Life&style

Dobra vijest! Evo zašto ne bi trebala namještati krevet svaki dan

Mrsko ti je ujutro poravnavati krevet? Od sada imaš i znanstveno opravdanje za to ;)

Imaš li pojma koliko nečistoće ostaviš iza sebe nakon spavanja? Jako puno! Naime, stanice kože u spoju s prašinom i dodiru s toplim područjem idealno su podneblje za stvaranje sitnih alergena. To je između ostalog okidač za razne alergene, pa su mikroorganizmi iz kreveta odgovorni i za potencijalno razvijanje astme.  | Autor: thinkstock thinkstock

Kako su oktrili znanstvenici sa sveučilišta Kingston u Velikoj Britaniji došli su do iznenađujućeg rezultata koji će zavoljeti oni kojima se ne da baš previše namještati krevet. Mikroorganizmi i grinje mogu preživjeti u toplim i vlažnim područjima, a prosječan krevet sadrži više od 1, 5 milijuna grinja.

Dok spavamo, grinje koje se hrane stanicama ljudske kože (prilično grozno, zar ne?), stvaraju usput i alergene koje udišemo dok spavamo. Toplina kreveta nakon spavanja je idealna za razvijanje i zadržavanje tih alergena. Postoji li način da nekako spriječiš širenje tih nesnosnih alergena? Jednostavno, nemoj namještati krevet! Istraživač dr. Stephen Pretlove je izjavio:"Katkad je dovoljno ne namještati krevet, točnije ostaviti posteljinu nepokrivenu kako bi se izgubila vlažnost iz postelje, te bi na taj način mikroorganizmi uginuli" te dodao da bi najbolje bilo ostaviti krevet točno onako kakav je nakon spavanja. Tako je veća vjerojatnost da će vlaga iz kreveta prije izaći, i smanjiti mogućnost nastanka grinja.

U drugoj fazi istraživanja će tim sa sveučilišta Kingston postavljati uređaje u domove diljem Veliki Britanije te podijeliti istaživanja u dva tima: domove u kojima će se namještati i u kojima se neće namještati krevet. Mjerit će se koliko ventilacija i grijanja utječu na stvaranje grinja, što će pomoći i dizajnerima i projektantima zgrada, da bi stvorili prostore u kojima je zdravije živjeti...

Naravno, ovo je samo jedna teorija koja nije u potpunosti usvojena. Znanstvenici iz Britanskog društva za alergije i kliničku imunologiju su ipak zaključili da mikroorganizmi na posteljini prežive neovisno o svemu: "Tako jednostavan potez, nenamještanje kreveta, teško može puno pomoći."

Možda vas zanima Znaš li što se događa u tijelu kad spavaš u čarapama? Rubrika Life&style Life&style

U svakom slučaju, ova vijest nas je barem malo razveselila. Sada kada nas ukućani pitaju zašto nismo namjestili krevet, možemo jednostavno odgovoriti: "Pa, brinem se za sve nas da ne obolimo od astme!" :)

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0