Life&style

Evo što jedan filter za kavu u tegli može napraviti za tvoj cvijet

Nekad se filter za kavu koristio isključivo za kuhanje kave – danas ga koristi sve više ljubitelja cvjećarstva

Zašto? Zato jer kuhanje kave nije jedina stvar za koju su dobri. Mali papirnati filteri imaju više namjena – a neki su vrlo korisni za tvoje biljke i vrt! 

Nije ih teško napraviti korisnima za biljke: prvi korak je stavljanje filtera za kavu na dno tegle za cvijeće. Treba ga staviti između zemlje i odvodnih otvora tegle – gdje obično prolazi voda i prljavština. Kad to napraviš, filter će propustiti vodu, a zadržati prljavštinu. Zašto je to korisno? Vrlo često prljavština začepi otvore, a to sprječava prolazak viška vode, ali i protok zraka. To može uzrokovati propadanje korijena biljke te konačno i njeno uvenuće
 | Autor: Twitter Twitter

Vjerojatno si čula ili vidjela kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno tegle. To je ista ideja, ali filteri za kavu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u teglama. A to znači da u tegli ima više tla – na čemu ti biljke biti zahvalne! 
Postoji još jedan trik za koji su filteri za kavu idealni. Budući da upijaju, zadržat će vlagu svaki puta kad zalijevaš cvijeće. Neće biti previše vlage da korijen trune – nego taman oliko treba! Dakle, ako ćeš koristiti filtere za kavu, nećeš morati toliko često zalijevati.

 

I za kraj – ali ne manje važno – filteri za kavu korisni su kad treba presaditi biljku. Zadržat će zemlju da se ne razmrvi naokolo. 
Fora trikovi, zar ne?

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0