakcija i uštedjeti novac. U nastavku donosimo četiri znaka koji upozoravaju na to da tvoj odnos prema novcu nije dobar i da ti je potrebna detoksikacija: 

Skrivaš troškove od partnera 

Sitne bezazlene neistine vjerojatno su dio svake veze, ali ako redovito izbjegavaš partneru priznati što si sve kupila i koliko si na to potrošila, gotovo je sigurno da si i ti svjesna kako previše trošiš. Skrivati od partnera što si kupila svojevrsna je financijska nevjera i može dovesti do ozbiljnog razdora u vezi, a da i ne spominjemo kako može naštetiti tvojim financijama. Kako bi izgradila zdraviji odnos i s partnerom i s novcem, odredite granicu koliko svatko od vas smije potrošiti sam, a za sve iznad tog iznosa morate zajedno donijeti odluku kupujete li ili ne.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kupuješ impulzivno 

Ako i ti spadaš u grupu "impulzivnih šopingholičarki", za početak pokušaj shvatiti što uzrokuje tu lošu naviku. Prema istraživanjima, muškarci kupuju nepromišljeno kad su alkoholizirani, a žene kad su tužne. Dobro razmisli svaki put prije nego što nešto kupiš. Pitaj se treba li ti to doista ili kupuješ zato što si moraš nešto kupiti jer ćeš se nakon toga osjećati sretnija. Kratkoročno to možda djeluje, ali dugoročno ćeš jedino dobiti debeli minus na kartici i hrpu nepotrebnih stvari u ormaru.

Kupuješ stvari koje ti nisu nužne ili u planu

Većina nas katkad (ili često?) kupi stvari koje nam zapravo uopće ne trebaju, odnosno kupujemo bez prethodnog promišljanja. Pogledaj u svoj ormar i pokušaj izračunati koliko si novca potrošila na sve krpice, cipele, torbice i slične stvari koje ti uopće nisu potrebne. OK, možda kupuješ malo jeftinije komade, ali u tome i jest, između ostalog, caka – modne trgovine koje prodaju "niskobudžetnu" robu bilježe stalan rast prodaje. Jeftino je, pa misliš da možeš kupiti i majicu, i haljinu, i torbicu... Posljedice takvog ponašanja? Račun je prazan, ormar pun, a ušteđevine nema. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Brzo potrošiš plaću

Na kraju mjeseca nemaš više novca? Sigurno ti je ovo poznata situacija! Međutim, vidljiva plaća na računu nije signal da odjuriš u šoping i potrošiš većinu zarađenog novca. Promijeni zato taktiku: bolje odmah na početku, kad stigne plaća, stavi na stranu novac koji želiš uštedjeti. Naravno, samo toliko da ne opterećuješ previše budžet, odnosno da možeš pokriti sve važne troškove i da ti ostane nešto malo za sebe. I mali iznos koji staviš na stranu može s vremenom napraviti veliku razliku.

7-dnevna detoksikacija

Sedam dana je prilično dug period da ne potrošiš novac jer doslovno sve ima svoju cijenu. Ali odlično je to da nije nemoguće! Plan je sljedeći – uzmi kalendar i odaberi sedam dana tijekom sljedeća dva mjeseca (ili smanji na mjesec dana ako se osjećaš ambiciozno) te markerom zaokruži odabrane dane bez potrošnje. Možeš odabrati jedan dan u tjednu, po dva dana zaredom, početak tjedna, vikend… Prilagodi se svom načinu života.

Ovo je definitivno lakše reći nego učiniti  i već ti unaprijed napominjemo da neće biti lako, ali kad shvatiš koliko si novca uštedjela na kraju mjeseca, uvidjet ćeš isplativost detoksikacije. Kako sve ne bi bilo samo u znaku odricanja, nakon uspješne detoksikacije pametno se nagradi - kupi si nešto što već dugo želiš. No nemoj odjednom potrošiti sav ušteđeni novac nego ga pametno rasporedi. U tome će ti pomoći beskamatno plaćanje na rate Zaba Mastercard karticom, kojom ostvaruješ brojne pogodnosti

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

 

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bixiro

    Have a fun with family and do online work without investing single penny. No limit of earn, earn as much as you spent time online. For more detail visit……….www.earn75.com