Life&style

Mučiš se s probavom i naduta si? Svaki dan pojedi ovo, tvoj trbuh će odahnuti

  • Chia sjemenke ubrajaju se u superhranu zbog vrijednih nutritivnih svojstava i dobrobiti za naše zdravlje
  • Poželjno ih je svakodnevno konzumirati, ali u određenim količinama, pa tako preporučljiva dnevna doza iznosi od 20 do 30 grama
  • Zbog neutralnog okusa idealne su kao dodatak u različitim jelima i napicima, a u nedostatku vremena i inspiracije možeš kupiti već gotove proizvode koji sadrže ove sjemenke 

Chia sjemenke postoje već tisućama godina, no tek su posljednjih godina postale iznimno popularne. Zahvaljujući mnogim zdravstvenim dobrobitima i vrijednim nutritivnim svojstvima, dobile su oznaku superhrane. Bogate su proteinima, vlaknimaomega-3 masnim kiselinama, kalcijem, kalijem, magnezijem, cinkom te vitaminima A, B, D i E. Osim što pozitivno utječu na naše fizičko zdravlje, odličan su saveznik svima onima koji žele regulirati svoju tjelesnu težinu. 

Preporučena dnevna doza chia sjemenki je od 20 do 30 grama, odnosno oko tri čajne žličice. Kako bi zadržale svježinu, poželjno ih je držati u staklenoj posudi na suhome mjestu. Ne brini se ako ti već dugo stoje neiskorištene jer chia sjemenke mogu biti dugo pohranjene, a da ne izgube svojstva. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Vrijeme je da se prepustiš njihovim čarima i uvjeriš se zašto je ove magične sjemenke poželjno uvrstiti u dnevni jelovnik

Pospješuju probavu

Chia sjemenke bogate su vlaknima, koja su izuzetno važna za regulaciju probave i održavanje razine inzulina u ravnoteži. U 100 grama chia sjemenki nalazi se 34 grama vlakana, a preporučeni dnevni unos vlakana za odraslu osobu iznosi od 25 do 38 grama. Osim što reguliraju rad crijeva, vlakna pomažu u borbi protiv kolesterola, povećavaju apsorpciju hranjivih tvari i sprečavaju zatvor. Velik udio vlakana u chia sjemenkama čini ih idealnom namirnicom u svakodnevnoj prehrani. Osim toga, ove su sjemenke vrlo zasitne, pa su odličan odabir i onda kad želiš izgubiti kilograme.

Pomažu u očuvanju zdravih zubi 

Svakodnevnim konzumiranjem chia sjemenki možeš poboljšati oralno zdravlje. Sadrže minerale važne za očuvanje dentalnog zdravlja, među kojima su kalcij, fosfor i cink. Kalcij je najvažniji mineral za zdravlje zubi, fosfor pomaže tijelu da apsorbira kalcij, a cink sprečava nastanak kamenca i ima antibakterijsko djelovanje. Kombinacija ovih minerala poboljšava čvrstoću zubi i sprečava zadah. Redovito uzimanje chia sjemenki pomoći će tvojim zubima da ostanu zdravi i njegovani. Uz to, kalcij i fosfor ključni su i za zdravlje kostiju

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Povećavaju razinu energije

Ove sjemenke na potpuno prirodan način opskrbljuju naše tijelo potrebnom energijom, a tajna je u visokoj prehrambenoj vrijednosti. Uz vlakna, kalcij, fosfor i cink, sadrže magnezij, željezo, kalij te vitamine A i B12. Redovito uzimanje chia sjemenki pridonosi povećanju energije i uklanjanju popodnevnog umora. Jedan obrok chia sjemenki utječe gotovo jednako na porast energije kao i sportska pića. S jedne strane chia sjemenke podižu razinu energije, a s druge strane, zahvaljujući aminokiselini triptofanu, poboljšavaju san i djeluju kao sredstvo za smirenje. 

Utječu na zdravlje kose

Na zdravlje kose ne utječu samo različiti beauty preparati nego i mnoge namirnice, među kojima su i chia sjemenke. Razlog je u tomu što sadrže omega-3 masne kiseline, bogate su vitaminom E i imaju visok udio minerala cinka, kalija i magnezija. Omega-3 masne kiseline jedan su od osnovnih sastojaka za blistavu i zdravu kosu jer imaju hidratantna i protuupalna svojstva te potiču cirkulaciju. Vitamin E ima snažna antioksidativna i regenerativna svojstva. Cink je važan za stvaranje keratina, a magnezij i kalij imaju regulatorno svojstvo, što pomaže u sprečavanju nastanka peruti i viška sebuma. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Konzumacija chia sjemenki

Ove sićušne sjemenke vrlo su zasitne, a mogu se jesti sirove, kuhane ili natopljene u vodi ili mlijeku. Možeš ih dodavati u gotovo sva slatka i slana jela, salate i krušne proizvode ili možeš od njih napraviti samostalni obrok u obliku chia pudinga. Ako ih potopiš u vodi ili mlijeku na 15-ak minuta, mogu nabubriti i do 10 puta veće veličine od uobičajene. Nećeš pogriješiti ni ako ih dodaš u osvježavajuću limunadu, običnu vodu ili neodoljivi voćni smoothie.

A ako nemaš mnogo vremena ili inspiracije za spravljanje obroka i napitaka s chia sjemenkama, možeš kupiti već gotove proizvode koji ih sadrže, kao što je novi Dukat SenSia Snack s brusnicama, žitaricama i chia sjemenkama. Ovaj ukusan funkcionalan fermentirani mliječni napitak pridonosi normalnoj funkciji probave, a redovna konzumacija može ti pomoći uspostaviti dnevnu ravnotežu. Super je i to što je pakiranje vrlo praktično za konzumaciju izvan kuće zbog čašice i žličice koja se nalazi na poklopcu. 

 

Fill out my online form.

Potraži svoj plan za bolji dan i kreiraj nove rituale opuštanja. Uz podršku SenSije, uspostavi svoju dnevnu ravnotežu!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ma zdrave su