- Na drugom po redu Medun Festu u Općini Fužine ove subote 4. rujna posjetitelje očekuju slasni zalogaji te aktivnosti za djecu i odrasle
- Posjetitelji će moći uživati u degustaciji prvog goranskog sladoleda od šumskog meduna kojeg su za prošlogodišnji festival osmislili renomirani chef Dino Galvango i Marko Stojević
- Djeca će imati priliku uživati u tematskim radionicama, a posebna zanimljivost festivala će biti izložen apisarij sa živim pčelama gdje će posjetitelji moći vidjeti na koji način pčele djeluju
Jedinstven 2. Medun Fest, veseli i zdravi festival, posvećen šumskom medunu zasigurno će i ove godine zagrijati srca malih i velikih. Festival počinje u subotu, 4. rujna s početkom u 10 sati u Općini Fužine, naselje Lič, a sve posjetitelje očekuje atraktivan program.
Jutarnji program obuhvaća posjet izletištu Šumska bajka gdje se organizira tematska kreativna radionica djecu te uspon na Preradovićev vrh uz stručno vodstvo. U izletištu Šumska bajka u Liču obitelji s djecom od 10 sati imat će priliku prisustvovati tematskoj kreativnoj radionici izrađivanja drvca dobrih želja s motivima pčela te će moći uživo vidjeti lane Miffy, Miška i Malenu (jelena lopatara i košutu), divlje svinje i dr. Posjetitelji će se moći provesti izletištem atraktivnom vožnjom u zaprežnim kolima. Ulaznica u izletište naplaćuje se po simboličnoj, festivalskoj cijeni od 10 kuna po osobi te isto toliko i vožnja zaprežnim kolima.
Sve ljubitelje istraživanja planinarskih uzvisina očekuje prava poslastica: uspon na Preradovićev vrh (892 m) uz stručnog vodiča. Centralno događanje 2. Medun Festa započinje od 16 sati svečanim otvorenjem u centru Liča nakon kojeg će uslijediti degustacija prvog goranskog sladoleda od šumskog meduna kojeg su za prošlogodišnji festival osmislili renomirani chef Dino Galvango i Marko Stojević, poznati slastičar (TOŠ slastičarna iz Crikvenice). Sve gastroljupce chef Galvango će ugodno iznenaditi s inovativnim, toplim jelom na bazi meduna.
Osnovni cilj festivala je očuvati važnost, vrijednosti i autohtonost meduna, čistog dara prirode Gorskog kotara kojeg proizvode pčele od medne rose. Gastro potencijal meduna je izniman i pruža mogućnost za kulinarsku kreativnost. Ujedno, organizator festivala, Ured za turizam Općine Fužine u suradnji s lokalnim OPG-ovima i ugostiteljima, ovime ciljano želi promovirati očuvanje pčela čiji je opstanak od presudnog značaja za naš ekosustav.
Na 2. Medun Festu od 16 sati posjetitelji moći će degustirati i domaću medicu od meduna, a prezentirat će im se i ocat od meduna kojeg je pripremio OPG Zanoškar. Udruga Plodovi Gorja Gorskog kotara pobrinula se za slatke zalogaje domaćih medenjaka i degustaciju domaćeg kruha s medom. Posebna zanimljivost svakako će biti izložen apisarij sa živim pčelama OPG-a Milošević gdje će posjetitelji moći vidjeti na koji način pčele djeluju. Ove godine posebno će biti prezentirana i hranjiva maska od meduna koju je izradio Hortus divinus, holistički studio za masažu i aromaterapiju.
Festival prati bogati sajam proizvoda od meduna i ostalih autohtonih goranskih proizvoda, kao i prigodna ugostiteljska ponuda. Za glazbenu atmosferu pobrinut će se Ivan Delić, a najmlađi će moći uživati i u igranju u dvorcu na napuhavanje. Više informacija o programu možeš saznati putem Facebook stranice Ureda za turizma Općine Fužine.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.