Life&style

Filmske poslastice u kinu Tuškanac: Prikazuje se 15 kultnih filmova legendarne braće Coen

  • Zaljubljenici u film u zagrebačkom kinu Tuškanac moći će početkom siječnja gledati petnaest filmova koje su napisali i režirali slavni Joel i Ethan Coen
  • Hitovi poput 'Velikog Lebowskog', 'Farga' i drugih, smatraju se bitnim dijelom filmske povijesti, a riječ je o uracima koji se gledaju i po nekoliko puta
  • Filmovi će se prikazivati sve do 11. siječnja, a ukupno će se moći pogledati 15 filmova braće Coen

Stvaralaštvu braće Coen posvećen je prvi program zagrebačkog kina Tuškanac u 2023. godini. Sve do srijede 11. siječnja zaljubljenici u film moći će pogledati petnaest filmova koje su napisali i režirali Joel i Ethan Coen. Program čine njihova najpoznatija djela kao što su 'Fargo', 'Nema zemlje za starce', 'Veliki Lebowski', 'Spaliti nakon čitanja' i dr.

Nakon što je retrospektivu filmova braće Coen u ponedjeljak otvorio film 'Nema zemlje za starce' (2007.), jedan od njihovih najcjenjenijih naslova, u utorak su na rasporedu 'Arizona Junior' i 'Ozbiljan čovjek', dok nas u srijedu čekaju 'U glavi Llewyna davisa' i 'Fargo'. Cijeli raspored prikazivanja filmova može se naći na službenoj stranici kina.

Filmovi Joela i Ethana Coena u pravilu su uspjele, žanrovski raznolike, ironične, zabavne, inteligentne i na neobičan način humane crnohumorne posvete klasičnim filmskim naslovima iz zlatnog doba Hollywooda. Bez obzira na obrađivani žanr, u rukama darovitih redatelja žanrovski kanoni redovito bivaju učinkovito ironizirani i nadograđeni bizarnim, nadrealnim humorom, te se s pravom smatraju vodećim predstavnicima suvremenog američkog nezavisnog filma. 

Prepoznatljiva obilježja njihova autorskog rukopisa, od pomaknutih likova i bizarnosti preko brojnih inverzija i paradoksa do crnog humora i groteske, vidljiva su i u njihovom kultnom filmu 'Fargo' (1996). Prema mnogima i najuspjelije djelo u njihovoj dosadašnjoj karijeri, izvrsna je crnohumorna noirovska krimi-drama ovjenčana Oscarom za najbolju glavnu žensku ulogu (fantastična Frances McDormand) i najuspjeliji scenarij te nagrađena za režiju u Cannesu.

 | Autor: PolyGram Filmed Entertainment PolyGram Filmed Entertainment

Na programu će se naći i kultna anarhoidna krimi-komedija 'Veliki Lebowski' (1998). Naslovni lik je upečatljivo odigrao Jeff Bridges, a njegova najboljeg prijatelja tumači također sjajni John Goodman. Odlično režiran film s osebujnim i slikovitim likovima, nadrealnim sekvencama snova, sjajnim dijalozima i eklektičnim soundtrackom stekao je brojne obožavatelje. Štoviše, 2002. je pokrenut festival posvećen Dudeu Lebowskom, a 2005. je utemeljena i religija nazvana Dudeizam.

Najhumaniji film braće Coen je Arizona Junior (1987), dinamična i šarmantna komedija koja u vrijeme premijere nije ostvarila značajniji uspjeh, da bi kasnije stekla kultni status. Film je nabijen vizualnim  gegovima, slikovitim nekonvencionalnim likovima, efektno pomaknutim situacijama, sjajnim dijalozima, folk-glazbom i raskošnim koloritom. Sjajne uloge u filmu ostvarila je kompletna glumačka postava predvođena Nicolasom Cageom i Holly Hunter.

Odlična crnohumorna egzistencijalna drama Ozbiljan čovjek (2009) dijelom je autobiografsko djelo braće Coen u kojem su se vratili korijenima i jednostavnim pričama o „malim” ljudima. Film duhovito propitkuje fatalizam i odnos prema religiji i Bogu, a od sardoničnog humora Coenovih knedla neprekidno zastaje u grlu. Riječ je o inteligentnom i intelektualistički usmjerenom filmu koji s lakoćom osvaja naklonost gledatelja. 

Retrospektiva donosi i kriminalističku dramu Krvavo jednostavno (1984), dugometražni prvijenac Joela Coena koji mu je osigurao nagradu žirija na Sundance festivalu. Iako nepotpisan, na filmu je radio i Ethan, a zajedno su nastavili raditi na svim budućim projektima, pa su tako snimili izvrsnu kriminalističku dramu Millerovo raskrižje (1990) u kojoj su se pozabavili sukobima gangstera za vrijeme prohibicije u SAD-u. 

 | Autor: MGM MGM

U sklopu programa bit će prikazan i Barton Fink (1991) o scenaristu kojeg muči spisateljska blokada. Za naslovnu ulogu je sjajni John Turturro nagrađen za najboljeg glumca u Cannesu, žiri festivala je jednoglasno Zlatnu palmu dodijelio filmu, a Joelu nagradu za režiju. Publika će moći pogledati i Mr. Hula Hoop (1994) u kojem je glavnu ulogu odigrao Tim Robbins, dok među ostalom glumačkom postavom valjda izdvojiti Paula Newmanna.

Među filmografijom braće Coen izdvaja se i krimi-drama Čovjek kojeg nije bilo (2001). Otvorena posveta film noiru, snimljena u crno-bijeloj tehnici i s Billy Bob Thorntonom u glavnoj ulozi, osvojila je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Cannesu. Veliku nagradu žirija u Cannesu dobila je i egzistencijalna glazbena drama U glavi Llewyna Davisa (2013), kojom su Coeni su dali dojmljivu posvetu njujorškoj folk-sceni i njezinu stvaranju početkom 1960-ih.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

Braća Coen uspješno su se okušala i u vesternu snimivši Čovjek zvan hrabrost (2010), preradu istoimenog filma iz 1969. godine kojeg je režirao Henry Hathaway s Johnom Wayjenom u glavnoj ulozi. Coeni su ulogu šerifa Reubena J. „Roostera“ Cogburna dodijelili Jeffu Bridgesu, dok ostatak zapažene postave čine Matt Damon, Josh Brolin i tad mlada Hailee Steinfeld, a film je prikupio 10 nominacija za Oscara. 

Konačno, publika će imati prilike uživati u zabavnoj komediji Spaliti nakon čitanja (2008) s cjelokupno sjajnom glumačkom postavom koju čine George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Frances McDormand i Tilda Swinton, kao i romantičnoj komediji Zavedi me, razvedi me (2003), te avanturističkoj krimi-komediji Tko je ovdje lud? (2000), inspiriranoj Homerovom Odisejom za koju je Clooney osvojio Zlatni globus. 

Photo: Gramercy Pictures

Komentari 0