Life&style

Filmovi koji su naizgledniji kandidati za Oscara 2024.

  • Početkom svake godine razmišljamo o svim velikim događajima koje ćemo vjerno pratiti, a dodjela Oscara definitivno je jedan od njih 
  • Prošle godine svjedočili smo nekim filmovima koji su zaista napravili povijest i uzdrmali javnost pa nas zanima koji će od njih biti vrijedni najsjajnijeg kipića
  • Od Barbie groznice do filmova koji prikazuju najstrašnije događaje ljudske povijesti poput atomske bombe i rasizma... Donosimo popis filmova koji bi se vrlo lako mogli naći u nomacijama

Mjesecima je u Hollywoodu vladao osjećaj neizvjesnosti oko Oscara 2024. zbog štrajkova WGA i SAG-AFTRA. Međutim, sada znamo da će biti, a pretpostavke za kandidate već su u punome jeku. Među onima koji se bore za mjesto na listi nominacija našle su se urnebesne komedije, napeti trileri, nekoliko ambicioznih biografskih filmova i par hitova koji se jednostavno sviđaju publici. Uoči ceremonije 10. ožujka, ovo su filmovi na koje moramo obratiti pažnju. 

Možda vas zanima Ovo je ipak njezina filmska priča: Priscilla je kostimima uspjela zasjeniti Elvisa i ukrasti sva svjetla reflektora Rubrika Life&style Life&style

American Fiction

American Fiction prvijenac je redatelja Corda Jeffersona koji je svojom aktulnošću, parodijom i cinizmom osvojio svijet. Ovo je zapravo satira o zastupljenosti crnaca u fikciji, filmu i šire, u kojoj Jeffrey Wright glumi Monka, romanopisca frustriranog industrijom koja ga nagovara da piše priče o afroameričkim traumama za bijelu publiku. Napisao je gorljivu parodiju, do vrha ispunjenu pogrešnim tropima, ali biva šokiran kada otkrije da je doživjela ogroman uspjeh. Ovaj film doživio proslavio se zbog svoje odvažnosti i suvremenosti.

Poor Things

Od producenata Yorgosa Lanthimosa i Emme Stone dolazi nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter (Emma Stone), mlade žene koju je vratio u život briljantni i neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). U nedostatku života, Bella bježi s Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo), razvratnim odjetnikom, u avanturu po kontinentima. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bella postaje postojana u svojoj namjeri da se zalaže za jednakost i oslobođenje. Ovaj nas je film osvojio savršenom kostimografijom, efektima i filmskom postavom!

Anatomy of a Fall

Ovo je napeta, ledena, besprijekorno izvedena sudska drama s majstorskim scenarijem i doista nedokučivim glavnim preokretom. Sandre Hüller, koja je ovogodišnjoj utrci za najbolju glumicu, ovdje glumi spisateljicu osumnjičenu za ubojstvo svog muža.

May December

Sredovječna Gracie (Jualianne Moore) živi sretan i sređen sa svojim mužem. Prije nekoliko godina bila je upletena u skandal koji je za nju stvar prošlosti. No, to se prekida kada je posjeti glumica Elizabeth  (Natalie Portman) koja će ju glumiti u filmu koji se trenutno snima. Dok razgovara s članovima obitelji, Gracie samo razmišlja o tome hoće li Elizabeth otkriti njene tajne. 

The Holdovers

Ovaj iznimno topli i nježni božićni film, podsjeća nas na pravo značenje i misiju blagdana - zbližavanje, dobrotu i razumijevanje. Započinje tako što Paul Hunham (Paul Giamatti) koji nema kamo otići tijekom božićnih praznika jer nema obitelj i nije pretjerano voljen, odluči ostati u školi kako bi nadzirao učenike koji nisu u mogućnosti putovati kući. Nakon nekoliko dana, ostaje samo jedan učenik - problematični petnaestogodišnjak po imenu Angus (Dominic Sessa). Paulu i Angusu pridružuje se glavna kuharica Mary (Da'Vine Joy Randolph) koja brine za povlaštenu djecu i čiji je sin nedavno izgubljen u Vijetnamu. Njih troje kreću u pustolovinu koja će ih naučiti najljepše životne lekcije!

