Life&style

Počeo je Filmski festival u Cannesu: 9 najvažnijih naslova koje ne bi trebalo propustiti

  • Cannes film festival ove će se godine održavati od utorka 14. svibnja pa do subote, 25. svibnja 2024. godine
  • Naravno, očekuju nas brojne filmske poslastice, a mi ćemo izdvojiti neke koji že zasigurno briljirati
  • Od najnovijeg filma s Emmom Stone i 'Furiosa: Pobješnjeli Max saga' do filma o mladom Donaldu Trumpu: ove filmove s Filmskog festivala u Cannesu 2024. godine svakako treba pogledati

Kao i svake godine, filmaši iz cijelog svijeta okupljaju se i ove godine u Cannesu, gledaju filmove sutrašnjice i bore se za željenu Zlatnu palmu. Filmski festival u Cannesu 2024. ove se godine održava od utorka, 14. svibnja, pa do subote, 25. svibnja 2024. godine. Kao i uvijek, tijekom ova dva tjedna prikazat će se šarena mješavina žanrova, od blockbustera do indie filmova, od filmova etabliranih redatelja i produkcijskih novajlija do poznatih zvijezda i apsolutnih glumačkih novajlija. Ovdje možeš saznati kojim se filmovima osobito veselimo i koje bi svakako trebala imati na svom radaru.

'Kinds of Kindess' (Yórgos Lanthimos)

Nakon 'Ubogih stvorenja' dolazi nam druga suradnja grčkog redatelja Yórgosa Lanthimosa i oscarovke Emme Stone. Kratki teaser dokazuje da se opet možemo uplesti u apsurdnu priču u kojoj je Emma Stone čudesno fantastična. Film prikazuje tri različite priče, a sve se vrte oko kontrole i gubitka kontrole. Nevjerojatnu zvjezdanu glumačku postavu čine također Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie i Hunter Schafer.

'Megalopolis' (Francis Ford Coppola)

O ovom povratku priča cijeli Hollywood: legendarni redatelj Francis Ford Coppola vraća se iza kamere nakon 13 godina s 'Megalopolisom'. Navodno je Coppola o ovoj futurističkoj drami sanjao još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Adam Driver glumi arhitekta koji može zaustaviti vrijeme kako bi obnovio metropolu nakon katastrofe. Također su uključene brojne zvijezde uključujući Nathalie Emmanuel, Aubrey Plazu, Shia LaBeoufa, Jona Voighta, Jasona Schwartzmana, Taliu Shire, Grace VanderWaal, Laurencea Fishburnea, Kathryn Hunter i Dustina Hoffmana.

'The Aprentice' (Ali Abbasi)

Možda najkontroverzniji film festivala u Cannesu dolazi od Alija Abbasija. 'The Apprentice' govori o mladom Donaldu Trumpu. Nije namjera biti satira, nego ispitivanje tamne strane američkog imperija u kojem Donald Trump sklapa dogovor s utjecajnim desničarskim odvjetnikom Royem Cohnom koji mijenja sve. Impresivna i iznenađujuća glumačka ekipa: Sebastian Stan kao Donald Trump, Jeremy Strong kao Roy Cohn, Maria Bakalova pojavljuje se kao Ivana Trump, Martin Donovan glumi Donaldovog oca Freda Trumpa, a Emily Mitchell glumi mladu Ivanku Trump.

'Bird' (Andrea Arnold)

Nakon filma 'American Honey', britanska redateljica Andrea Arnold vraća se u Cannes s filmom o odrastanju. 'Bird' govori o dvanaestogodišnjoj Bailey, koja živi sa svojim odsutnim ocem Bugom i bratom Hunterom. Nykiya Adams glumi Bailey, koja je pred pubertetom i traži avanturu. Također su uključeni Barry Keoghan kao njezin mladi otac te Franz Rogowski kao Bird - premda nije jasno koju će ulogu igrati. O filmu 'Bird' još se ne zna puno, ali sigurni smo da je to jedan od onih na koje bismo trebali obratiti pozornost.

'Emilia Perez”' (Jacques Audiard)

Selena Gomez dolazi u Cannes. Nakon pobjede 2015. godine, francuski redatelj Jacques Audiard predstavlja još jedan film koji ima dobre šanse osvojiti nagradu. Glumačka ekipa uključuje Karlu Sofíju Gascón u glavnoj ulozi, uz Selenu Gomez, Zoe Saldañu i Édgara Ramíreza. Film govori o ženi koja ima zadatak pomoći šefu kartela da izađe iz posla i podvrgne se operaciji promjene spola kako bi „mogao postati žena o kojoj je oduvijek sanjao“, stoji u službenom sinopsisu. Apsurdna mješavina žanrova s nevjerojatnom glumačkom postavom.

“The Supstance” (Coralie Fargeat)

Horror Coralie Fargeat već je prije festivala otkupio streaming servis Mubi – tako da može biti samo dobar! U filmu glume sam zvijezde:  Demi Moore, Margaret Qualley i Dennis Quaid. O filmu se još ne zna puno. 

Jenna Ortega, film Miller's Girl Možda vas zanima 'Miller's Girl', napeti je film s Jennom Ortegom o zabranjenoj ljubavi profesora i srednjoškolke Rubrika Life&style Life&style

'Furiosa: Pobješnjeli Max saga' (George Miller)

Priča o 'Mad Maxu' se nastavlja: redatelj George Miller stvara film s pričom koja okružuje lik Charlize Theron, Furiosu, koju ovaj put glumi Anya Taylor-Joy. Već imamo trailer za ovaj blockbuster i prilično dobro znamo o čemu će biti riječ. Mlada Furiosa oteta je na kraju svijeta i završila je u hordi motorista koju predvodi vojskovođa Dementus…

'Parthenope' (Paolo Sorrentino)

Talijanski redatelj Paolo Sorrentino ove se godine pojavljuje sedmi put na festivalu - ove godine s fimom 'Parthenope'. Istoimeni lik dobio je ime po svom gradu, ali nipošto nije grčka božica ili sirena. Film govori o ženskom epu, bez pretvaranja svog lika u heroinu, o Partenopinom dugom životu od 1950-ih. Govori o ljubavi, slobodi i Napulju kao i svim ljudima koji su uvijek dio Partenopina života. Glumačku postavu čine Celeste Dalla Porta kao mlada Partenope i Stefania Sandrelli kao starija Partenope, kao i Gary Oldman, Isabella Ferrari, Peppe Lanzetta, Silvio Orlando i Luisa Ranieri u ostalim ulogama.

'The Balconettes' (Noémie Merlant)

Svojim drugim filmom glumica i redateljica Noémie Merlant pokazuje da u njoj još uvijek ima plamena. 'The Balconettes' je horor komedija o tri mlade žene koje promatraju svoje susjede i ispredaju priče sa svog balkona tijekom toplinskog vala u Francuskoj. Ali, noć je duga i razvijaju se nepredviđene posljedice. Uključeni su Souheila Yacoub, sama Merlant, Sanda Codreanu i Lucas Bravo.

Film Firebrand Možda vas zanima Film 'Firebrand': odlična Alicia Vikander kao šesta žena Henrika VIII. bori se da preživi u braku Rubrika Life&style Life&style
Photo: Promo

Komentari 0