Life&style 29. studenoga 2020.

Evo zašto žene bolje upravljaju s novcem od muškaraca

Shutterstock/Getty.
  • Kad je riječ o upravljanju novcem, žene su tu bolje od muškaraca: manje ulaze u dugove te se općenito manje rizično ophode s novcem 
  • S druge strane, muškarci češće ulaze u dugove, kasne s plaćanjima računa te zaboravljaju svoje financijske obaveze 
  • Otkrite ćemo ti još nekoliko razloga zašto se žene bolje snalaze s financijama 

Oduvijek se smatralo da žene troše previše novca na manje važne stvari poput odjeće i obuće te da su „rasipnice“. Međutim, pokazalo se upravo suprotno: muškarci su lošiji u upravljanju novcem! 

Žene sve više uče kako upravljati svojim financijama i bolje su u tome, dok se muškarci prema novcu odnose indiferentnije, pokazala su najnovija istraživanja. Istraživanjem je također otkriveno da muškarci troše puno novca na tzv. gadgete, a oslanjaju se na kredite koje smatraju dobrim sredstvom za pokrivanje svih troškova. Žene se ne ponašaju tako, odnosno, vidljivo je da žene puno racionalnije raspolažu novcem.

Muškarci su sa svojim lovačkim instinktima te željom za igranjem i manipuliranjem pretvorili svijet financija u kasino, dok su žene još u kameno doba naučile što je bitno u životu: pobrinuti se za zalihe te biti siguran kad dođu loša vremena. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Postoje mnoga istraživanja o ponašanju investitora. Premda volimo vjerovati da smo logična bića, prvenstveno nas vode naše emocije. To nas boli prilikom donošenja investicijskih odluka. Međutim, istraživanja koja su nas najviše zaintrigirala otkrila su da se žene ponašaju bolje od muškaraca kad je riječ o ulaganju novca. Otkrit ćemo ti četiri razloga zašto bolje raspolažemo novcem od snažnijeg spola. 

1. Žene su manje sklonije riziku

To znači da preuzimamo manje rizika, ne samo kod trošenja novaca, nego općenito u životu. Mi nismo drznice, da se slobodno izrazimo. Razlog za to je djelomično i to što imamo veću svijest o rizicima koje preuzimamo. Sklone smo biti konzervativnije i želimo duševni mir kada je riječ o našem financijskom životu. Svjesnije smo rizika od muškaraca. Muškarci su, tvrde brojna istraživanja, puno impulzivniji u odlukama o ulaganju. 

2. Žene dugoročno razmišljaju o financijama 

Ostajemo smirenije u doba turbulencija i čekamo bolja i vedrija vremena. Iz tog razloga smo sklone razmišljati dugoročno o našem novcu, a to je zato što smo više usmjerene na ciljeve i možemo vizualizirati što želimo dobiti od svog novca, sada i u bližoj ili daljoj budućnosti. Uvijek smo svjesne svojih budućih ciljeva i nismo megalomanke. Na novac gledamo kao sredstvo za postizanje tih ciljeva. Drugim riječima, ne srljamo u velike i neplanirane troškove te uvijek imamo „pričuvni plan“. Općenito su žene bolje u postavljanju ciljeva i ravnajući se prema njima, usmjeravamo svoje investicije, dok će muškarci često i postaviti ciljeve, ali će u zanosu trgovanja i špekuliranja djelovati u potpuno drugom smjeru.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

3. Žene štede više od muškaraca 

Žene se više mogu koncentrirati na bitne stvari (poput novca) te djeluju promišljenije od muškaraca koji često djeluju svojim egom, a ne umom. Kao žene intuitivno znamo da ne možemo kontrolirati ekonomsko okruženje i tržište i sve stvari koje se događaju oko nas i nad kojima jednostavno nemamo kontrolu.  Razumijemo da je puno toga izvan naše kontrole, ali nešto što je pod našom kontrolom jest – štednja! Uvijek se pitamo štedimo li dovoljno da dugoročno ispunimo svoje ciljeve? 

4. Žene sa sigurnošću pristupaju svojoj financijskoj budućnosti 

Najnovija istraživanja pokazuju da su osobito mlade žene zabrinute zbog svojih financija i vole dobre i stručne savjete. Štede više ciljano od muškaraca i uglavnom su manje spremne riskirati. Mlade žene, međutim, ne zaziru od rizika u potpunosti ako je povrat financija zadovoljavajući - više od 13 %  žena mlađih od 30 godina želi ulagati u investicije s visokim prinosom. Sve u svemu, potraga za odgovorima na financijska pitanja postaje sve više i više digitalna. Mlade žene se znatno češće koriste financijskim aplikacijama od starijih generacija žena, a taj će se trend vjerojatno pojačati u skorijoj budućnosti. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Prema podacima Svjetske banke, 46,6 posto svih žena u svijetu ima račun u službenoj financijskoj instituciji (u usporedbi s 54,5 posto muškaraca). U zemljama u razvoju samo 32,3 posto žena i 40,3 posto muškaraca ima račun u banci. Razlike su iz dana u dan sve manje…

Plaćajte Zabinim Mastercard kreditnim karticama i ostvarujte super pogodnosti, a do kraja godine sudjeluj i u velikoj nagradnoj igri

Komentari 0