Maestro

Ova dirljiva biografija predstavlja iskrenu ljubavnu priču Leonarda (Bradly Cooper) - cijenjenog dirigenta i skladatelja i Felicije (Carey Mulligan), od trenutka kada su se upoznali 1946. na zabavi do prikaza 25 godina braka. Ovo je jedna od onih predivnih priča koje za zaista urežu u sjećanje!

Oppenheimer

Ovaj teški i mračni film govori o životu Roberta Oppenheimera (Cillian Murphy), fizičara koji je imao veliku ulogu u razvoju atomske bombe koja je pomogla okončanju Drugog svjetskog rata. Film prikazuje njegov put od studentskih dana do kraja rata ukazujući na potresnu stvarnost i um genijalca koji je pronašao način da uništi svijet. 

Killers of the Flower Moon

Još jedan težak film koji govori o tragedijama koje su proživjeli naftom bogati stanovnici Osagea, koji su 20-ih u Oklahomi bili jedni od najbogatijih na svijetu, prije nego što su ih njihovi zavidni bijeli susjedi sustavno ubijali. Ovaj bi film mogao skupiti mnogo Oscara jer ima sve - od fantastične kinematografije, odlične glumačke postave i produkcije do kostima koje je izradila Jacqueline West, a koji odaju počast tradicionalnim indijanskome dizajnu.

Barbie

O ovome filmu najbolje govori takozvana "Barbie groznica" koju je film izazvao. Ne sumnjamo da će film Barbie biti jedan od kandidata za Oscara jer je napravio povijesnu stvar svojom kostimografijom, feminističkom porukom, zaraznim pjesmama koje su postali hitovi - "I'm Just Ken", "Dance the Night", "What Was I Made For?" A tu je i Ryan Gosling, koji gotovo da je osigurao svoje mjesto u užem izboru za najboljeg sporednog glumca i Margot Robbie koja također ima veliku mogućnost za najbolju glumicu.

The Color Purple

Prvi mjuzikl koji se našao na popisu u režiji Blitz Bazawule sa sobom nosi važnu poruku koja se tiče rasne i spolne diskriminacije, a teška je radnja popraćena odličnom scenografijom i zaraznim pjesmama koje ostaju u uhu. 

Past Lives

Ovaj nježni i romantični dugometražni prvijenac Celine Song govori o ponovnom susretu prijatelja iz djetinjstva Nore (Greta Lee) i Hae Sunga (Teo Yoo). Šanse za Oscara osigurali su briljantna izvedba, spretna režija i poetski scenarij.

Film Barbie Možda vas zanima Nominacije za Zlatni globus 2024.: tko ima najviše šanse u utrci za najbolji film, seriju, glumca...? Rubrika Life&style Life&style

The Zone of Interest

Nakon romantike, vrijeme je da se opet vratimo u stvarnost i tu u najgori dio povijesti. Bizarnost ovoga film krije se u tome što zapovjednik Auschwitza Rudolf Höss (Christian Friedel) i njegova supruga Hedwig (Sandra Hüller) nastoje izgraditi život iz snova za svoju obitelj u kući pokraj logora.

Rustin

Bayard Rustin (Colman Domingo), organizator marša na Washington 1963. gdje je Martin Luther King Jr održao svoj govor "Imam san". U režiji Georgea C. Wolfea, ovaj uzbudljivi biografski film prikazuje neumornog aktivista koji se zalaže za akciju širokih razmjera, a njegov gotovo iracionalni optimizam djeluje kao svjetionik za sve oni koji slijede.

Photo: IMDB
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ima ih dosta